ZAR in beweging na inflatiecijfers en vooruitlopend op aankondigingen FOMC en BoE

op Dec 13, 2023
Listen
  • De Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) heeft een behoorlijk traject afgelegd na inflatiecijfers en rentetarieven.
  • De koers van USD/ZAR is sinds november hard gestegen, dankzij beter dan verwachte inflatiecijfers.
  • Het FOMC, de BoE en de ECB kondigen deze week rentebesluiten aan, wat positief zou kunnen zijn voor de ZAR.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Nu de renteaankondigingen van het FOMC in de Verenigde Staten en de Bank of England slechts enkele uren van ons verwijderd zijn, zullen tal van buitenlandse valuta net zo sterk – of misschien wel meer – beïnvloed worden dan het Britse pond en de dollar zelf. Eén van de sectoren die het zwaarst getroffen zal worden is de ZAR (Zuid-Afrikaanse rand).

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Zuid-Afrika maakte vandaag, op 13 december, de laatste inflatiecijfers over november bekend. De publicatie liet beter dan verwachte inflatiecijfers zien, waarbij de brandstofprijsinflatie daalde van 11,2 procent in oktober naar 1,8 procent.

Over het geheel genomen hadden door Reuters ondervraagde analisten een daling van de totale inflatie met 5,6 procent op jaarbasis aan de hogere kant voorspeld, maar wel binnen de door de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank gewenste bandbreedte van drie tot zes procent.

Effecten op de USD/ZAR

Copy link to section

Vlak vóór de publicatie daalde de USD/ZAR naar 19.0250, iets zwakker dan de slotkoers van gisteren. Het pair herstelde zich echter in de uren na de aankondiging en steeg met ruim 0,58 procent, zodat de Zuid-Afrikaanse Rand op 19,0860 per dollar kwam te staan. Dit duidt op een aanzienlijke rally op de middellange termijn, gezien het feit dat de koers van het paar USD/ZAR op een gegeven moment in november op 18,10625 stond, als gevolg van de hoger dan verwachte inflatie in oktober en de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank die haar rentetarieven handhaafde.

Wat zullen de komende tariefaankondigingen met de ZAR doen?

Copy link to section

Het is onwaarschijnlijk dat de renteaankondigingen van de Fed, de BoE en de ECB deze week voor grote verrassingen zullen zorgen, omdat de meesten het gevoel hebben dat alle drie de renteagentschappen de rente zullen handhaven. En zo zou een internationaal kippespel kunnen beginnen, waarbij de wereld – vooral de ontwikkelingslanden – afwacht wie de eerste zal zijn die de rente in 2024 zal verlagen.

Als de rentetarieven echter tekenen vertonen van een versoepeling in 2024 en de verwachte renteverlagingen werkelijkheid worden, zal dit waarschijnlijk goed zijn voor de ZAR. Citadel Global-directeur Bianca Botes, gevestigd in Zuid-Afrika, vertelde IOL dat:

De rand zal waarschijnlijk profiteren van de verwachte renteverlagingscyclus die in de richting van het tweede en derde kwartaal van 2024 in werking zal treden. Men moet echter rekening houden met de structurele en eigenaardige risico’s die aan de rand zijn verbonden, en dat de rand zal waarschijnlijk op de middellange termijn achterblijven bij zijn sectorgenoten wanneer de belangstelling voor opkomende markten terugkeert.”

Lees meer: GBP/ZAR vormt een wig voorafgaand aan de aankondiging van de BoE

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Bank of England European Central Bank Federal Reserve System USD ZAR Afrika Forex Trading Tips