Healwell AI-aandelen: er is ruimte voor een ommekeer

Door:
op May 18, 2024
Listen
  • Healwell AI is een Canadees bedrijf dat de gezondheidszorgsector ontwricht.
  • Het heeft een partnerschap met Well Health, een toonaangevende exploitant van poliklinieken.
  • Het bedrijf heeft een sterke balans en laat zijn omzet opnieuw groeien.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Healwell AI (TSX: AIDX) heeft een indrukwekkende ommekeer achter de rug, waardoor het dit jaar een van de best presterende Canadese technologiebedrijven is. De aandelenkoers is in 2024 al met meer dan 100% gestegen, geholpen door de investeringen in kunstmatige intelligentie (AI), de samenwerking met Well Health Technologies en de verbeterende balans.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Het is de afgelopen twaalf maanden met ~620% gestegen en heeft daarmee populaire AI-namen als Nvidia (NVDA) en SoundHound AI (SOUN) verslagen.

De ommekeer gaat door

Copy link to section

Healwell AI, voorheen bekend als MCI OneHealth, heeft een sterke ommekeer doorgevoerd die het bedrijf van een faillissement heeft gered. Vóór deze ommekeer exploiteerde MCI OneHealth twee primaire activiteiten in Canada: de eerstelijnsgezondheidszorgklinieken en een innovatietak.

Als onderdeel van de ommekeer stopte het bedrijf zijn worstelende klinieken en verkocht ze aan Well Health. Nou gezondheid, die ik hier heb besproken in 2022, is nu uitgegroeid tot de grootste exploitant van poliklinieken in Canada. De technologische oplossingen bieden diensten aan meer dan 9.400 providers in de VS en Canada.

De overname van MCI OneHealth door Well Health omvatte ook aandeleninvesteringen die een aandeleninvestering in HealWell deden en daarmee de grootste aandeelhouder werden. Hamed Shabhazi, de oprichter van Well, werd eerder dit jaar benoemd tot voorzitter van Healwell. De twee zijn ook grote partners, waarbij HealWell technologieën levert aan Well Health.

Tegelijkertijd is HealWell nu een slanker bedrijf dat honderden banen heeft verloren na de afstoting van zijn kliniekactiviteiten. Het heeft ook zijn balans versterkt door extra geld op te halen. Het haalde $ 29,5 miljoen op via converteerbare schulden en eigen vermogen.

Healwell wil een leider zijn op het gebied van AI in de gezondheidszorg

Copy link to section

De verwachting is dat de kunstmatige intelligentie- technologie de komende jaren grote gevolgen zal hebben. Uit een eerder dit jaar gepubliceerd rapport bleek dat de mondiale AI in de gezondheidszorg in 2020 op 4,88 miljard dollar werd gewaardeerd en dat deze in 2028 naar verwachting 2028 miljard dollar zou bereiken.

Uit een afzonderlijk rapport bleek dat de sector in 2029 een CAGR van 48,1% zou hebben, wat neerkomt op ruim 148,4 miljard dollar. Deze visie wordt ondersteund door de omvang van de gezondheidszorg en de manieren waarop de technologie kan helpen.

AI kan onder meer helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen, onderzoek, diagnostiek en testen van ziekten, precisiegeneeskunde en klinische proeven. Healwell wil een belangrijke speler zijn in de AI-industrie door gebruik te maken van de samenwerking met Well Health en door strategische investeringen en overnames te doen.

Via de samenwerking met Well Health drijft het bedrijf het Well Health.ai-platform aan. Dit platform helpt de patiëntdocumentatie te stroomlijnen en meer klinische beslissingsondersteuning te bieden. Healwell biedt ook AI Inbox Admin en AI Decision Support.

Healwell heeft geïnvesteerd in bedrijven als Khure Health, PolyClinic en Pentavere. Khure Health is een AI-bedrijf dat klinieken in staat stelt big data te gebruiken om snel patiënten met zeldzame ziekten te screenen en te identificeren. De oplossing wordt al gebruikt door Well Health USA en Circle Medical Technologies.

Ondertussen heeft Healwell een groot aandeel in de Pentavere Research Group, die een AI-motor heeft ontwikkeld om patiënten te identificeren die in aanmerking komen voor goedgekeurde medicijnen of interventies. Net als Khure wordt de dienst al gebruikt in belangrijke klinieken in de VS en Canada.

Het is ook eigenaar van Intrahealth, een op SaaS gebaseerd Electronic Health Records (EHR)-bedrijf dat dit jaar naar verwachting ongeveer $12 miljoen aan inkomsten zal genereren.

Healwell streeft ernaar te blijven investeren in deze producten om zijn marktaandeel in de VS, Canada en andere landen te vergroten. Het is ook bedoeld om andere startende bedrijven over te nemen die AI-technologie gebruiken om de gezondheidszorgsector te ontwrichten.

De omzetgroei zet door

Copy link to section

Ik geloof dat de turnaround-strategie van Healwell zal helpen het omzetmomentum de komende jaren een impuls te geven. Uit de meest recente financiële resultaten blijkt dat de totale omzet in 2023 $7,32 miljoen bedroeg, een scherpe daling ten opzichte van $10,2 miljoen een jaar eerder.

De omzet bevond zich in een neerwaartse spiraal na een piek van ruim $37 miljoen in 2021. Deze daling was te wijten aan de zwakke prestaties van de kliniekactiviteiten, wat verklaart waarom de desinvestering zinvol is.

Het management van Healwell is van mening dat de activiteiten zich dit jaar zullen blijven herstellen naarmate de portefeuillebedrijven floreren. In een recent interview zei de CEO van het bedrijf dat de hoop is dat het tegen eind 2024 of 2025 een positieve cashflow zal hebben.

Risico’s voor het proefschrift

Copy link to section

Er zijn enkele risico’s verbonden aan deze bullish visie. Ten eerste is er het waarderingselement, aangezien Healwell AI een marktkapitalisatie heeft van ruim $124 miljoen, terwijl de jaaromzet in 2023 $7,32 miljoen bedroeg.

Dit betekent dat het een prijs-verkoopverhouding van 16,7 heeft, wat hoger is dan bij de meeste bedrijven, waaronder Nvidia en Super Micro Computer. Deze waardering is nog steeds beter dan die van Soundhound AI, die een koers-winstverhouding van 17,8 heeft.

Daarom zal Healwell AI zijn waardering moeten rechtvaardigen door een sterke omzet- en winstgevendheidsgroei aan te tonen.

Ten tweede is er het aanhoudende risico van AI-vermoeidheid onder beleggers, zoals blijkt uit de recente daling van het aantal top-AI-bedrijven. Nvidia is in een bearmarkt terechtgekomen door een daling van ruim 21% ten opzichte van het hoogste punt dit jaar. Hetzelfde geldt voor andere AI-bedrijven zoals SoundHound, AMD en SMCI.

Ten derde is er altijd een risico voor bedrijven die zich richten op groei door middel van overnames. Uit gegevens blijkt dat tussen de 70% en 80% van alle fusies en overnames er niet in slagen de gewenste doelen te bereiken. Het beste voorbeeld hiervan is de overname door Teladoc van Livongo Health in 2020, een deal die een bedrijf van $37 miljard creëerde. Tegenwoordig wordt het gecombineerde bedrijf gewaardeerd op slechts $ 2,2 miljard.

Ten slotte zijn er verwateringsrisico’s. Hoewel het bedrijf over voldoende kassaldi beschikt, bestaat het risico dat het management misbruik zal maken van de stijgende aandelenkoers om extra kapitaal aan te trekken voor acquisities.

Kortom

Copy link to section

Het management van Healweall AI heeft een sterke ommekeer doorgevoerd voor een bedrijf dat op de rand van faillissement stond vanwege zijn kliniekactiviteiten. Tegenwoordig is het bedrijf uitgegroeid tot een asset-light-organisatie in de snelgroeiende AI-ruimte. De balans is vrij sterk en het management verwacht dit jaar een positieve cashflow te bereiken.

Zoals hierboven uitgelegd, zijn er echter risico’s verbonden aan de bullish visie, die de aandelenprestaties kunnen beïnvloeden.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

Beurs Farma Tech Trading Tips