Wereldbank waarschuwt voor wereldwijde recessie nu groeiprognoses voor 2023 afnemen

Door:
op Jan 11, 2023
Listen to this article
  • Rapport Wereldbank schetst somber beeld voor 2022, waarschuwt voor aanhoudende kerninflatie
  • Opkomende economieën worden bijzonder hard getroffen, meldt Bank
  • De groeiprognoses voor 2023 zijn 0% voor de eurozone, 0,5% in de VS, 4,3% voor China

Net toen de markten wat optimistischer begonnen te worden, kwam er een herinnering aan de hachelijke situatie waarmee de wereld wordt geconfronteerd. De Wereldbank verlaagde dinsdag haar groeiprognoses en schetst voor veel landen een somber beeld van het komende jaar.

Wereldwijde recessie op komst

De Wereldbank verwacht een wereldwijde bbp-groei van 1,7% in 2023. Afgezien van 2009, dat de nasleep was van de Grote Financiële Crash, en het door COVID geïnspireerde 2020, is dit het laagste cijfer sinds 1993. Ik hoef het niet te vertellen dat is niet goed.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Nog verrassender is het feit dat de voorspelling van 1,7% niet lang na het laatste rapport in juni 2022 kwam, toen de bank voorspelde dat de wereldwijde groei voor 2023 op 3% zou uitkomen.

Gezien de fragiele economische omstandigheden kan elke nieuwe ongunstige ontwikkeling, zoals een hoger dan verwachte inflatie, abrupte rentestijgingen om deze te beheersen, een heropleving van de COVID-19-pandemie of escalerende geopolitieke spanningen, de wereldeconomie in een recessie brengen.

Wereldbank

En dus staat het woord “R” stevig in het lexicon voor landen over de hele wereld. Dit is natuurlijk het dilemma waar centrale banken over de hele wereld voor staan. Renteverhogingen zijn nodig om de ongebreidelde inflatie in toom te houden, maar als u te ver gaat, zal er een recessie ontstaan.

Dit heeft het kat-en-muisspel tussen de aandelenmarkt en de Fed aangewakkerd, waarbij investeerders proberen de volgende stap van de Fed te raden en te voorspellen of het zo onvermurwbaar is als het beweert te zijn over inflatie, of dat ze bluffen en uitgaan van een de spil zal komen als de dingen te harig worden.

Tot nu toe heeft de Fed echter niet gespeeld. De rentetarieven zijn naar het noorden geduwd en nu de inflatie tot zulke hoge niveaus is gestegen – en ondanks de verslechterende vooruitzichten in de afgelopen maand en de hoop dat de piek bereikt is – lijkt het steeds onwaarschijnlijker dat er geen merkbare vertraging nodig zal zijn om de kosten van de levende crisis die landen over de hele wereld aangrijpt.

Welke landen zullen naar verwachting in welk tempo groeien?

De groei in de VS zal naar verwachting uitkomen op 0,5%, terwijl de eurozone naar verwachting vlak blijft. “De groei in geavanceerde economieën zal naar verwachting vertragen van 2,5% in 2022 tot 0,5% in 2023. In de afgelopen twee decennia hebben vertragingen van deze omvang een voorbode van een wereldwijde recessie geweest,” voegde de Wereldbank eraan toe.

De pijn zal naar verwachting erger zijn voor de opkomende economieën, waarvan vele opgezadeld zijn met hoge schuldenlasten en daardoor extra kwetsbaar zijn voor de stijgende renteomgeving. Hun omstandigheden worden verslechterd door “verergerd door hoge inflatie, depreciatie van de valuta, krappere financieringsvoorwaarden en andere binnenlandse tegenwind.”

De voorspelde groei van 0,5% in de VS in 2023 is 1,9 procentpunt lager dan eerdere prognoses en zou de zwakste prestatie zijn sinds 1970, afgezien van officiële recessies. Dit zal ongetwijfeld door de hoofden van beleidsmakers in de Fed wegen.

In Europa kreeg de eurozone een neerwaartse aanpassing van 1,9% om uit te komen op 0%, terwijl China dit jaar een groei van 4,3% heeft voorspeld – 0,9% onder eerdere prognoses, ondanks het feit dat de economie de afgelopen weken weer op gang kwam na een lange periode van COVID-lockdowns. De Chinese groei zakte in 2022 terug tot 2,7%, het laagste tempo sinds de jaren 70, afgezien van 2020.

Hebben we het ergste nu gehad?

De vraag van een biljoen dollar is of het ergste voorbij is en de inflatie zijn hoogtepunt heeft bereikt. Dit zal de sleutel zijn die het toekomstige pad van de rentetarieven en het lot van de wereldeconomie bepaalt. De Wereldbank merkte op dat de inflatiedruk begon af te nemen toen de gordijnen in 2022 sloten, maar waarschuwde dat de hoge kerninflatie zou kunnen aanhouden.

Deze kerninflatie is typisch waar beleidsmakers zich op richten, omdat het de volatiele items voedsel en energie eruit haalt en beter reageert op het monetaire beleid. Met lagere energie- en grondstoffenprijzen zijn de totale inflatiecijfers beginnen te dalen, maar de kerninflatie is in veel landen hardnekkiger geweest, wat wijst op een langere periode van hoge cijfers en een hardnekkiger probleem.

De Bank schetste het bearish argument voor markten:

De wereldwijde inflatie kan hoger worden opgedreven door hernieuwde verstoringen van het aanbod, ook van belangrijke grondstoffen, en de hoge kerninflatie kan aanhouden. Om de inflatie onder controle te krijgen, zullen de centrale banken de beleidsrente wellicht meer moeten verhogen dan nu wordt verwacht.

De tijd zal leren of de inflatie over zijn hoogtepunt heen is. Voorlopig blijft de markt inflatiecijfers en acties van de Fed voorspellen. Volgende halte? De CPI-waarde van morgen in de VS, de allerbelangrijkste maandelijkse graadmeter die de markten waarschijnlijk aanzienlijk zal doen bewegen – de vraag is welke kant op.