Ad

PayPal heeft meer dan $600 miljoen aan cryptovaluta, maar trekt zich terug uit stablecoin-plannen

Door:
op Feb 14, 2023
Listen
  • PayPal heeft in 2020 een cryptoservice uitgerold en heeft nu tweederde van de verplichtingen in crypto
  • Het benadrukt de risico's van bewaring in het jaarverslag: activa van klanten opgeslagen bij een derde partij
  • PayPal stopt met plannen voor een stablecoin na regelgevende beperkingen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

PayPal heeft Bitcoin, en veel.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

De online betalingsgigant (NASDAQ: PYPL) heeft in oktober 2020 een cryptoservice in de VS uitgerold, waardoor klanten een beperkte selectie crypto’s kunnen kopen en verkopen. Sindsdien heeft PayPal het aanbod uitgebreid naar het VK, met meer jurisdicties in de planning.

Klanten zijn blijkbaar gek op deze functie. Per 31 december 2022 vertegenwoordigen de crypto-holdings van PayPal tweederde van de bezittingen, die $902 miljoen bedragen. Van de $604 miljoen bezit aan crypto is $250 miljoen in Bitcoin uitgedrukt, volgens het jaarverslag aan de SEC.

Volgens gegevens op Invezz.com betekent dat technisch gezien dat PayPal op de op twee na grootste Bitcoin-voorraad van openbare bedrijven zit.

PayPal heeft technisch gezien de op twee na grootste Bitcoin-voorraad onder beursgenoteerde bedrijven

Copy link to section

Hoewel het aantal gehouden Bitcoins niet in het rapport werd onthuld, bedroeg de dollarwaarde $250 miljoen. Met de prijs van Bitcoin op $16.600 aan het einde van het jaar, kan worden geschat dat het bedrijf ongeveer 17.500 Bitcoins had.

In termen van bekende beursgenoteerde bedrijven zou PayPal alleen achter Microstrategy (132.500 BTC) en Galaxy Digital (40.000 BTC) komen te staan. Het verschil is natuurlijk dat PayPal niet in Bitcoin heeft geïnvesteerd, maar het alleen als een verplichting beschouwt.

Bovendien houdt PayPal de Bitcoin niet zelf, maar slaat de Bitcoin volgens het rapport op via een externe bewaarder.

Het is intrigerend dat PayPal een punt maakte om te verduidelijken dat dit niet zonder risico’s was, met het rapport dat verscheen niet lang nadat de cryptocurrency-industrie werd opgeschrikt door de ineenstorting van de voormalige top-3-beurs FTX, die $8 miljard aan activa van klanten verloor. De CEO is gearresteerd en staat momenteel onder huisarrest.

We kunnen er niet zeker van zijn dat deze contractuele verplichtingen, zelfs als ze naar behoren worden nageleefd door de bewaarder, effectief zullen zijn om te voorkomen dat dergelijke activa worden behandeld als onderdeel van de nalatenschap van de bewaarder onder faillissements- of andere insolventiewetgeving.

In een verdere knipoog naar de chaos die de crypto-industrie het afgelopen jaar heeft getroffen, legt PayPal uit waarom dit de eerste keer was dat het een uitsplitsing van zijn cryptobezit had opgenomen.

Vanwege de unieke risico’s die verbonden zijn aan cryptocurrencies, inclusief technologische, wettelijke en regelgevende risico’s, erkennen we een aansprakelijkheid voor het beschermen van crypto-activa om onze verplichting weer te geven om de crypto-activa die worden aangehouden ten behoeve van onze klanten te beschermen.

PayPal vecht tegen ontslagen en een bredere terugtrekking van de industrie

Copy link to section

Zoals de meeste technologiebedrijven was 2022 voor PayPal een jaar om snel weer te vergeten. De sector is bijzonder gevoelig voor het rentebeleid, en nu de Federal Reserve de rente in hoog tempo verhoogt, staat de sector onder druk.

De aandelenkoers van PayPal steeg tijdens de pandemiejaren 2020 en 2021, maar verloor tussen juli 2021 en juli 2022 77% van zijn waarde, van $309 per aandeel naar $69. Het kondigde twee weken geleden aan dat het 2.000 werknemers zou ontslaan, 7% van het personeelsbestand, als onderdeel van de golf van ontslagen die de sector overspoelt.

Het wordt momenteel verhandeld tegen $80 per aandeel. Beleggers krijgen tot dusver dit jaar enige verlichting, aangezien de markt erop gokt dat de rentetarieven sneller zullen afnemen dan eerder werd verwacht.

De stablecoin-plannen van PayPal zijn stopgezet

Copy link to section

Nog niet zo lang geleden had PayPal plannen om verder te gaan in de crypto-industrie. Het had de lancering van zijn eigen stablecoin onderzocht.

De senior vice-president van crypto en digitale valuta had eerder gezegd dat PayPal “nog geen stablecoin heeft gezien die speciaal is gebouwd voor betalingen,” en vertelde Bloomberg dat “we een stablecoin onderzoeken. Als en wanneer we vooruitgang willen boeken, zullen we natuurlijk nauw samenwerken met regelgevende instanties.”

Het lijkt er echter op dat de kwestie van de regulering abrupt een einde heeft gemaakt aan die plannen. Het bedrijf heeft naar verluidt de stekker eruit getrokken nadat Paxos, de uitgever van de stablecoin BUSD van het merk Binance, werd bevolen te stoppen met het slaan van nieuwe stablecoins. Het wordt ook aangeklaagd door de SEC wegens schendingen van de effectenwetgeving.

Conclusie

Copy link to section

De interacties van PayPal met crypto symboliseren mooi hoe duister zowel de beveiliging als de regelgeving binnen de snel veranderende sector zijn.

Het bedrijf voelde de noodzaak om zijn belangen af te breken en de risico’s van bewaring door derden te dekken na de chaos van de vele faillissementen vorig jaar, met klanten die nog steeds aan het wankelen waren en de veiligheid van iemands activa voorop en centraal stond.

Terwijl toezichthouders daar in de toekomst veel over te zeggen zullen hebben, benadrukt de ogenschijnlijk korte flirt van PayPal met stablecoins het grijze gebied dat regulering is. De stablecoin van Binance lijkt af te bouwen, terwijl de marktkapitalisatie al aan het dalen is.

Het is geen verrassing dat PayPal het gebied niet langer wil betreden, met de talloze juridische risico’s en onzekerheid die het zou bieden, in een tijd waarin het bedrijf en de technische industrie als geheel al een uitdagende strijd voeren met betrekking tot de bredere macro-economische klimaat.

Desalniettemin staat PayPal meer open voor crypto dan de meeste bedrijven, dus het zal interessant zijn om te zien of het verdere plannen heeft binnen de ruimte.

Bitcoin Beurs Crypto Tech