GLD, IAU en UGL ETF’s in beeld nu de goudprijs stijgt

Door:
op Apr 1, 2024
Listen
  • De goudprijs zette deze week zijn sterke momentum voort.
  • De vraag van Chinese investeerders en de centrale bank stijgt.
  • Op goud gerichte ETF's zoals GLD, IAU en UGL hebben het goed gedaan.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

De SPDR Gold Shares (GLD), iShares Gold Trust (IAU) en de ProShares Ultra Gold (UGL) ETF’s zetten hun sterke rally en instroom voort terwijl de goudprijsrally heviger werd. De eerste twee fondsen zijn in 2024 met ruim 7,6% gestegen, terwijl het UGL-fonds met ruim 13,14% is gestegen.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Goud versus GLD versus IAU versus UGL ETF’s

Rally van goudprijs wordt intenser

Copy link to section

De drie ETF’s zijn dit jaar sterk gestegen, terwijl de goudprijs bleef stijgen. De goudprijs steeg maandag naar een recordhoogte van $2.265, omdat de vraag van centrale banken en investeerders toenam.

Veel centrale banken hebben de afgelopen maanden goud gekocht. China heeft al zestien maanden op rij goud gekocht toen de spanningen met de VS toenamen. De bank koopt goud nadat de VS en andere westerse landen Rusland sancties hebben opgelegd na de invasie van Oekraïne in 2023.

Andere centrale banken zoals die in Zimbabwe, India, Oezbekistan en Turkije hebben ook goud verzameld.

Ondertussen hebben beleggers in belangrijke landen als China ook hun goudaankopen opgevoerd naarmate de aandelenmarkt daalde. De Hang Seng-index , Shanghai en China A50 behoorden tot de slechtst presterende indices dit jaar. Als gevolg hiervan hebben veel geavanceerde beleggers zich gediversifieerd naar goud.

Verder stijgt goud naarmate de vraag naar alternatieve activa toeneemt. Nu de aandelen enorm stijgen, hebben veel beleggers geprobeerd alternatieve activa zoals cryptocurrencies, goud en particulier krediet te omarmen.

Het belangrijkste is dat er tekenen zijn dat de Federal Reserve de komende maanden de rente gaat verlagen. Uit een vorige week gepubliceerd rapport bleek dat de totale en kernindex van de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) in februari licht stegen.

In februari steeg de rente naar 2,8%, wat in lijn was met de verwachtingen. Tegelijkertijd heeft de Federal Reserve laten doorschemeren dat zij later dit jaar zal beginnen met het verlagen van de rente. Het schat dat het in 2024 drie renteverlagingen zal opleveren.

Uitstroom van goud-ETF’s verloopt traag

Copy link to section

Uit gegevens verzameld door ETF.com blijkt dat de SPDR Gold Trust ETF in maart ruim $525 miljoen aan activa heeft toegevoegd, nadat hij in de voorgaande twee maanden ruim $3 miljard had verloren.

De iShares Gold Trust daarentegen verloor in maart ruim $118 miljoen aan activa, een verbetering ten opzichte van de $401 miljoen in februari.

GLD en IAU zijn de grootste gouden ETF’s. De IAU bezit ruim 12 miljoen ounces, terwijl het GLD-fonds ruim 26 miljoen ounces bezit. Dit verklaart waarom de twee dit jaar de goudprijs hebben gevolgd.

De ProShares Ultra Gold ETF voegde in maart ruim $10 miljoen aan activa toe. Deze ETF is unieker dan de andere twee, omdat hij gebruik maakt van hefboomwerking en rendementen nastreeft die tweemaal zo hoog zijn als de dagelijkse prestaties van goud. Dit verklaart waarom het veel beter heeft gepresteerd dan GLD en IAU.

Vooruitblikkend is de kans groot dat de goudprijs zal blijven stijgen. Technisch gesproken heeft goud het belangrijke psychologische niveau van $2.000 overschreden en staat het boven alle voortschrijdende gemiddelden, terwijl de Average Directional Index (ADX) naar bijna 50 is gestegen.

Andere oscillatoren zoals de Relative Strength Index (RSI) en de MACD laten ook zien dat goud momentum heeft. Daarom zou de prijs kunnen blijven stijgen, aangezien kopers zich richten op de belangrijkste weerstand op $2.300.

Gold price

Goudgrafiek van TradingView

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals.

Learn more
Goud USA Wereld