Løpsk inflasjon tar seg dårlig ut for både Trump og Biden

Av:
jul 15, 2022
Oppdatert: jul 17, 2022
  • Inflasjonen i juni på 9,1 % er den høyeste på 40 år
  • Å legge skylden på enten Biden eller Trump er ikke noe poeng - begge har bidratt
  • Feilstyring har vært og er et lammende problem, skriver Ashmore

Utrolig, men også forutsigbart, har inflasjonen nådd et nytt 40-års høydepunkt på 9,1 % etter morgenens KPI-rapport. Historisk sett har oppgangen i inflasjonen siden COVID vært meteorisk, og har nådd de beryktede nivåene på 80-tallet.

Hvem har skylden for rekordstor inflasjon?

Når jeg scrollet gjennom Twitter, la jeg merke til at mange skylder på politikere. Jeg er ikke her for å forsvare noen, og jeg har heller ikke en politisk agenda. Jeg er bare et barn fra Europa som ser på hva som skjer langveisfra – jeg bryr meg ikke så mye om den ene eller den andre siden.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Når det er sagt, tror jeg ikke det er mangel på skyld å fordele. Jeg har tidligere sagt min del om Federal Reserve-formann Jerome Powell, som har vinglet frem og tilbake på Feds haukepolitikk flere ganger enn jeg kan telle på dette tidspunktet. Men hva med de to siste respektive presidentadministrasjonene – henholdsvis Trump og Biden?

Joe Biden

«Våre eksperter mener og våre data viser at de fleste av prisøkningene vi har sett var forventet og forventet å være midlertidig,» Joe Biden, juli 2021

Våre eksperter mener, og våre data viser at de fleste av prisøkningene vi har sett var forventet og forventet å være midlertidige

Joe Biden, juli 2021

Sitatet ovenfor, for nesten ett år siden i dag, er åpenbart en ganske skurrende lesning i sammenheng med inflasjonsutviklingen som har skjedd siden. Men Bidens administrasjon, finansminister Janet Yellen og Fed-formann Jerome Powell var alle resolutt i sine påstander om at inflasjon ikke var en bekymring, med ordet «forbigående» som konsekvent fløt rundt.

Prisoppgangen ble deretter innrammet som etterspørselsdrevet.

«En del av det som skjer er ikke bare på tilbudssiden, det er etterspørselssiden,» sa transportsekretær Pete Buttigieg på CNN i oktober i fjor. «Etterspørselen er utenfor listene.»

Da vi gikk inn i det nye året, bekreftet Biden igjen at inflasjonen ikke var et problem, mens prisene fortsatte å stige enda høyere.

«Vi gjør fremskritt med å bremse hastigheten på prisøkningene,» sa presidenten etter desembers CPI-avlesning på 7%. Den neste måneden brakte nok et oppsvulmet KPI-tall, som steg til 7,5%, som Biden reagerte med selvtillit og sa «Mens dagens rapport er forhøyet, fortsetter prognosemakere å anslå at inflasjonen vil avta betydelig innen utgangen av 2022».

Da prisene forble høye, ga Biden Putin skylden for de fortsatte inflasjonsøkningene. Den russiske invasjonen av Ukraina forverret utvilsomt problemet, men det er ganske tydelig, som jeg har skrevet før , at inflasjonen har vært tilstede lenge før februar i år da krigen startet.

Dagens inflasjonsrapport bekrefter det amerikanerne allerede vet. Putins prisøkning rammer Amerika hardt

Joe Biden, juni 2022

Jeg føler at jeg skriver denne artikkelen hver måned, men på dette tidspunktet tror jeg det endelig begynner å bli klart for Biden-administrasjonen hvor dårlig de har undervurdert inflasjonen. Fed-leder Jerome Powells gjentatte vingling og tilsvarende tomme forsikringer om at inflasjonen forblir forbigående og under kontroll var det aldri noen som trodde på – bortsett fra selvfølgelig Joe Biden.

Donald Trump

Bidens dårlige håndtering har vært, og fortsetter å være, farlig og skuffende. Det må imidlertid sies at han først tiltrådte i januar 2021. Derfor var den største enkeltårsaken til at vi ser at inflasjonen nå river opp folks levebrød godt i gang før han ble tatt i ed.

Den grunnen er pengetrykking, som har vært en plage i nyere tid, men som ble løftet opp til et helt nytt nivå under COVID mens Trump var i embetet. Denne skyhøye trykkingen, kombinert med ublu låneopptak, vill alltid ende på en måte – med voldsom inflasjon.

Inflasjon er et tilbakebrytende fenomen fordi det lammer de lavere klassene og øker ulikheten. Den løper også mer løpsk over tid, som er nøyaktig hva som har skjedd i dette tilfellet. Det er matematisk bevist at hvis du trykker mer penger enn på noe tidspunkt i historien – som er det som har skjedd – så går verdien av pengene ned.

Hvis du har ett sjeldent samlekort verdt en million dollar, og deretter skriver produsenten ut 100 flere av nøyaktig samme kort, tror du det kortet fortsatt vil være verdt en million dollar? Hvis ikke, hvorfor er det annerledes for penger? Mer penger betyr at verdien av pengene blir lavere. La oss ikke overkomplisere dette.

Det er mange å skylde på her – alt er ikke på Jerome Powell og Fed, selv om de har vist seg å være uhyggelig inkompetent. Og det er ikke kun Bidens feil. Trump har heller ikke hele skylden. Det er en kombinasjon av alle disse faktorene, og det er ikke spesielt vanskelig å se det.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money