Mer smerte ettersom inflasjonen fortsatt er høy

Av:
Oct 13, 2022
Listen
  • KPI kommer inn på 8,2 %, hvilket er nord for forventningene igjen
  • Markedet falt kraftig før det hentet seg noe inn igjen
  • For øyeblikket styrer inflasjonen og Fed markedet, og alt annet er sekundært

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Det er Groundhog Day.

KPI-avlesningen for september kom inn i morges. Kjerne-KPI knuste forventningene med 6,6 % måned over måned, mens inflasjonsraten år-for-år kom inn på 8,2 % som også var nord for forventningene på 8,1 %.

Forutsigbart fulgte et blodbad.

Mens markedene har kommet tilbake siden, viser det fortsatt at den største enkeltvariabelen i markedene akkurat nå er inflasjon. KPI-avlesningene har blitt til en månedlig fest, med nummeret som styrer Federal Reserves svar. Det er bare vanskelig å vite på forhånd om det blir en fest, eller en begravelsesfest.

Lesingen på 8,2 % denne ettermiddagen betyr at septemberutgaven er en begravelse, med en stigning på 75 bps i november nesten garantert, med markeder som også priser en stigning på 50 bp i desember.

Det er bare én ting som kjører markeder akkurat nå – noe jeg har skrevet mye om.

Dette er ingen overraskelse

Ingenting er overraskende her; dette har vært mønsteret i flere måneder. Mange advarte om faren ved å trykke en enestående sum penger under COVID-pandemien, og vi måtte alltid betale piperen.

Inflasjon er ikke en overraskelse – mange har grått over den forestående smerten en stund nå. Det er enkel matematikk: Skap mer penger og verdien av de pengene faller. Dessverre er den eneste måten å tøyle den uunngåelige inflasjonen fra all trykking på renteøkninger – og disse økningene gjør vondt.

Så, ettersom inflasjonen forblir mer sta enn Fed ønsker, krever det at rentene økes mer aggressivt. Med høyere lånekostnad, avtar investeringene og etterspørselen faller. I hovedsak blir likviditeten sugd ut av økonomien.

I tillegg, med selskaper som vanligvis verdsettes ved å diskontere fremtidige kontantstrømmer til nåtiden, faller disse verdsettelsene med stigende renter, ettersom kontantstrømmene blir diskontert tilbake til nåtiden via høyere renter.

For å se på dette på en annen måte, hvis jeg tilbyr deg $10 denne gangen neste år og rentene er 3%, men før du godtar de hopper opp til 6%, er disse $10 nå verdt mindre fordi du diskonterer det tilbake til i dag kl. 6 % i stedet for 3 %.

Hva bringer fremtiden?

Dette er egentlig et spørsmål om hvor mye inflasjonssorg som har blitt priset inn i markedene. Det har vært mye smerte til dags dato, men hvis inflasjonen fortsetter å knuse forventningene, vil den ikke avta med det første.

Fed har vært fast på at inflasjon er den største bekymringen. Når tallene sakner merkbart og etterspørselen flater ut, kan vi begynne å slappe av. Men arbeidsmarkedet, til tross for den siste svekkelsen, er fortsatt solid. Det er fortsatt mye penger der ute.

Winter is coming, som pleide å være et morsomt sitat fra Game of Thrones, men nå har folk skjelvende gitt tilstanden til energikrisen. Krigen pågår fortsatt i Ukraina. Til tross for at jeg sa at inflasjonen styrer markedene, er det andre faktorer som kan dukke opp fremover. Min følelse er at vi har noen lange måneder foran oss, og økonomien har fortsatt mye å kjøle seg ned på.

Tiden vil vise, men for øyeblikket er den viktigste spillejobben i byen KPI-avlesningen hver måned.