Prijsanalyse van sinaasappelsap: verwacht sappige rendementen in het verschiet

Door:
op May 29, 2024
Listen
  • De prijsstijging voor sinaasappelsap won deze maand aan kracht en heeft zijn hoogste punt ooit bereikt.
  • Analisten bij de Rabobank schatten dat 40% van alle Braziliaanse bomen de vergroeningsziekte heeft.
  • Ook de Amerikaanse sinaasappelproductie is de afgelopen jaren hard gedaald.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De sinaasappelsapprijs zette deze week zijn bullish momentum voort, terwijl investeerders zich concentreerden op de veranderende vraag- en aanboddynamiek. Gegevens van TradingView laten zien dat de prijs van bevroren sinaasappelsapconcentraat steeg naar ongeveer $500, hoger dan het dieptepunt van $290 dit jaar. Het is met ruim 440% gestegen ten opzichte van het laagste punt in 2020.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Vraag- en aanboddynamiek

Copy link to section

De prijs van sinaasappelsap is de afgelopen jaren omhooggeschoten als gevolg van de voortdurende dynamiek van vraag en aanbod. De sector kampt nog steeds met een aanbodtekort als gevolg van weersgerelateerde gebeurtenissen en ziekten in belangrijke landen als de Verenigde Staten en Brazilië.

In de VS lijdt de sector nog steeds onder de orkaan Irma, die in 2017 de meeste sinaasappelbomen in het land verwoestte. De productie vertoont sindsdien een sterke neerwaartse trend en zal een tekort blijven vertonen.

Uit de meest recente gegevens blijkt dat de sinaasappelproductie in Florida blijft dalen. De gehele sinaasappelproductie daalde met 5% ten opzichte van de prognose van maart en deze trend kan zich de komende jaren voortzetten.

Er zijn tekenen dat veel sinaasappeltelers in Florida meer sinaasappelbomen zijn gaan planten om te profiteren van de recente prijs. In tegenstelling tot gewassen als maïs en sojabonen duurt het echter meer jaren voordat sinaasappelboomgaarden beginnen te produceren.

De andere uitdaging voor sinaasappel is dat Brazilië, de grootste sinaasappelproducent, met grote uitdagingen kampt. Recentelijk werd in een rapport van de Rabobank opgemerkt dat meer dan 40% van alle sinaasappelbomen in het land te lijden heeft onder vergroening. Dit is een ernstige ziekte die uiteindelijk de sinaasappelboom doodt.

Braziliaanse boeren hebben het de afgelopen jaren ook moeilijk gehad vanwege de hogere temperaturen en de lagere regenval. Zoals ik al eerder heb geschreven verwachten analisten dat de sinaasappelproductie in Brazilië in het eerste kwartaal met een kwart is gedaald tot 232 miljoen dozen.

Daarom overwegen veel sinaasappelproducenten alternatieven, waarbij Japanse bedrijven overstappen op mandarijnen. Het is onduidelijk of deze transitie op de lange termijn zal lukken.

Prijsvoorspelling voor sinaasappelsap

Copy link to section
orange juice

Oranje grafiek van TradingView

Uit de weekgrafiek blijkt dat de prijs van sinaasappelsap de afgelopen jaren een sterke opwaartse trend heeft doorgemaakt. Het is gestegen van ongeveer $ 90 in 2020 naar bijna $ 500. Recentelijk steeg de koers boven het cruciale weerstandspunt op $428,45, de hoogste swing in maart van dit jaar. Het heeft nu een dubbeltoppatroon ongeldig gemaakt.

Sinaasappelsap is boven de 50-weekse en 100-weekse Exponential Moving Averages (EMA) gestegen. Oscillatoren zoals de Relative Strength Index (RSI) en de MACD zijn blijven stijgen, wat aangeeft dat deze een bullish momentum heeft.

Oranje heeft dus meer voordeel naarmate het aanbodtekort aanhoudt. Als dit gebeurt, zal de prijs van het concentraat de komende maanden stijgen naar ongeveer $550.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

USA Commodities Trading Tips