Aksjer stiger -kinesiske restriksjoner – inflasjon

Av:
Nov 30, 2022
Listen to this article
  • Aksjer stiger, investorer ser utover kinesiske protester, og satsingen på null-COVID-politikken vil løsne
  • FTSE 100 handles på 3 måneders topp, kinesisk indeks hopper 3 %, Hong Kong stiger 5 %
  • Inflasjonen er imidlertid fortsatt ekstrem, og pengepolitikken forventes å forbli stram

Kanskje det ikke bare er smerte.

Aksjene stiger i ettermiddag, ettersom investorer satser på at Beijing vil fortsette med planer om å lette sine strenge COVID-19-politikk.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Året har vært turbulent så langt for aksjer, for å si det mildt. Etter en vanvittig pandemiperiode drevet frem av kjellerrenter og tidenes pengetrykking, har aksjene falt betydelig tilbake i år ettersom alle variabler tilsynelatende har blitt negative.

Det er Putins krig i Ukraina, som kveler energimarkedet og fremprovoserer prat om strømbrudd i Europa denne vinteren. Det er imidlertid ikke bare energi som stiger, ettersom inflasjonstallene over hele verden har økt, mens Storbritannia fortsatt er tosifret.

Med sentralbanker tvunget til å heve renten som svar på den økende inflasjonen, har likviditeten blitt trukket ut under investorenes føtter, og aksjekursene har falt markant.

Kinesiske bekymringer om nedstengning har påvirket aksjemarkedene

De siste dagene har ført til frykt for investorer om at en av de mest illevarslende makrovariablene kom tilbake med hevn: COVID-nedstenginger.

Kina står overfor omfattende protester, med bedrifter som stenger og streng karantene innført i Shanghai, ettersom den kinesiske regjeringen bekrefter sin forpliktelse til null-COVID-politikk. I tillegg til at uttrykket “null-COVID” utløste min PTSD, hadde problemene fått aksjer til å bevege seg nedover for å åpne uken.

Nå er de imidlertid tilbake. Bevegelsene i europeiske aksjer fulgte etter at kinesiske aksjer pumpet aggressivt oppover, ettersom markedet satser på at en raskere gjenåpning i Kina vil komme enn det som ellers var priset inn. Kinas CSI-indeks hoppet 3,1 %, mens Hong Kongs Hang Seng-indeks hoppet opp mer enn 5 %.

FTSE 100 har akkurat nådd et tre måneders høydepunkt mens jeg skriver dette, handler for £7526, i det som har vært en sterk økning for den britiske indeksen, som nå handles over nivåene som ble sett da Lizz Truss startet sin katastrofale regjeringstid i starten september, noe jeg skrev et dypdykk for her.

Inflasjonen er fortsatt nøkkelen

Mens COVID-lockdown-situasjonen er en å overvåke, forblir den sekundær til inflasjon når det kommer til til slutt å bestemme hvor markedet går. Som jeg skrev for åtte måneder siden, vil ikke markedet endre seg før inflasjonen kan krysses av.

Inflasjonsavlesningene er fortsatt høye, inkludert i USA, hvor den siste KPI kom inn på 7,7 % – lavere enn oktobers nedslående høye tall, men fortsatt svært høy. Tall som dette har nesten blitt normalisert, siden inflasjonen flørtet med tosifret for ikke lenge siden, men det er fortsatt et alvorlig problem.

Jeg har skrevet mye om min pessimisme angående tilstanden til økonomien, og jeg føler ikke at vi er i nærheten av et vendepunkt ennå, når vi går mot vinteren. Vi vil ikke forlate dette nye paradigmet med stigende renter med det første. Dette ble bekreftet mandag da presidenten for Federal Reserve Bank of New York, John Williams, pekte på at arbeidsledigheten sannsynligvis vil stige mot 4,5 til 5 % før slutten av året.

Med det nåværende sysselsettingstallet på 3,7 %, har arbeidsmarkedet ennå ikke blitt virkelig rystet av denne tilstrammende økonomien. Mot denne sammenhengen er bekymringen for inflasjonen fortsatt høy, og sannsynligheten for å stramme inn pengepolitikken fortsatt. Og vi vil ikke se en bedring før økonomien kan trekke disse av seg.