Prijsvoorspelling Dow Jones, de S&P 500 en Nasdaq na banenrapport van oktober

Door:
op nov 6, 2022
Listen to this article
  • De VS voegden in oktober 261.000 banen toe
  • Het werkloosheidspercentage steeg van 3,5% in september naar 3,7%
  • De markt verwelkomde het slechte nieuws van de stijgende werkloosheid

De drie belangrijkste indices van Wall Street gingen vrijdag omhoog na een gemengd banenrapport dat de hoop had gewekt dat de Federal Reserve tijdens de komende vergaderingen zou overschakelen op kleinere renteverhogingen.

De VS voegden in oktober 261.000 banen toe, wat de schatting van economen van 198.000 voor dezelfde maand overtrof.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Anderzijds klom het werkloosheidscijfer van 3,5% in september naar 3,7%. Volgens het bekende verhaal werd het stijgende optimisme op de markten veroorzaakt door de veronderstelling dat voor de Federal Reserve de stijgende werkloosheid een argument om haar agressieve monetaire beleid te herzien en het tempo van de renteverhogingen te vertragen.

De Amerikaanse aandelenmarkt verwelkomde het slechte nieuws van de stijgende werkloosheid. Beleggers moeten er echter rekening mee houden dat de Amerikaanse banenmarkt bevestigde dat de economie nog steeds op een solide basis staat; de arbeidsmarkt beweegt zich in de door de Fed gewenste richting en de werkloosheid is nog steeds geen punt van zorg. Pantheon Macro-economie hoofdeconoom Ian Shepherdson liet weten:

Het komt erop neer dat de arbeidsmarkt aan het verzwakken is, maar nog niet het punt heeft bereikt waarop de gegevens de Fed toeschreeuwen om te stoppen met verkrappen.

De Amerikaanse centrale bank heeft woensdag voor de vierde keer op rij 75 basispunten verhoogd in haar beleidsrente en heeft aangekondigd dat ze plannen heeft om door te gaan met de verkrappingscyclus.

Dit was teleurstellend nieuws voor beleggers die hoopten dat de renteverhogingen tot dusver goed genoeg werkten voor de Amerikaanse centrale bank om te gaan praten over een vertraging van de renteverhogingen.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat de Fed meer werk te doen heeft en dat het opwaartse potentieel voor de drie belangrijkste indices van Wall Street voorlopig beperkt blijft.

S&P 500 stijgt met 1,36% op vrijdag

S&P 500 (SPX) steeg vrijdag met 1,36% en sloot de week af op 3.770 punten.

Gegevensbron: tradingview.com

Het opwaartse potentieel blijft nog steeds beperkt, maar als de prijs boven de 3.900 punten springt, kan het volgende doel de weerstand bij 4.000 punten zijn.

De belangrijke steun staat op 3.500 punten. Als de prijs onder dit niveau daalt, zou het een “verkopen” -signaal zijn en ligt de weg naar 3.300 punten vrij.

DJIA steeg met 1,26% op vrijdag

De Dow Jones Industrial Average (DJIA) steeg vrijdag met 1,26% en sloot de week af op 32.403 punten.

Gegevensbron: tradingview.com

Als de prijs boven 32.500 punten springt, kan het volgende doel de weerstand bij 33.000 punten zijn.

Het huidige ondersteuningsniveau staat op 31.000 punten en als de prijs onder dit niveau daalt, kan het volgende doel 30.000 punten zijn.

Nasdaq Composite stijgt 1,28% op vrijdag

Nasdaq Composite (COMP) steeg vrijdag 1,28% en sloot de week af op 10.475 punten. Desondanks houdt het vooruitzicht van een agressiever monetair beleid beleggers voorzichtig en blijft het opwaartse potentieel voor Nasdaq Composite beperkt.

Gegevensbron: tradingview.com

Het sterke ondersteuningsniveau voor Nasdaq Composite staat op 10.000 punten. Als de prijs onder dit niveau zakt, zou het volgende doel 9.500 punten kunnen zijn.

Conclusie

De drie belangrijkste indices van Wall Street zijn vrijdag gestegen na een gemengd banenrapport, dat de hoop had gewekt dat de Federal Reserve tijdens de komende vergaderingen zou overschakelen op kleinere renteverhogingen. De markt verwelkomde het slechte nieuws van stijgende werkloosheid en toekomstige ontwikkelingen; de Amerikaanse aandelenmarkt zal overgevoelig zijn voor elk soort FED-opmerking.