Waarom stijgen de cannabisaandelen? Sector veert op na slecht 2022

Door:
op Jan 17, 2023
Listen to this article
  • De cannabissector piekte sterk nadat Biden was gekozen
  • De zeepbel knapte toen de Fed koos voor een hoog rentebeleid, waarna de aandelenkoersen in 2022 kelderden
  • De sector herstelt zich om het jaar te beginnen met zachtere inflatiecijfers

Ik schreef afgelopen oktober een stuk met de simpele vraag: wat is er gebeurd met de zeepbel van de cannabis aandelen?

De verkiezing van Biden werd aangekondigd als een enorme boost voor de cannabisindustrie. De industrie heeft lang gevochten voor een legale status en Biden wordt over het algemeen gezien als voorstander van het legaliseren van de drug.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zelfs binnen de VS, laat staan internationaal, is de juridische status vaag met een verschil tussen federale en staatslegaliteit. De onderstaande grafiek toont het huidige landschap.

Dus een relatief pro-legaliseringspresident presenteerde zich als een stukje positiviteit in het nieuws over cannabis. Dit was natuurlijk ook eind 2020, een tijd waarin de rentetarieven nog bijna nul waren, de geldprinter aan stond en de hysterie door de markten raasde, waarbij elk risicovol actief spectaculair naar het noorden ging.

Cannabisaandelen sloegen de uitnodiging niet af en boekten duizelingwekkende winsten. En toen stopte het. Een overgang naar hogere rentetarieven als reactie op de inflatiecrisis trok het kleed onder de markt vandaan. Cannabisaandelen, die ver buiten het risicospectrum vallen, daalden verder dan de meeste andere aandelen.

Cannabisaandelen stijgen in 2023

Maar hoewel 2022 zich presenteerde als een meedogenloze nederlaag, zorgden de eerste weken van 2023 voor rust voor beleggers.

De inflatiecijfers lijken af te nemen, waarbij de markt gokt dat dit ertoe kan leiden dat de Federal Reserve eerder dan verwacht afziet van haar hoge rentebeleid.

Een grafiek van de prijsgeschiedenis gedurende 2022 tegen het rentebeleid van de Federal Reserve vertelt je alles wat je moet weten.

Maar met het optimisme dat het strakke monetaire beleid mogelijk eerder eindigt dan de markt eerder had ingeprijsd, is er eindelijk wat groen op de cannabismarkten (ik kon het niet laten).

De Canadian Cannabis Index is in twee weken met 20% gestegen, terwijl de twee grote jongens, Tilray en Canopy Growth Corp, beide met meer dan 15% zijn gestegen.

Alan Brochstein, een analist bij New Cannabis Ventures, waarschuwde dat hij ondanks de winst om het nieuwe jaar te beginnen niet veel waarde ziet in het duo.

Canopy Growth heeft veel schulden en kan mogelijk geen vooruitgang boeken met zijn plannen om drie Amerikaanse cannabisbedrijven over te nemen en toch zijn NASDAQ-notering te behouden. Als het niet kan sluiten, zullen investeerders waarschijnlijk teleurgesteld zijn, en als het wel kan, kunnen investeerders verwachten dat andere Amerikaanse cannabisbedrijven ook op de lijst komen. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen 1,3x de tastbare boekwaarde, maar het verbrandt contanten en lijdt aan grote operationele verliezen

Tilray, dat afgelopen week zijn fiscale tweede kwartaal rapporteerde, krimpt en is naar mijn mening te gediversifieerd. Mijn doel voor eind mei, gebaseerd op de dalende vooruitzichten voor FY24, is nu $3,03, een prijs die 4% lager is dan waar het vrijdag sloot. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen 3,2x de tastbare boekwaarde.

Alan Brochstein, New Cannabis Ventures

Vooruitzichten voor de cannabismarkt

Wat de cannabissector zo moeilijk maakt om te voorspellen, is de samenloop van factoren die er invloed op hebben. Het is duidelijk dat het macroklimaat de sleutel is en in dit stuk hierboven aan de orde is gekomen, maar er zijn ook wettelijke en regelgevende variabelen die de prijsstelling aanzienlijk beïnvloeden.

Het zou echter niet nalatig zijn om te zeggen dat veel van deze factoren tijdens COVID uit het raam werden gegooid. De sector handelde bijna als een meme, met veelvouden die omhoogschoten terwijl de Robinhood-razernij door alle aders van de aandelenmarkt stroomde.

Er was een verleiding voor luie analyse tijdens COVID, een naïeve veronderstelling van “legaliteit komt eraan, de prijzen stijgen al, ze zullen nog meer stijgen zodra het onvermijdelijk volledig legaal is.” Gecombineerd met de perfecte storm van lage rentetarieven, stimuleringsmaatregelen en thuisblijven, gingen de prijsgrafieken op de fles.

Brochstein geeft wat stof tot nadenken wat mooi contrasteert met de simpele veronderstelling dat legaliteit gemakkelijke winst oplevert:

We zien de Canadese markt niet verbeteren. In feite is de groei de laagste sinds het werd gelegaliseerd voor gebruik door volwassenen. In oktober groeide de markt met slechts 9,5%, en Hifyre verwacht dat de groei in november, die op 20 januari wordt vrijgegeven, slechts 9,3% zal bedragen. We zien veel kansen in andere subsectoren, maar we vinden een paar Canadese LP’s het waard om momenteel te overwegen.”

Desalniettemin was 2023 goed voor beleggers na de nachtmerrie van 2022. De markt is nog steeds aanzienlijk gedaald ten opzichte van de hoogtepunten, maar het licht aan het einde van de tunnel is vandaag in ieder geval iets zichtbaarder dan een paar maanden geleden.