USD/CNY-analyse: Dit is de reden waarom de Chinese yuan crasht

Door:
op May 31, 2024
Listen
  • De Chinese yuan is gedaald naar het laagste niveau in weken.
  • Er zijn tekenen dat de Chinese economie zich herstelt, zij het in een langzaam tempo.
  • De Amerikaanse dollarindex is naar het hoogste punt in weken gestegen.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De USD/CNY- wisselkoers heeft de afgelopen maanden een langzame bullish trend doorgemaakt en schommelt nu op het hoogste niveau sinds november vorig jaar. De yuan is sinds het hoogste punt in december met ruim 2% gedaald.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

De economische uitdagingen van China

Copy link to section

Er zijn een paar redenen waarom de Chinese yuan zich in een neerwaartse trend bevindt. Ten eerste vertoont de Chinese economie tekenen van vertraging. Uit vrijdag vrijgegeven gegevens blijkt dat de PMI voor de verwerkende industrie van het land is gedaald van 50,4 in april naar 49,5 in mei. Deze daling was erger dan de verwachte 50,5. De PMI voor de niet-productiesector daalde ook licht van 51,2 naar 51,1 en bleef daarmee boven de geschatte 51,5.

Er zijn nog meer tekenen die erop wijzen dat de economie een langzame comeback maakt. Ten eerste heeft Peking een grootschalig project gelanceerd om de vastgoedsector te redden. De centrale bank heeft de hypotheekrente verlaagd, terwijl de overheid van plan is huizen te kopen die gebouwd zijn en nog niet aan klanten zijn opgeleverd.

Ook industriële metalen zoals koper en ijzererts zijn allemaal scherp gestegen, wat erop wijst dat de vraag toeneemt. China is de grootste afnemer van deze metalen, waardoor ze goede barometers voor de economie zijn.

Tegelijkertijd heeft het IMF de Chinese bbp-ramingen voor dit jaar verhoogd. Het agentschap verwacht dat de economie met 5,0% zal groeien, ook al heeft het zijn industriebeleid in twijfel getrokken.

Ten tweede is het USD/CNY-paar enorm gestegen dankzij de sterke Amerikaanse dollar. De dollarindex is gestegen naar ruim $105 en staat dit jaar bijna op het hoogste punt, nu investeerders de volgende acties van de Federal Reserve inschatten.

Economen beginnen zich af te vragen of de Fed dit jaar zal beginnen met het verlagen van de rente, omdat de inflatie al een tijdje boven de 2%-doelstelling ligt. Dit verklaart waarom de rente op Amerikaanse staatsobligaties de laatste tijd scherp is gestegen.

Ten derde is de yuan gedaald als gevolg van de reactie van de markt op de acties van Chinese beleidsmakers. De People’s Bank of China (PBoC) heeft dit jaar een sterker yuanbeleid gehandhaafd en haar dagelijkse rente tussen 7,09 en 7,11 gehandhaafd. Er zijn tekenen dat de staatsbanken tussenbeide zijn gekomen om de yuan te steunen door de Amerikaanse dollar te verwerven. Als gevolg hiervan vragen analisten zich af hoe lang deze trend zal aanhouden.

USD/CNY technische analyse

Copy link to section
USD/CNY

USD/CNY-grafiek door TradingView

Het uitvoeren van een technische analyse op het USD/CNY-paar is niet altijd eenvoudig vanwege het dagelijkse fixatiemechanisme.

Op de dagelijkse grafiek hierboven is het pair boven het 23,6% Fibonacci Retracement-niveau en het 50-dagen Exponential Moving Average (EMA) gebleven. Het is ook iets boven de Ichimoku-wolkindicator gestegen. Daarom vermoed ik dat het pair de komende weken zal blijven stijgen, vooral als de VS sterke PCE-cijfers publiceert op vrijdag. Binnenkort kan het oplopen tot ongeveer 7.30 uur.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

CNY USD Forex Trading Tips