VIDEO: Komt er een recessie? Is het tijd om aandelen te kopen?

Door:
op Jan 20, 2023
Listen to this article
  • De markt beschouwt een recessie nu als de grootste angst, na zachtere inflatiecijfers
  • Teleurstellende gegevens uit de VS zorgen voor dalende aandelenkoersen naarmate de angst is toegenomen
  • Sam Burns, marktstrateeg bij Mill Street Research, bespreekt het huidige klimaa bij de podcast

Het is een precaire wereld daar in de economie. Terwijl de laatste paar maanden wat positief nieuws op het gebied van inflatie brachten, vreest de markt nu dat een recessie op handen is.

De S&P 500 heeft zich deze week teruggetrokken na enkele tegenvallende economische cijfers uit de VS, waarbij een aantal van die welverdiende winsten door zachtere inflatiecijfers werd opgegeven. Dus wat is het, inflatie of recessie? Stijgen of dalen de aandelen?

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ik sprak deze week met Sam Burns op de Invezz-podcast, een marktstrateeg bij Mill Street Research, over zo ongeveer alles: de aandelenmarkt, de acties van de Fed, een krappe arbeidsmarkt, technische ontslagen, obligaties, de huizenmarkt en of het nu een goed moment is om te kopen.

De S&P 500 was net onder de 4.000 gezakt toen we optekenden, doordat de zwakke verkoopcijfers in de VS en de industriële productie de aandelen omlaag duwden. Ik vroeg Sam hoe waarschijnlijk het was dat er een recessie zou komen, en of de Fed zou moeten overwegen of ze zich te ver heeft ingespannen om de inflatie af te wenden.

We bespraken ook het tegenovergestelde scenario, namelijk de waarschijnlijkheid dat de inflatie toch niet te voorkomen is. Vergelijkingen met de jaren 70 leken passend, een decennium waarin de inflatie brulde en misschien wel het meest precedent dat we hebben met dit, nou ja, ongekende klimaat.

De onderstaande grafiek laat zien dat de inflatie in de jaren ’70 een paar keer werd getemd, voordat ze weer flink oplaaide – iets wat we op de podcast bespraken in verband met het huidige klimaat.

Ik schreef deze week over de woningmarkt. Ik wilde Sam’s kijk op de verzachtende markt krijgen, en enkele van de meer pessimistische voorspellingen die rondzweven over waar de markt naartoe zou kunnen gaan.

We hebben ook aandacht besteed aan de arbeidsmarkt, die ondanks de gestegen rentetarieven en de opvallende ontslagen uit de technologiesector extreem krap is geweest. Deze week bracht weer een ander groot technologiebedrijf, Microsoft, een aanzienlijk deel van zijn personeelsbestand terug. Sam was oprecht positiever over aandelen, maar nog niet helemaal klaar om zijn onderweging van de technologiesector af te schaffen.

Dit is slechts een voorbeeld van wat er op dit moment echt rond stuiterde rond zowat elk belangrijk macro-onderwerp. In een wereld die op dit moment schijnbaar eindeloze gespreksonderwerpen oproept, was er zeker geen tekort aan materiaal.

Zet het gesprek voort op Twitter met @InvezzPortal , @DanniiAshmore en @OriginProtocol . Of bezoek www.millstreetresearch.com voor meer informatie.

Bedankt voor het luisteren, volg ons & schrijf je hier in: