Aantal ontslagen in de technologie gaat door, maar werkgelegenheid blijft sterk

Door:
op Jan 5, 2023
Listen
  • Salesforce is het nieuwste technologiebedrijf dat inkrimpt en 10% van het personeelsbestand ontslaat
  • Maar de technische sector is klein en hypergevoelig voor renteverhogingen
  • De arbeidsmarkt blijft over het algemeen krap - eigenlijk te krap, aangezien de inflatie hoog blijft

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

In een brief aan het personeel op woensdag kondigde Salesforce, het Amerikaanse softwarebedrijf, aan dat het 10% van zijn personeelsbestand gaat schrappen. De verlaging komt overeen met bijna 8.000 banen. Het aandeel Salesforce steeg met 3% op het nieuws. Het was gehalveerd tijdens een verzengend 2022.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Het nieuws werpt een verdere donkere wolk boven de verwachtingen in de technologiesector, die de laatste tijd veel ontslagen heeft gekend. Meta was een van de eerdere en meest spraakmakende bedrijven die in november 11.000 werknemers ontsloeg. Maar ook Twitter, Stripe, Amazon en Doordash hebben de afgelopen maanden duizenden werknemers ontlast.

Waarom dit niet zo’n groot probleem is

Copy link to section

Hoewel het nieuws zorgwekkend is voor technologiebedrijven – en werknemers – blijft het belangrijk om perspectief te behouden bij het beoordelen van de economie als geheel.

De technologiesector is notoir volatiel en gevoelig voor rentetarieven. Omdat veel bedrijven er niet in slagen winst te maken, waarderen investeerders deze bedrijven door de verwachte cashflow in toekomstige jaren terug te verdisconteren naar het heden. Daarom is de rentevoet waartegen deze kasstromen worden verdisconteerd van essentieel belang.

Nu de rentetarieven sneller stijgen dan Harry Kane’s WK-penalty tegen Frankrijk, hebben technische aandelen de pijn gevoeld. Van 0% naar meer dan 4% in minder dan een jaar, en nu de Federal Reserve volhoudt dat er meer renteverhogingen op handen zijn in de strijd om de inflatie te beteugelen, zijn de waarderingen gekelderd.

Een blik op de Nasdaq, de aandelenindex die meer gericht is op technologieaandelen, onthult de omvang van de schade in de technologiesector. De sector daalde vorig jaar met 33%, de sterkste daling sinds 2008 toen het met 42% daalde.

Techsector is klein, arbeidsmarkt over het algemeen gezond

Copy link to section

Maar technologie omvat slechts ongeveer 2% van de Amerikaanse economie. Een andere manier om het te zeggen is als volgt: hoewel Salesforce 8.000 werknemers ontslaat klinkt verschrikkelijk, zijn er alleen al in de Verenigde Staten meer dan 150 miljoen werknemers.

De arbeidsmarkt blijft over het algemeen robuust. Zozeer zelfs dat het bijna een probleem wordt – om de inflatie te beteugelen, moet er gewoon een verzwakking op de banenmarkt komen. Tech is, zoals gezegd, extra gevoelig voor rente, maar in andere sectoren is dat niet zo extreem.

Gisteren lieten de banencijfers in de VS zien dat vacatures minder daalden dan verwacht, wat nog eens benadrukt hoe krap de totale markt blijft. “De arbeidsmarkten zijn nog steeds te heet voor beleidsmakers”, zegt Chirstopher Rupkey, hoofdeconoom bij FWDBONDS in een interview met Reuters. “Fed-functionarissen zullen er niet zeker van zijn dat hun monetaire verkrapping werkt totdat de vraag naar werving begint te vertragen.”

Het rapport onthulde ook dat er 1,74 vacatures zijn voor elke werkloze – niet bepaald een beeld van intense nood.

Wat komt hierna?

Copy link to section

De ogen blijven gericht op de Federal Reserve, die vorige maand aangaf dat de rente zou kunnen blijven stijgen tot 5,1%. Met een krappe arbeidsmarkt en aanhoudende vraag, lijkt het erop dat dit aantal gewoon gehaald moet worden.

De ongelukkige realiteit is dat als de inflatie tot een gematigd niveau moet worden beperkt – en de Fed is vastbesloten om het terug te brengen tot de doelstelling van 2% – een deel van de pijn op de technische arbeidsmarkt moet worden verdeeld over de economie.

Tot nu toe is het alleen de high-bèta-technologiesector die is begonnen met het ontslaan van werknemers.

Beurs