USD/RUB: Is het veilig om de Russische roebel te kopen en vast te houden?

Door:
op Apr 12, 2024
Listen
  • De wisselkoers van het paar USD/RUB bevindt zich op een belangrijk weerstandsniveau.
  • De Amerikaanse dollarindex is naar het hoogste niveau in maanden gestegen.
  • Rusland doet het goed, terwijl de prijs van ruwe olie blijft stijgen.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Het paar USD/RUB bleef deze week stabiel toen de prijs van ruwe olie en andere grondstoffen steeg en nadat de VS sterke inflatiecijfers publiceerden. Het paar steeg vrijdag naar 93,55, waar het de afgelopen weken bleef staan.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Grondstoffenprijzen en inflatie

Copy link to section

De Russische economie doet het goed nu de prijs van zijn belangrijkste grondstoffen herstelt. Ruwe olie, het belangrijkste exportproduct van Rusland, is naar het hoogste punt in maanden gestegen. Brent, de mondiale benchmark, heeft al een gouden kruispatroon gevormd. Dit betekent dat er meer opwaarts potentieel is.

Het belangrijkste is dat de prijs van Russische ruwe olie boven de grens van $60 is gebleven die door de westerse hoofdsteden is vastgesteld. De implicatie is dat Rusland aanzienlijke sommen geld verdient naarmate de energieprijzen stijgen.

Het enige risico is dat Oekraïne zich blijft richten op een aantal van zijn raffinaderijen, een actie die gevolgen heeft voor de hoeveelheid die het land internationaal verkoopt.

Ook zijn er tekenen dat enkele van de grootste afnemers van Russische olie hun aankopen beginnen terug te schroeven. Enkele van de grootste Indiase raffinaderijen zijn bijvoorbeeld begonnen met het kopen van Russische olie vanwege de verhoogde sanctierisico’s.

Rusland profiteert ook nu de prijs van aardgas stabiliseert. Uit gegevens van TradingView blijkt dat de prijs van aardgas op $2 handelde. Hoewel dit veel lager is dan een paar jaar geleden, ligt het een paar punten hoger dan in februari.

Ondertussen boekt Rusland substantieel succes in Oekraïne, waar het ongeveer een vijfde van het land controleert. De Amerikaanse militaire hulp is in het Congres tot stilstand gekomen, waardoor Rusland in het voordeel is naarmate de oorlog voortduurt.

Het allerbelangrijkste is dat de Russische economie op alle cilinders draait. Het werkloosheidspercentage is naar een recordlaagte gedaald, terwijl de MOEX-index naar een recordhoogte is gestegen. De inflatie in Rusland neemt ook af, terwijl de industriële metalen in Rusland enorm stijgen.

Amerikaanse dollarindex is sterk

Copy link to section

Het paar USD/RUB is gestabiliseerd terwijl de Amerikaanse dollarindex (DXY) blijft stijgen. Uit gegevens blijkt dat de DXY boven de $106 steeg, het hoogste niveau sinds november vorig jaar.

De index maakte een sprong nadat de VS sterke economische cijfers publiceerden. De economie heeft in maart ruim 303.000 banen gecreëerd, terwijl het werkloosheidspercentage daalde tot 3,8%.

Uit een afzonderlijk rapport dat deze week werd gepubliceerd bleek dat de totale inflatie in maart naar 3,5% is gestegen, terwijl de kern-CPI uitkwam op 3,8%. Dit is bijna het dubbele van de Fed-doelstelling van 2,0%.

Daarom is het waarschijnlijk dat de Federal Reserve dit jaar de rente zal handhaven of verhogen. Larry Summers heeft een nieuwe renteverhoging gesteund, aangezien de inflatie op een onaangenaam hoog niveau blijft.

De Fed zit echter in de problemen, aangezien dit een verkiezingsjaar is. Een renteverhoging zou leiden tot kritiek dat het Donald Trump steunt. Anderzijds zou Trump het ervan beschuldigen Joe Biden te helpen als het de tarieven verlaagt.

Technische analyse USD/RUB

Copy link to section
USD/RUB

USD/RUB-grafiek door TradingView

Uit de daggrafiek blijkt dat de wisselkoers van USD naar RUB de afgelopen maanden is teruggekropen. Na een dieptepunt op 87 in januari is het pair gestegen naar bijna 94. Het bevindt zich nu op een cruciaal niveau, aangezien de huidige prijs in december zijn hoogste punt bereikte.

Het pair is iets boven het 50-dagen voortschrijdend gemiddelde gebleven en nadert de cruciale weerstand op 95.41, de hoogste swing dit jaar.

Daarom zijn de vooruitzichten voor het paar USD/RUB bullish, met een volgende koersdoel van 95,41. Een doorbraak boven dat niveau opent de mogelijkheid om naar 100 te stijgen.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals™.

0/10
Learn more
RUB USD Forex Trading Tips