Ad

MEME-MYNTENS STORHETSTID ER KOMMET

Memeinated animation

NESTE 100x PRESALE STARTER SNART

KJØP NÅ

Hvorfor er dollaren så sterk?

Av:
Jul 19, 2022
Oppdatert: Jul 21, 2022
Listen
  • Amerikanske dollar traff paritet med euro for første gang på 20 år
  • Historien har sett dette mønsteret gang på gang
  • Økonomisk usikkerhet, en aggressiv Fed og stigende energipriser bidrar

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Dollarens dominans i valutamarkedene fortsetter, siden vi forrige uke var vitne til den betydelige milepælen med $1 som handles for €1. Med kursen på $1,20 for bare et år siden, er det en svimlende marsj for USD i valutamarkedene – men hvorfor ser vi denne trenden? Og selv om den har avtatt litt de siste dagene, vil styrken fortsette eller kan det bli en reversering?

Dollaren styrker seg i tider med usikkerhet

Copy link to section

Dollaren er verdens reservevaluta, og er den ene siden i de fleste valutatransaksjoner – så mange som 90 % sier noen estimater. Som den største blir den også oppfattet som den mest stabile og sikreste valutaen i verden. I tider med usikkerhet strømmer investorer i sikkerhet, og dermed har dollaren steget historisk. Jeg plottet DXY-indeksen, som måler styrken til dollarindeksen mot en kurv av utenlandsk valuta, mot resesjonsperioder siden 1970, og resultatene kan sees ganske tydelig – den stiger i tider med uro.

For å nå dette usikkerhetspunktet, kan vi finpusse i mars-2020-perioden da covid-bekymringene virkelig tok til.

For å friske opp hukommelsen kom fire av de seksten største daglige bevegelsene i historien til S&P 500 i mars 2020. Jeg husker tydelig at jeg plutselig ble sendt hjem fra kontoret, da vår statsminister (Leo Varadkar – jeg bodde i Irland på den tiden) ) kom med en nødmelding om at alle skoler og kontorer ville stenge.

Det føles som en million år siden nå, men markedet var i kaos da det var klart at dette surrealistiske viruset var mer enn bare en isolert hendelse i Kina.

Og dollarindeksen? Den styrket seg 8 % på bare ti dager – et viktig trekk for en valuta på så kort tid.

Hvorfor øker Fed dollaren?

Copy link to section

Men det er andre faktorer her bortsett fra resesjonsfrykt. Federal Reserve har vært mer aggressive enn utenlandske banker når det gjelder å heve renten for å bekjempe den spiralende inflasjonen vi er vitne til.

Renteøkningen på 75 bps i juni var den største siden 1994, mens den neste økningen kan bli 100 bps (selv om forventningene har beveget seg mot ytterligere 75 bps). Som hovedregel vil en høyere rente tiltrekke kapital fra utlandet, da investorer søker å tjene den ekstra avkastningen som er tilgjengelig på obligasjoner og andre rentegivende produkter.

Mer kapital strømmer inn i USA -> flere dollar kjøpt -> dollar stiger.

Stigende energipriser

Copy link to section

Den andre store utslagsgiveren her er energipriser. Du trenger ikke at jeg skal fortelle deg at prisen på energi har skutt i været i år. USA importerer mindre olje enn mange andre land – igjen, mitt trofaste Europa sliter her – noe som betyr at landet bruker mindre penger på energiimport og derfor ikke er så hardt påvirket som mange andre valutaer.

Konklusjon

Copy link to section

Faktorene ovenfor er de viktigste. Usikkerheten ser ingen tegn til å avta med det første, siden sentimentet fortsatt er bearish og frykten høy. Selv om Fed fortsatt ligger foran andre sentralbanker når det gjelder renteøkninger, føles det derfor ikke som om denne dollarstyrken vil snu med det første. Selvfølgelig er dette bare spekulasjoner, og energiprisingen er fortsatt et jokertegn (hvem vet hva som skjer i Ukraina) og kan påvirke ting, men på en samlet basis er det ingenting som tyder på en brå reduksjon av dollarens styrke.

Og hei, be en bønn for meg – jeg er en irsk (euro) gutt som skriver dette fra Miami. Det blir peanøttsmørsmørbrød til frokost, lunsj og middag for meg hvis dette fortsetter mye lenger…

Ad

Ønsker du å tjene penger på stigende og fallende USD, GBP, EUR-kurser? Handle valuta på kun få minutter med vår topprangerte megler, eToro.

10/10