USD/ZAR-voorspelling na de verkiezingsschok in Zuid-Afrika

Door:
op May 31, 2024
Listen
  • Het USD/ZAR-paar herstelde zich terwijl het tellen van de stemmen in Zuid-Afrika doorging.
  • Uit de eerste cijfers blijkt dat het regerende ANC de meerderheid in het parlement zal verliezen.
  • De centrale bank van Zuid-Afrika heeft de rente donderdag ongewijzigd gelaten.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De USD/ZAR- wisselkoers stond deze week in de schijnwerpers toen marktdeelnemers keken naar de Zuid-Afrikaanse verkiezingen, het SARB-rentebesluit en de komende Amerikaanse PCE-inflatiegegevens. Vrijdag steeg de koers naar een hoogtepunt van 18,80, de hoogste swing sinds 1 mei.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Zuid-Afrikaanse verkiezingen

Copy link to section

Het grootste UZD/ZAR-nieuws deze week waren de Zuid-Afrikaanse verkiezingen, die in de toekomst grote veranderingen zullen ondergaan. Uit de laatste gegevens blijkt dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) de meerderheid zal verliezen en gedwongen zal worden de macht te delen, mogelijk met de Democratische Alliantie.

Het is nog te vroeg om te voorspellen hoe de nieuwe regeringscoalitie zal werken om Zuid-Afrika te veranderen. In de meeste gevallen mislukken eerdere voorspellingen over een nieuwe regering. Zo had de markt veel vertrouwen in Cyril Ramaphosa toen hij in 2018 het stokje overnam van Jacob Zuma.

Destijds hoopte men dat hij de corruptie zou uitroeien, de economie zou stimuleren en de Eskom-crisis zou aanpakken. In plaats daarvan is het werkloosheidspercentage in Zuid-Afrika boven de 30% gebleven, terwijl de Eskom-crisis voortduurde. Daarom mag de aanvankelijke uitverkoop van de rand niet worden gezien als een voorbode van wat er zal gebeuren.

De USD/ZAR-wisselkoers herstelde zich ook na het laatste SARB-besluit. Zoals algemeen werd verwacht liet de bank de rente ongewijzigd en liet doorschemeren dat de inflatie zich in het tweede kwartaal zou stabiliseren op 4,5%.

De bank verwacht dat de economische groei in het eerste kwartaal traag was en dat deze zich in de tweede helft van het jaar zal stabiliseren naarmate de afbouwfrequentie afneemt. De economie groeit dit jaar met 1,2%. Al met al verwachten analisten dat de centrale bank de rente stabiel zal houden en later dit jaar zal beginnen met verlagen.

Het USD/ZAR-paar maakte ook een sprong toen de Amerikaanse dollar zich herstelde naar $105. Dit gebeurde nadat de Conference Board dinsdag een sterk rapport over het consumentenvertrouwen had uitgebracht, waardoor de mogelijkheid werd vergroot dat de Fed de rente langer zal handhaven.

Het paar zal vervolgens reageren op het maandelijkse PCE-rapport dat voor vrijdag is opgesteld. Economen verwachten dat uit de gegevens zal blijken dat het totale PCE-cijfer en het kern-PCE-cijfer zijn gestegen naar respectievelijk 2,7% en 2,8%. Een sterker cijfer dan verwacht zal wijzen op een agressievere Fed en een sterke Amerikaanse dollar.

USD/ZAR technische analyse

Copy link to section
USD/ZAR

USDZAR-grafiek door TradingView

De USD/ZAR-wisselkoers heeft de afgelopen dagen een sterke bullish trend vertoond. Deze rebound vond plaats nadat het pair op 22 mei een bullish engulf-patroon vormde.

Het pair is boven de cruciale weerstand gesprongen op 18.11, het laagste niveau van december vorig jaar. Het is ook boven de 50-daagse Exponential Moving Averages (EMA) gestegen. Ook is de Relative Strength Index (RSI) gestegen naar 60.

Daarom zal het paar waarschijnlijk stijgen naar 19 terwijl traders naar de verkiezingsresultaten kijken. Op de korte termijn zal de USD/ZAR echter de bearish trend hervatten naarmate de angst voor de verkiezingen afneemt.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

USD ZAR Forex Trading Tips