COVID-stimulans medfører store ulikheter

Av:
Oct 18, 2022
Listen to this article
  • Dan Ashmore hevder middelklassen dør mens den øverste 1% akkumulerer mer.
  • Pengemengden og Fed-balansen har økt på rekordnivåer: men ikke glem ulikheten også
  • Inflasjon og pengetrykk knuser de som er på bunnen, uten eiendeler for å beskytte seg selv

De siste årenes pengetrykkingsbonanza har vært godt dekket. Det som ikke får nok dekning er masseulikheten det fører til.

La oss oppsummere. Det har blitt skrevet ut mer penger de siste par årene enn på noe tidspunkt i historien. Ta en titt på grafen nedenfor:

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Denne grafen viser M1 pengemengde. Det er penger som i hovedsak er veldig likvide – så tenk på kontanter, sjekkinnskudd og reisesjekker (hvis de i det hele tatt eksisterer?) .

Se nå på M2 pengemengde som kanskje kan være mer veiledende her. Dette utvides til å omfatte M1 pengemengde, men også sparing og tidsinnskudd, innskuddsbevis og pengemarkedsfond. Så tenk litt mindre likvide penger, men fortsatt, vel, penger (ganske mye).

Jeg har også tegnet dette for å vise effekten av COVID:

https://app.flourish.studio/visualisation/11496858/edit

For å være ærlig kan du argumentere for at ingen av disse er de beste beregningene å bruke i denne sammenhengen. Kanskje det beste av alt er Fed-balansen, så la meg fortelle deg – den er heller ikke pen lesning.

Her kommer inflasjonsdyret

Så hvor blir alle disse pengene av? De må gå et sted, ikke sant? Vel, svaret er inflasjon (noe jeg har grått over allerede). Penger blir mindre verdt. Det er enkelt – hvis du har én gullbarre, og det ikke er noe annet gull i landsbyen din, tipper jeg at gullbarren går for en pen krone.

Men hva skjer hvis en tipper nede på puben oppdager tusen gullbarrer i bakgården, og disker dem ut på det lokale markedet? Jeg tipper at en gullbarre blir mindre verdt – og prisene på ekte varer som melk, brød og knasende peanøttsmør går nå opp i gull.

Det er det samme som har skjedd med penger det siste året. Og med mindre du bor under en stein, vil du ha lagt merke til at inflasjonen nå har fulgt etter. Det er et veldig enkelt matematisk forhold.

Hva har dette med ulikhet å gjøre?

Så det gir mening. Skriv ut penger, få inflasjon.

Men tenk på dette – inflasjon som kommer inn i prisen på dagligvarer skader dem som allerede er på bunnen enda mer. Dette er fordi de bruker en større prosentandel av inntekten på hverdagsvarer, som mat og energi.

For det andre – og enda viktigere – er at all inflasjonen også finner veien inn i formuesprisene. Boligprisene går opp med inflasjonen, akkurat som brød og melk. Se på hva som skjedde med all pengetrykkingen under COVID – aksjemarkedet trykket helt opprørende gevinster.

Faktisk steg aksjemarkedet 550 % fra 2008 til toppen tidligere i år. Og gjett hvem som eier hus og aksjer og alle disse økende finansielle eiendelene? Det stemmer – rikere mennesker. Inflasjon er den største enkeltdriveren for ulikhet i det moderne samfunnet.

Men denne pengetrykkingen forverrer bare en trend som har pågått i lang tid. Tabellen nedenfor er ganske trist, og for meg symboliserer virkelig den amerikanske middelklassens død.

Selv om dette har skjedd lenge, er avvikene de siste par årene merkbar på diagrammet ovenfor.

Vil du ha et annet morsomt faktum for å toppe hvor trist denne situasjonen er? Forbes rikingliste la mer til rikdommen deres i 2020 enn på noe tidspunkt siden listen sporet rikdom. Det er på grunn av denne pengetrykkingen som presser opp alle disse finansielle eiendelene. Og hva skjedde i 2020? Det er riktig, en global pandemi, med så mange som mistet lønnsslippene sine, levebrødet sitt.

Men de som kunne sitte hjemme og ta på seg en hettegenser mens de logget på fra soverommet, var ok. Og mer enn det, de som eier eiendeler trivdes absolutt.

Som jeg sa, pengetrykking og inflasjon har en matematisk sammenheng. Men det gjør også ulikhet – ikke glem det.