Twitter som investering de siste 9 årene!

Av:
nov 1, 2022
Listen to this article
  • Elon Musk har fullført sin overtakelse av Twitter for 44 milliarder dollar
  • Twitter avsluttet sin 9 år lange reise med en oppgang på 19 %, sammenlignet med 115 % for SPX i samme periode
  • Twitter fant aldri sin identitet, og sliter kraftig med inntektsgenerering og andre problemer, skriver Ashmore

Etter en saga som er mer langvarig enn Fast and Furious-filmserien, er Elon Musk eieren av Twitter Inc (NYSE:TWTR).

Seksten år etter den første tweeten noensinne, av tidligere administrerende direktør Jack Dorsey, er Twitter i hendene på den gåtefulle milliardæren. Så, nå som alt er sagt og gjort, hvordan gikk det med Twitter-investorer?

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Twitter vs aksjemarkedet

Twitter ble børsnotert for nesten 9 år siden i dag. I ettertid var dette et flott tidspunkt å gjøre det på – det ble lansert midt i en av de lengste okseløpene i historien, et miljø overfylt med ubegrensede penger, renter på kjellernivå og en blomstrende teknologisektor.

Ved jul var den allerede opp 62 % fra børsnoteringen. Men ærlig talt toppet det seg der.

Jeg plottet aksjekursen over hele tiden den var offentlig – det vil si de ni årene mellom november 2013 og i dag – mot S&P 500. Mens sistnevnte har gitt investorer 115 % i løpet av denne perioden, har Twitter gitt en avkastning på kun 19 % – og det er først etter at Musk kjøpte det for en premie, med aksjen har handlet opp 40 % de siste to månedene.

Ikke bare har den underprestert SPX, men den har også sett konkurrentene gå forbi. Selv Meta – kjent som Facebook i et tidligere liv – har vært sterkere enn Twitter (selv etter inntjeningstallene forrige uke).

Hvorfor har Twitter vært så dårlig?

Twitter har hatt problemer med sin langsiktige visjon en stund. Den lanserte nylig Twitter Blue-funksjonen, en abonnementstjeneste som tilbyr funksjoner som en redigeringsknapp. Selv da er tjenesten bare tilgjengelig i noen få utvalgte land – noe Musk allerede har indikert at han vil endre.

Flere ledere har også blitt kastet ut, ettersom Tesla-sjefen ser ut til å riste opp strukturen i selskapet ganske så drastisk. En annen inntjeningsvinkel Musk ønsker å forfølge er verifiseringsprosessen, med rykter om at han vil belaste opptil $20 per måned for den ettertraktede blå tikken.

Dette gir mening, i hvert fall for meg. Twitter lå for lenge etter rivalene, og visste egentlig ikke hva dens identitet var og hva dens langsiktige mål var. Ikke bare vil disse kostnadene hjelpe med inntektsgenerering, men de vil også hjelpe med roboter.

Hvem styrer verden? Bots

Bot-kontoer har vært den største kilden til kontrovers gjennom denne Twitter-avtalen og grunnen til at det tok så lang tid å gå gjennom. Twitter har hele tiden insistert på at roboter utgjør mindre enn 6 % av de daglige aktive brukerne, noe som Musks team bestred.

Det er ingen tvil om at det er et stort problem. Jeg vil tvitre ut denne artikkelen når den er live, og uten tvil vil det umiddelbart være et par bot-svar under den som tar til orde for et kjøp av GoingToTheMoonDogeCoin, eller forteller meg om en profesjonell trader som kan «hjelpe meg ved å tjene $100 til $10 000 på en uke».

Men Twitters roboter og problemer med inntektsgenerering er ikke det eneste Musk har som mål å riste opp. Den andre er ytringsfrihet og sensur.

Trump svarte på sin egen sosiale medieplattform, Truth Social, at han er «veldig glad for at Twitter nå er i fornuftige hender». Kontroversen rundt Twitters håndtering av den polariserende tidligere presidentens retorikk hjalp faktisk ikke på saken i det hele tatt, og er en av grunnene Musk oppførte som et motiv for å overta selskapet.

Det er her vi kommer inn på et vanskelig territorium – er det sunt for et selskap med så stor innflytelse å være privat børsnotert? Hvem vet, men det er få karakterer som trekker så mange lidenskapelige meninger – positive og negative – som Mr Musk. Vi må vel bare håpe at de som ser det gode i ham har rett.

Investorer

Men for investorer avslutter Musks avtale et kapittel av deres investeringskarriere som de sannsynligvis er glade for å avslutte. Ikke bare er overtakelsen ratifisert i en tid da teknologiaksjer blir knust, men Twitter var aldri en god investering i utgangspunktet – som diagrammene ovenfor viste.

Musk har kuttet tapene deres, eller kanskje til og med kastet dem en olivengren, avhengig av hvor bearish du var på Twitters utsikter.

Og en ting til – det er nok en påminnelse om hvor vanskelig det er å slå markedet, noe jeg irriterer meg over.