Flame animation

De hipste nieuwe
meme coin

Flame animation
Coin spinning animation

100x potentieel

Shiba Memu Roll-out Logo KOOP NU

Bitcoin miners hebben een grote fout gemaakt tijdens COVID

Door:
op Feb 13, 2023
Listen
  • Miners maakten gebruik van hun hefboomwerking tijdens de COVID-boom en betalen nu de prijs
  • Beheer van de schatkist was agressief; miners speculeerden op Bitcoin-holdings in plaats van te diversifiëren
  • Hoge elektriciteitskosten, recordhoogte hash-rate en dalende BTC-prijs zorgen voor een moeilijk miningklimaat

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Het is een zwaar jaar geweest voor Bitcoin miners.

2022 bracht een akelige cocktail van stijgende kosten en dalende inkomsten. De eerste werd voornamelijk getroffen door stijgende elektriciteitskosten, terwijl de laatste voortkwam uit de prijs van Bitcoin, die is gedaald van de piek van bijna $69.000 naar $17.000.

Dit heeft miners onder druk gezet. Dat geldt ook voor de hash-rate, de rekenkracht die bijdraagt aan het Bitcoin-netwerk. Deze stijgt naarmate de moeilijkheidsgraad van mining toeneemt. Met andere woorden, meer miners betekent meer concurrentie en meer rekenkracht die nodig is om inkomsten te genereren. En de hash-rate blijft stijgen, met ongekende hoogten.

Mining bedrijven met een te hoge hefboomwerking voelen pijn als de markt omslaat

Copy link to section

Terwijl de pandemische bullmarkt omhoog knalde, waren de winsten voor Bitcoin-mining bedrijven duizelingwekkend. Velen hebben zich in de schulden gestoken om nieuwe apparatuur te financieren en de hash-snelheid te verhogen – een deel van de reden waarom de bovenstaande grafiek zo’n sterke stijging laat zien.

  • Save

Helaas loonden deze investeringen niet, aangezien Bitcoin naar beneden stortte toen de wereld overging naar een omgeving met hoge rentetarieven, waardoor risicovolle activa over de hele linie naar het zuiden werden gestuurd.

Als gevolg hiervan zijn veel miners ten onder gegaan, met de spraakmakende zaak van Core Scientific die slechts een paar weken geleden bescherming tegen faillissement van Chapter 11 heeft aangevraagd.

De stap om investeringen op te laden was achteraf gezien onbezonnen. Veel mining bedrijven gingen er gewoon van uit dat Bitcoin de dagen van gewelddadige pullbacks achter zich had gelaten. Maar de oranje munt heeft driekwart van zijn waarde verloren sinds zijn hoogste punt ooit in november 2021.

Veel mining bedrijven, zoals Core Scientific, hadden dit niet in hun bereik van uitkomsten. Uiteindelijk heeft het hen veel gekost, omdat hun opgeblazen schuldsaldi zwaar wogen terwijl de prijs van Bitcoin bleef dalen.

Miners vertoonden tijdens COVID een slecht beheer van hulpbronnen

Copy link to section

De afhankelijkheid van miners van de ultravolatiele prijs van Bitcoin is duidelijk. Hun inkomsten worden uitgedrukt in crypto, en de ineenstorting van het afgelopen jaar is de belangrijkste reden waarom ze het moeilijk hebben. Het is echter interessant om te zien dat zoveel bedrijven meer op de prijs speculeerden dan nodig was.

Niets houdt mining bedrijven tegen om hun interesse te diversifiëren door geld te verdienen met de Bitcoin die ze ontvangen voor hun mijnbouwactiviteiten. De onderstaande grafiek benadrukt echter de benadering van de diamanthanden die mining bedrijven hebben gevolgd met betrekking tot hun reserves.

Terwijl de prijs van Bitcoin tijdens COVID explosief steeg, verkochten bedrijven niet – wat blijkt uit het feit dat hun reserves in BTC relatief stagneerden, maar drastisch stegen in dollars.

Als we uitzoomen naar een langere periode, kijkend naar 2018-2022, is het zelfs nog duidelijker hoe agressief de mining bedrijven waren – er was geen verandering in hun mantra om bitcoin aan te houden, zelfs toen de marktkapitalisatie van Bitcoin voorbij $1 biljoen steeg.

Conclusie

Copy link to section

Het is natuurlijk gemakkelijk om hier een leunstoelanalist te zijn en achteraf binnen te walsen. Niemand wist dat Bitcoin in zo’n korte tijd zo sterk zou dalen. Maar tegelijkertijd wisten we allemaal dat het een mogelijkheid was.

Ondanks beweringen van fervente aanhangers dat het zou kunnen fungeren als een inflatiehedge, is de realiteit dat het handelt als een risicovolle activa en dat het in zijn geschiedenis vele malen is afgebladderd. Het volledig negeren van de mogelijkheid dat het gewoon doet wat het altijd heeft gedaan – dat wil zeggen, gewelddadig stijgen en dalen – was uiteindelijk de overmoed die veel van deze miners heeft gedood.

Nogmaals, dit moet niet worden gelezen als een conclusie achteraf. Bitcoin had naar $200.000 kunnen stijgen en de kern van het probleem zou zijn gebleven: dit was een overdreven agressieve zet met betrekking tot risicobeheer.

Voor veel van deze miners was het een roekeloze beslissing om hun bedrijf op het spel te zetten door te veel geld in te zamelen en te weigeren om reserves in fiat te verkopen. Natuurlijk had het kunnen werken in de vorm van dikke winsten. Maar het zou nog steeds een enorme gok zijn geweest, gezien de historische volatiliteit van Bitcoin. Zoveel is nu duidelijk.

Hoe dan ook, miners worden op veel fronten geconfronteerd met een strijd, met hoge elektriciteitskosten en wanorde op de markten. Ze hopen dat 2023 meer geluk brengt.

  • Save
  • Save