GBP nytt lavpunkt – hva betyr det når dollarpariteten nærmer seg?

Av:
sep 27, 2022
Oppdatert: okt 8, 2022
Listen to this article
  • Det britiske pundet stuper til 1,03 dollar, det laveste siden 1971 og nærmer seg paritet med dollaren
  • Jeg har skrevet hele året at dollaren vil fortsette å styrke seg i dagens miljø
  • Britisk minibudsjett som foreslår skattekutt forrige uke har gitt investorer ekstra grunner til å selge GBP

Jepp. Det var ikke så lenge siden at euroen traff dollarparitet og fikk store nyheter, som jeg skrev om den gangen her. Som grafen nedenfor viser, har kollapsen av euroen mot sin transatlantiske motpart vært ganske spektakulær, med én euro som nå kun kan gi deg 97 cent.

Men i dag er det pundet som lager overskriftene. Så utrolig som det er å si, er det ikke utenfor muligheten for at vi snart kan få pund-dollarparitet, ettersom pundet denne morgenen nådde $1,03, det laveste siden 1971 – da et nytt paradigme for internasjonale valutakurser ble innledet inn da USAs president Nixon avskaffet gullstandarden.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Valutakursen har gått litt tilbake mens jeg skriver dette til $1,07, men det er fortsatt et enormt fall, og eventuelle drømmer for britiske turister om å gå nedover 5 th Avenue i New York for en liten ferie har sannsynligvis blitt satt på vent. Diagrammet nedenfor maler et dystert bilde av hvor kraftig salget er i historiske termer.

Hvorfor er pundet så dårlig?

Det siste stupet kommer som svar på at den nye statsministeren Lizz Truss’ administrasjon kunngjorde et nytt britisk minibudsjett . En rekke skattekutt og utgiftstiltak har skapt bekymring blant investorer for bærekraften til den britiske økonomien.

Det britiske driftsbalanseunderskuddet, som er en logg over eksport minus import, var allerede på rekordnivå før dette siste stupet i pundet. Energikrisen – Storbritannia er avhengig av energiimport – hadde allerede satt betalingsbalansen under press. Dette siste slaget vil ikke gjøre noe for å dempe salget i pundet.

Jeg trodde Sanjay Raja, Storbritannias sjeføkonom i Deutshe Bank, hadde noen kommentarer som var på ballen om betalingsbalansetrusselen, og sa at inflasjonspresset fra skattekuttene ville øke «risikoen for en kortsiktig betalingsbalansekrise «.

En plan for å få de offentlige finansene på bærekraftig grunnlag vil være nødvendig, men ikke tilstrekkelig for at markedene skal gjenvinne tilliten til en økonomi med store underskudd

Sanjay Raja, Storbritannias sjeføkonom i Deutsche Bank

Hvorfor er dollaren så sterk?

Dette er bare den siste nedgangen i pundets valutakurs. Mer aggressive renteøkninger i USA har ført til at kapital strømmer inn i dollaren for å dra nytte av den økte avkastningen som tilbys.

Dessuten styrker dollaren seg gjentatte ganger i turbulente tider, noe jeg har skrevet om flere ganger i år. I tillegg til stykket koblet i åpningslinjen som analyserte euro/USD-kursen, beklaget jeg meg også over hvordan jeg følte meg mest av dollarstyrken da jeg ferierte i Ecuador forrige måned, som bruker amerikanske dollar (det var verdt det – de vulkaner er noe annet…).

Diagrammet nedenfor fra Daruq viser at DXY-indeksen, som måler dollarens styrke mot en kurv av utenlandske land, er opp 18 % fra året før.

Dette er typisk for turbulente økonomiske perioder. Når usikkerhet oversvømmer markeder, flytter investorer til trygge eiendeler, og det er ingen tryggere valuta i investorenes øyne enn amerikanske dollar. Jeg plottet DXY-indeksen historisk, og bevegelsene oppover i nedgangstider er tydelige.

Hva betyr dette for britiske markeder?

Nedfallet fra pundets fall mot dollaren vil sannsynligvis treffe aksjemarkedet. Det har den allerede, egentlig, med et utsalg til den avsluttende klokken fredag. Mens eksport til USA vil være billigere for amerikanske forbrukere og dermed være til fordel for britiske aksjer, er baksiden også sant når det gjelder import som er dyrere for britiske selskaper.

Imidlertid er det egentlig reaksjonen til Bank of England som vil trigge aksjemarkedet på en eller annen måte. Noen analytikere tror rentene nå vil økes mer aggressivt enn tidligere forventet, for å beskytte pundet. Hvis dette scenariet inntreffer, vil dette suge likviditet ut av markedet, ytterligere øke diskonteringsrentene som brukes til å verdsette fremtidige kontantstrømmer til selskaper og til slutt påvirke aksjemarkedet negativt.

Derfor vil alle øyne foreløpig rettes mot Bank of Englands reaksjon på Lizz Truss’ minibudsjett og det påfølgende pundsalget.

Men uansett hvilken vei du svinger det, lever vi i en dollarisert verden. Mens musikken stopper på den historiske 10-årige okseturen på finansmarkedet, har jeg advart hele året om at den eneste valutaen du ønsker å holde er dollar. Jeg endrer ikke posisjonen min nå, selv når pund/dollar-pariteten nærmer seg. Europa er økonomisk dårligere enn USA, og vinteren fremover vil bli veldig tøff for oss alle her på kontinentet.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på kun få minutter med vår foretrukne megler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money