KPI på kokepunktet – Intervju med Truflation

Av:
aug 2, 2022
  • Offisiell KPI-måling på 9,1 % inflasjon er godt under det folk flest opplever fra dag til dag
  • Offentlig rapportering om inflasjon er en interessekonflikt
  • Truflation er en alternativ metode som tillater mer uavhengige, transparente, hyppige og nøyaktige målinger

Det er uten tvil ikke noe større problem som dagens økonomi står overfor enn den voldsomme inflasjonen vi ser over hele kloden.

Amerikansk inflasjon nådde et 40-års høydepunkt på 9,1 % i henhold til siste CPI-avlesning. I Storbritannia er situasjonen lik med en vanvittig 9,4 % avlesningen for juni – over hele Europa ser vi lignende tall.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Men med det amerikanske tallet ofte i overskriftene, er KPI virkelig en pålitelig beregning å gå etter? Hvis du spør den gjennomsnittlige innbyggeren på gaten hvilken prosentvis inflasjon de tror de opplever for øyeblikket, er det sannsynlig at svaret deres vil være godt nord for den «offisielle» KPI-raten på 9,1 %.

Denne rapporteringen som mange mener er underrapportert er et biprodukt av det faktum at regjeringens rapportering på inflasjon er selve definisjonen av en interessekonflikt. Politikernes godkjenningsvurderinger avhenger av inflasjonspresset og rapporteringen er universelt foraktet. Har ikke administrasjonen alle motiver for å holde dette tallet så lavt som mulig?

Dette tar meg til Truflation, et selskap som har som mål å levere uavhengige, sensurbestandige finansielle og økonomiske data til markedet. Det er en veldig «2022»-beskrivelse for et selskap, men i hovedsak tjener det til å utnytte kraften til blokkjeden for å gi absolutt transparente – og forhåpentligvis mer nøyaktige og uavhengige – avlesninger på en rekke beregninger. En av disse beregningene, og den vi fokuserer på her, er inflasjonsraten.

Jeg tror definitivt det er rom for innovasjon her, og det frustrerer meg at så mange ikke forstår hvordan KPI måles. Jeg var derfor ganske begeistret for å intervjue Stefan Rust, administrerende direktør i Truflation, om manglene ved KPI og hvordan Truflations tilnærming kan hjelpe. Les hele intervjuet nedenfor og se hva du synes om hvilken beregning som er overlegen. Personlig tror jeg ikke det er noen debatt her…

Invezz (IZ): Kan du oppsummere det du mener er problemene med KPI-beregningen?

  • Metodikk: De statistiske metodene som brukes for å beregne inflasjon er utdaterte, basert på ofte partiske undersøkelser, ved bruk av statistiske utjevningsteknikker og andre justeringer.
  • Frekvens: Rapporter om KPI/CPIH utgis månedlig uten noen klar indikasjon på når øyeblikksbildet i data ble tatt (mange datasett lider av forsinkelser som er iboende i undersøkelsesinnsamlingssyklusene).
  • Åpenhet: Det er ofte ugjennomsiktig hvordan land samler inn, beregner og justerer inflasjon. De underliggende dataene er ikke reviderbare eller verifiserbare.
  • Bredden av data: Avhengig av et land, bruker KPI-er ~ 80K (US) -180K (Storbritannia) priser, noe som tvinger dem til nøye å velge sin analyserte kurv av varer og tjenester. Dataene våre er langt mer robuste, britisk indeks: +10 datakilder over 8 millioner elementer, amerikansk indeks: +30 kilder, 10 millioner elementer.

IZ: Tror du at regjeringen med vilje undervurderer sann inflasjon via KPI av politiske årsaker, eller tror du det bare er et foreldet system som de er motvillige til å endre fordi de mener det gir en nøyaktig måling av inflasjonen?

KPI har utviklet seg i en tiår lang prosess til der den er nå, et verktøy som informerer og tjener myndighetene og deres politikk. Den er ikke utformet for å informere publikum, investorer eller selskaper med presisjon.

Regjeringer over hele verden oppmuntres til å holde den rapporterte inflasjonsraten lav. For eksempel inkluderer noen av insentivene i USA: å opprettholde tilliten til den amerikanske dollaren som verdens reservevaluta, høyere forhandlingsstyrke med andre land, forhindre volatilitet i aksjemarkedene, lavere sosiale programmer og pensjonsutbetalinger, forhindre panikk og generell inflasjon.

Truflations mål er å hjelpe enkeltpersoner, investorer, selskaper og institusjoner til å ta mer informerte beslutninger ved å ha tilgang til uavhengig og objektiv økonomisk informasjon.

IZ: KPI blir også ofte kritisert på grunn av det faktum at det er en levekostnadsindeks i stedet for å faktisk måle forskjellen i priser. På en slik måte kan den underrapportere sann inflasjon hvis kundene bytter produkter som følge av stigende priser – tar Truflation hensyn til denne mangelen?

CPI Cost-of-Living (COLI) metodikken, sammen med begrenset kartleggingsevne, resulterer i behovet for å velge varer de teller i vare- og tjenestekurven. Det kan føre til erstatninger, spesielt når forbrukertrender endrer seg.

Truflation løser det til en viss grad ved å ta den brede bredden av data (>10 millioner varer, med flere prispunkter per vare). Ved å ta alle tilgjengelige data i alle kategorier, trenger vi ikke å velge og vrake i kurven. Imidlertid vil forbrukertrendene ha en viss effekt når folk flytter til mindre eller rimeligere varer eller selskaper slutter med noen lagerenheter (SKUer).

IZ: Tror du også KPI sliter med å tilpasse seg endringer i varekvaliteten, og vil Truflation ta hensyn til dette?

Truflering korrigerer naturlig for forbrukertrender gjennom den store mengden data. Det er derfor vi kaller det en utviklertilnærming, som skroter all data på selve salgsstedet. Truflation justerer ikke for kvalitet, verken bedre eller verre gitt at dette allerede er innarbeidet i våre data.

IZ: For øyeblikket har hvert land sin egen teknikk for å måle inflasjon. Truflation sier at indeksene deres er lettere å skalere på tvers av regioner, noe som muliggjør forbedret sammenlignbarhet – kan du utdype dette?

Truflation har tilgang til globale husholdningsutgiftsdata av høy kvalitet. Våre kategorier og deres relative vekt er basert på disse dataene og sammenlignbare på tvers av flere land.

Hver av våre KPI-indekser har samme 12-kategorirammeverk og beregningsmetoder

Beregningene vi tar er veldig enkle og gjentas på tvers av alle hoved-KPI-er, bortsett fra at vi ikke inkluderer noen justeringer eller statistisk utjevning. Et vektet gjennomsnitt av prisindekser.

Vektingen etableres ved å ta flere datakilder, inkludert folketellings- og minitellingsdata, BLS/ONS-undersøkelser og flere andre datasett for å lage en forbrukerutgiftsdatabase som deretter valideres med tredjepartskilder, f.eks. matutgifter med detaljistbånd, data om boliglån etc.

IZ: Tror du at inflasjon vil være bedre målt på per-person-basis i stedet for per-dollar-basis? For å utdype hva jeg mener, bruker høyinntektsindivider mer, noe som betyr at de har større vekt på indeksen. Med andre ord, hver dollar avgir en stemme, i stedet for hver person, og derfor er inflasjonsraten ofte bredere enn det fattigere (eller til og med normal) familier ser.

Alle vet best hva deres faktiske inflasjonsrate er. De opplever det daglig, og hvis de holder styr på budsjettene sine, kan de beregne det. Ikke alle gjør det, så vi jobber med tilpassede inflasjonsalternativer der folk kan se virkningen av inflasjon mot deres personlige utgifter.

Når det gjelder inndelingen per inntektsgruppe, påpekte mange forskere at det ville være interessant å analysere, og med våre forbrukstrender kan vi gjøre det i fremtiden. Med det mener jeg at vi kunne telle ulike vekter for hver inntektsgruppe. For eksempel så vi at forskjellene er mye mer korrelert til inntektsgrupper enn geografiske lokasjoner.

Vektene vil variere etter inntektsgruppe, men bør ikke ha en dramatisk effekt på den endelige inflasjonsraten. De fleste trenger lignende ting for å leve. Hvis de rike kjøper dyrere vin, vil kjøpene deres fortsatt være gjennomsnittet av hele landet og de som alltid er på utkikk etter et salg. I tillegg kjøper de rikeste mange ting som ikke er beregnet i KPI, som boliger, aksjer og luksusvarer.

IZ: Hvis alle disse dataene er objektive og uavhengige, kan et firma (som dere selv) ikke bare publisere dem på månedlig basis i stedet for å legge dem på blokkjeden? Jeg forstår at dataene er uforanderlige på blokkjeden, men hvis lesningen er publisert i et offentlig forum, vil ikke dette ha samme effekt?

Dataene våre publiseres allerede daglig og er tilgjengelige for publikum på app.truflation.com.

Dataene våre er tilgjengelige på kjeden gjennom et ledende desentralisert orakelnettverk, Chainlink, fordi det gjør det enklere å bruke av blokkjedeutviklere. Chainlink oversetter virkelige data som Truflations indekser til programmeringsspråkene til forskjellige blokkjeder, slik at data kan brukes til å lage nye økonomiske produkter og programmerbare penger/kontrakter, dvs. selvjusterende digitale lønninger, inflasjonsobligasjoner, TIPS, etc.

I tillegg, basert på Chainlink-konsepter for kryptografisk sannhet, bygger Truflation en infrastruktur som vil garantere kryptografisk verifiserbare data ved å hente informasjon fra flere uavhengige leverandører og sette dem på kjede.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money