Wat is beheersing van de rentecurve en wat gebeurde er vandaag in Japan?

Door:
op Dec 21, 2022
Listen
  • Centrale banken over de hele wereld verhogen de rentetarieven, maar Japan gaat tegen de trend in
  • Het land heeft een easy money-beleid gehandhaafd via beheersing van de rentecurve
  • Deze week verhoogde het zijn doelbereik tot +/- 50 basispunten

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Japan schokte dinsdagochtend de markt met een verrassende aanpassing aan zijn strategie voor het beheersen van de rentecurve. Dit pompte de yen op ten opzichte van de dollar (USD/JPY) en veroorzaakte golven door de hele markt, waarbij de S&P 500-futures fors daalden. Maar wat betekent rentecurvecontrole?

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

De meeste centrale banken maken geen gebruik van rentecurvecontrole

Copy link to section

De Amerikaanse Federal Reserve beheert de economische groei en inflatie doorgaans door middel van het vaststellen van een belangrijke kortetermijnrente, de zogenaamde federal funds rate. Dit is het tarief dat de markt zo nauwlettend in de gaten houdt, omdat het bepaalt hoe goedkoop geld is om te lenen, wat domino-implicaties heeft voor de economie als geheel.

Dit jaar is de inflatie wereldwijd snel gestegen, wat ertoe heeft geleid dat centrale banken de tarieven agressief hebben verhoogd om de vraag te onderdrukken en de economie af te koelen. De meest recente verhoging was vorige week met 50 basispunten (0,5%) .

Bovenstaande grafiek laat zien dat de rente de afgelopen twintig jaar regelmatig tot bijna nul is gedaald. Het vermogen van de centrale bank om de economische groei te beïnvloeden is dus beperkt omdat ze de rente niet langer kan verlagen.

Bovendien is de Fed Funds-rente de kortetermijnrente voor zaken als creditcardschulden en autoleningen. Terwijl het tarief door de economie filtert, kan het misschien de langetermijnrente rechtstreeks beïnvloeden, wat essentieel is voor zaken als hypotheekrente.

Om dit te bereiken, houdt de centrale bank zich bezig met de aankoop van effecten en door de overheid gesteunde schulden op de open markt, waardoor bankreserves in de economie worden geïnjecteerd. Dit staat bekend als kwantitatieve versoepeling en houdt het financiële systeem overspoeld met krediet. Met andere woorden, het is de muziek die ze spelen om het feest gaande te houden.

Hoe verschilt kwantitatieve verruiming van beheersing van de rentecurve?

Copy link to section

Maar één land is anders dan alle anderen: Japan. De centrale bank, de Bank of Japan (BoJ), past sinds 2016 een andere strategie toe die bekend staat als beheersing van de rentecurve . Dit is een meer onconventionele manier om de rente op een bepaald niveau te houden en richt zich op de langetermijnrente.

Beheer van de rendementscurve houdt in dat een centrale bank zoveel obligaties koopt of verkoopt als nodig is om een bepaalde rente op langere termijn na te streven. Dit klinkt misschien als kwantitatieve versoepeling, zul je denken. En je hebt gelijk, dat is het ook. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille – ze kochten de aankoop van overheidsschuld (staatsobligaties) om de rentetarieven te beïnvloeden en geld in de economie te pompen.

Maar het verschil is dat kwantitatieve verruiming inhoudt dat regelmatig een bepaald aantal obligaties wordt gekocht om dit krediet in het systeem te injecteren. Terwijl bij yield curve control zoveel obligaties worden opgekocht als nodig is om de rente op een bepaald niveau te houden.

Kwantitatieve verruiming is dus gericht op de hoeveelheid geld, terwijl bij beheersing van de rentecurve alles draait om het nastreven van een specifiek langetermijnrendement. En de beheersing van de rentecurve is doorgaans gericht op langetermijnrendementen in plaats van kortetermijnrendementen.

Wat gebeurt er in Japan met beheersing van de rentecurve?

Copy link to section

In het geval van Japan schakelde de BoJ in 2016 over op een beleid van beheersing van de rentecurve, waarbij werd getracht het rendement op 10-jaars Japanse staatsobligaties (JGB) vast te koppelen aan 0%. Dit betekent dat wanneer het JGB-rendement boven 0% stijgt, de BoJ obligaties koopt om het rendement weer te verlagen.

Voorstanders van dit beleid voeren aan dat centrale banken met een veel kleinere balans een lagere rente kunnen realiseren dan onder kwantitatieve versoepeling het geval zou zijn.

De wisselwerking is dat de handel in obligaties drastisch kan vertragen. Bedrijven kunnen ook worden gestimuleerd om schulden op te bouwen, waardoor zombiebedrijven kunnen doorgaan door simpelweg goedkope schulden door te rollen. Er is ook het probleem dat grotere bedrijven waarschijnlijk in grotere mate kunnen profiteren van deze lagere tarieven, wat allerlei monopolie-implicaties met zich meebrengt.

Critici bevestigen ook dat de inflatieverwachtingen stijgen. Maar het belangrijkste nadeel zou de onzekerheid kunnen zijn, aangezien niemand echt weet wat het beleid op de lange termijn zal beïnvloeden. De Federal Reserve heeft sinds de Tweede Wereldoorlog een beheersing van de rentecurve nagestreefd, maar is sindsdien in een normale periode niet meer gebruikt.

Wat er vandaag gebeurd is?

Copy link to section

Vanmorgen verraste de Bank of Japan de markten door haar doelstelling voor de 10-jaars JGB te verbreden, zodat deze 50 bp aan weerszijden van 0% kon bewegen. Het zei in een verklaring dat het bedoeld was om “de werking van de markt te verbeteren en een vlottere vorming van de gehele rentecurve aan te moedigen, met behoud van accommoderende financiële voorwaarden.”

De yen wordt daardoor sterker, omdat hogere rendementen betekenen dat er waarschijnlijk meer kapitaal zal binnenstromen. Aandelen in zowel de VS als Europa lieten voor de openingsbel los. De markt ziet dit waarschijnlijk als een signaal dat Japan zichzelf beschermt tegen inflatie.

Nu Japan agressiever wordt, het onvermurwbare standpunt van de Fed deze week dat de hoge rentes zouden aanhouden, en ECB-hoofd Christine Lagarde ook waarschuwde voor hogere rentes, beseft de markt dat 2023 langduriger een hoge renteomgeving kan zijn dan eerder werd verwacht .

Nog even volhouden, een terugkeer van de dagen van gemakkelijk geld is nog ver weg.

JPY Beurs Obligaties