Russisk rubel når 7-års høyde, og fremhever svikt i Vestens sanksjoner

Av:
jun 28, 2022
  • Rubelen falt opprinnelig 40 % etter ukrainsk invasjon og sanksjoner.
  • Rubelen er så sterk at den russiske sentralbanken prøver å svekke den.
  • Rubelens styrke er falsk, men fremhever fortsatt svikt i Wests sanksjoner.

Det er ingen hemmelighet at dollaren har klart seg bedre i forhold til andre valutaer, som jeg skrev om her , da jeg kjente støyten av det mens jeg ferierte i Ecuador forrige uke (som bruker USD). Dollaren kan bli knust sammenlignet med ekte varer og råvarer, men i forhold til andre fiat-valutaer har den vært veldig sterk.

Dollarindeksen (DXY), som måler dollaren mot en kurv av utenlandsk valuta, er opp 9 % i år.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Midt i dette bakteppet av en sterk dollar, er det derfor et ganske svimlende faktum at den russiske rubelen nådde en sjuårshøye mot USD forrige uke. Ja – den samme russiske rubelen som var ment å bli svekket til det ugjenkjennelige som et resultat av de økonomiske sanksjonene som ble pålagt landet av Vesten.

La oss spole tilbake til mars, da Joe Biden sa følgende:

Som et resultat av disse enestående sanksjonene blir rubelen nesten umiddelbart redusert til grus

President Joe Biden, 26. mars 2022

Hmmm. Et blikk på diagrammet viser at selv om rubelen i utgangspunktet følte tyngden av Biden og co’s sanksjoner, har den gjeninnhentet seg betydelig siden. Da Russland invaderte Ukraina 24. februar, var rubelen ned 46 % innen 12 dager og 1 USD kunne gi deg 139 rubler. Siden den gang har rubelen imidlertid steget massivt, til der den er nå, opp 38 % i løpet av året og handles til 54 rubler per dollar.

Hvorfor har rubelen blitt så sterk?

Jeg vurderte om rubelen var verdt å shorte her den 29.april , da den ble handlet til 73 rubler per dollar, tilbake til nivåene før invasjonen. Jeg konkluderte med at manipulasjonen av rubelen av Putin var for sterk, og at den derfor var for risikabel til å shorte.

Jeg mener Putins manipulasjon er uovertruffen. Det mest virkningsfulle av alt er Putins forsøk på å tvinge «uvennlige land», inkludert alle stater i EU, til å betale for gass i rubler

Ovennevnte er nøyaktig det som har skjedd. Ettersom gassprisene har skutt i været, henter Russland inn svimlende overskudd. Det er både ironisk og trist at hoveddelen av dette er fra EU, regionen som samtidig peprer Russland med sanksjoner.

Mens Europa har som mål å redusere denne avhengigheten, er den økonomiske realiteten at et land ikke bare kan slå av oljeimporten over natten. Til og med oljeembargoen fra mai har unntak, som import levert via rørledning, som ble fremkjempet av land som hadde minimale alternative kilder (tenk Ungarn og Slovenia).

Reduksjonen av import tar tid, og selv om Vesten importerer mindre olje fra Russland, betyr rekordprisene at fortjenesten er høyere enn tidligere, og at Russlands utenlandske reserver viser sunne balanser.

Kapitalkontroll og sanksjoner

Det er ikke alt på grunn av olje.

Enda mer ironisk er det at sanksjonene i seg selv forsterker økningen. Russere kan ikke importere de samme varene som tidligere på grunn av sanksjoner, noe som betyr at færre rubler sendes til utlandet og valutakursen styrkes ytterligere.

Men hvis du tenker på dette et sekund, støtter det på en måte poenget mitt i forrige artikkel – at styrken til rubelen er falsk og en konstruert valutakurs. Jada, rubelen er sterk, men hvem handler med den? Russisk kapitalkontroll har vært kraftig siden invasjonen startet, og mens den nå løsnes ettersom rubelen har trukket på skuldrene over mye av bekymringen og har begynt å styrke seg, er det fortsatt betydelige barrierer for å handle med rubelen.

Og hvis noen ikke fritt kan handle det, og hvis russere ikke fritt kan kjøpe import med det, hva er da vitsen med at den er sterk? Det er egentlig ikke sant, er det?

Siste tanker

Vi er nå på det stadiet hvor rubelen er så «sterk» at den russiske sentralbanken aktivt prøver å svekke den, i frykt for at eksporten vil bli negativt påvirket. Etter å ha økt renten til 20 % for å bekjempe virkningen av sanksjonene, har sentralbanken siden kuttet renten tre ganger, og den er nå på 11 %.

Tanken var klar: knus den russiske økonomien voldsomt… de lyktes ikke. Det skjedde tydeligvis ikke

President Putin forrige uke under St. Petersburg International Economic Forum

Selv om denne styrken er produsert, er sitatet ovenfor fra Putin likevel sant. Hans kontroll og manipulasjon har tjent til å slå av Vestens beste intensjoner om å senke den russiske valutaen. Ettersom Europa fortsetter å handle olje i Russland, vil sanksjonene deres ikke ha alvorlig vekt.

Den tristeste statistikken av dem alle? Europa har brukt betydelig mer på russisk energi, som bidrar til å finansiere krigsinnsatsen, enn det har sendt til Ukraina i bistand. Det er ikke en overdrivelse å si at sanksjonstilnærmingen har vært en katastrofe.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money