Den sentralafrikanske republikk sitt kryptoeksperiment er hensynsløst

Av:
jul 21, 2022
  • Den sentralafrikanske republikk i bruk Bitcoin som lovlig betalingsmiddel
  • Kun 10% av befolkningen har internett-tilgang
  • Dette er hensynsløs og farlig økonomisk politikk i det krigsherjede landet

Jeg er ikke helt sikker på hva som skjer i Den sentralafrikanske republikk (CAR). Enda viktigere, det gjør ikke innbyggerne i landet heller.

Hvem er Den sentralafrikanske republikk?

Til tross for at den besitter enorme naturressurser – gull, olje, diamanter, uran – er den afrikanske nasjonen et av de fattigste landene i verden. Dette skyldes en rekke faktorer, hvorav de fleste stammer fra dens kolonihistorie. Etter at landet ble uavhengig fra Frankrike i 1960, har det vært ekstrem ustabilitet mellom ulike religiøse, sosiale og etniske grupper, noe som i kombinasjon med ulike politiske ideologier har betydd mye vold, forflytning og minimale muligheter for vekst.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Det siste utbruddet av vold kom i 2013. Malaria, HIV og underernæring er også utbredt, med en forventet levealder som er en av de laveste i verden på 53. Mødredødeligheten er på 8,9 per 1000 fødsler, mens leseferdighetene også er blant verdens dårligste med 37 %.

Bitcoin er lovlig betalingsmiddel i Den sentralafrikanske republikk

Det er klart at dette er et land med mange problemer. Det er imidlertid på denne bakgrunnen at president Faustin-Archange Touadéra har introdusert Bitcoin som lovlig betalingsmiddel. Etter alt å dømme kom dette som en overraskelse, og presidenten kunngjorde i en rekke kryptiske tweets at landet var på vei mot et slikt trekk.

Ressurser mangler

Tiltaket, selv om det er prisverdig i ideologiske termer, fremstår i beste fall vilt prematurt. Bitcoin er avhengig av Internett, og bare 10 % av befolkningen har vanlig nettilgang.

Ikke bry deg om sikkerhet, utdanning og tilgang til drikkevann – husk, siden 2013 har det vært konstant konflikt i nasjonen, med mange massakrer langs religiøse linjer. Nasjonen har rekruttert den russiske leiesoldaten Wagner-gruppen for å kjempe mot opprørerne i det som er en stadig mer blodig borgerkrig, og som nå blir sett på som en russisk alliert.

Tokenisering av ressurser

Forrige uke tok nasjonen det et skritt videre. Ved å bevege seg utover Bitcoin og dypere inn i kryptovaluta-området, kunngjorde presidenten at de ville lansere sin egen kryptovaluta, med tittelen Sango Coin. Den «nasjonale digitale valutaen» kommer i salg i morgen, 21. juli, med en minimumsinvestering på $500 som kreves, med beløpet som skal betales i andre krypto.

Nettstedet sier at det vil «lette tokeniseringen av Den sentralafrikanske republikk sine ressurser for verdensomspennende investorer». Hvordan dette vil fungere er veldig uklart for mine øyne – bry deg om den gjennomsnittlige CAR-borgeren uten Internett-tilgang, bry deg om en karriere innen kryptovaluta.

«Sango Coin vil være valutaen til den nye generasjonen av Den sentralafrikanske republikk,» sa Touadera, igjen uten å utdype detaljene.

Konklusjon

Det er ingen andre måter å se dette på enn at dette er et ekstremt uansvarlig og farlig økonomisk grep fra CAR-regjeringen. Alle slags teorier sirkulerer rundt «hvorfor», siden dette er en så kontroversiell avgjørelse. Noen tror til og med at det er russiske implikasjoner, ettersom landet ser ut til å vende seg bort fra Frankrike og innta en mer gunstig posisjon i forhold til Russland. Andre sier at dette vil gjøre etablissementet i stand til å delta i korrupsjon og annen ulovlig økonomisk aktivitet.

Men uansett årsak er dette vilt hensynsløst og uheldig. Den sentralafrikanske republikk har enorme problemer – de trenger ikke en slags statsstøttet kryptovaluta med minimal forklaring og detaljer for å «tokenisere» naturressursene deres. Det føles forhastet og spontant også, heller enn overtenkt og planlagt. Ekstreme eksperimenter som tokenisering av dine egne ressurser via nye kryptovalutaer er ikke den rette tingen å gjøre når landet ditt sliter i nesten alle andre kategorier.

Ærlig talt, jeg er ikke sikker på hva mye av Sango Coin-greiene betyr. Mer bekymringsfullt, jeg lurer på om presidenten gjør det.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money