Platinaprijsanalyse: bearish overspoelende patroonvormen

Door:
op May 20, 2024
Listen
  • De platinaprijs is met ruim 25% gestegen sinds het laagste punt in 2023.
  • De verwachting is dat het aanbod langzamer zal groeien dan de vraag.
  • Er zijn tekenen dat de vraag naar platina in de automobielindustrie enorm stijgt.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De platinaprijs heeft dit jaar een sterke opwaartse trend doorgemaakt, net als andere industriële metalen zoals koper en zink. Het heeft zich ook aangesloten bij andere edelmetalen zoals zilver en goud, die een sterke bull run doormaakten. De koers steeg maandag naar een hoogtepunt van $1.095, het hoogste niveau sinds 11 maart.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Platina heeft ook beter gepresteerd dan palladium, dat slechts 20% is gestegen ten opzichte van het laagste punt in 2023.

Vraag en aanbod zijn niet op elkaar afgestemd

Copy link to section

Platina heeft het dit jaar goed gedaan, geholpen door de sterke vraag en de trage groei van het aanbod. Uit een recent rapport van de World Platinum Council blijkt dat de vraag naar platina in de auto-industrie in het eerste kwartaal naar het hoogste punt in zeven jaar is gestegen.

Ook de vraag naar sieraden en beleggingen bleef gedurende het kwartaal stijgen, terwijl de industriële vraag daalde ten opzichte van het recordhoogte van 2023. De vraag blijft hoger dan vóór de Covid-19-pandemie.

Het aanbod van platina daarentegen daalde naar het laagste niveau in tientallen jaren en deze trend zal zich voortzetten. De raad schat dat het aanbod vlak zal blijven op 7.111 koz, terwijl de vraag zal stijgen naar 7.587 koz. Het zal het tweede jaar op rij zijn met een tekort aan platinaaanbod.

De platinaproductie staat nog steeds onder druk, omdat de meeste bedrijven hun activiteiten terugschroeven vanwege de prijsbewegingen. Het daalde met ruim 37% van het hoogste niveau in 2021 naar het laagste punt in november vorig jaar.

Mijnbouwbedrijven mijden platina vanwege de algemene opvatting dat de auto-industrie op weg is naar elektrificatie. Er is bijvoorbeeld één voorwaarde voor de uitkoop van Anglo American door BHP Het is de bedoeling dat het zijn platina-activiteiten afstoot.

Toch blijkt uit gegevens dat ICE-voertuigen een blijvertje zijn, zoals blijkt uit de prestaties van bedrijven als Toyota, Stellantis en General Motors. Deze bedrijven doen het beter dan pure EV-bedrijven.

Gebrek aan investeringen zal waarschijnlijk leiden tot een krapte op het aanbod, zoals we hebben gezien bij de cacao-industrie. Eén reden waarom cacao een sprong maakte, is dat de investeringen in de sector aanzienlijk klein bleven vanwege de zwakkere prijzen.

Platina floreert ook vanwege de toenemende hoop dat de Federal Reserve later dit jaar de rente gaat verlagen. Uit recente gegevens blijkt dat de totale en kerninflatiecijfers van het land in april licht zijn gedaald.

Platina prijsvoorspelling

Copy link to section
platinum price

Platinagrafiek van TradingView

Uit de dagelijkse grafiek blijkt dat de prijs van platina de afgelopen maanden een sterke bull run heeft doorgemaakt. Onlangs sprong de koers boven het cruciale weerstandspunt van $1.013, de hoogste swing in december.

Het aandeel heeft ook een gouden kruispatroon gevormd, wanneer de voortschrijdende gemiddelden over 200 en 50 dagen elkaar kruisen. Daarom zijn de vooruitzichten voor platina bullish, met als volgende punt $1.125, het hoogste punt in april 2023.

Op de korte termijn zal de koers echter waarschijnlijk door turbulentie gaan, omdat er een bearish overspoeld patroon is ontstaan, een populair omkeerteken.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

Platina Commodities Trading Tips