2022 i aksjemarkedet: hvorfor det ikke har vært så ille

Av:
Dec 8, 2022
Listen
  • Aksjemarkedet er på vei mot en betydelig negativ avkastning for første gang på 14 år
  • Dollaren har vært enormt sterk hele året, men beskyttet utenlandske investorer i amerikanske aksjer
  • Å ta et langsiktig syn på markedet kan være litt mer velsmakende for investorer som føler seg presset

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Markedene har falt raskere enn Kanye Wests rykte i år, ettersom stigende inflasjon, stigende renter og krigen i Ukraina har rystet investorer.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

S&P 500 er på vei mot det verste året siden den beryktede nedsmeltingen i 2008. Mens jeg skriver dette, er den redusert 17,8 %, så med mindre et mirakel skjer, vil den lukke 2022 betydelig i minus for første gang på veldig lenge (den falt 4,8 % i 2018).

Dette er ikke bra. Og mens etterpåklokskapsanalytikere vil erklære 2022 som den mest åpenbare slutten på okseløpet noensinne, har de sannsynligvis sagt dette de siste tre eller fire årene også. Husker du da markedet var dømt til å gå ut og aldri komme seg da noe kalt COVID-19 dukket opp i mars 2020?

To år med pandemisk pengetrykking senere, og her er vi, med S&P 500 som rykker opp til et rekordhøyt nivå på $4796 på den første handelsdagen i 2022, noe poetisk.

Siden den gang har det ikke vært annet enn ned, ned, ned.

Med mindre det vil si at du er en ikke-amerikansk statsborger. I så fall har diversifiseringsfordelen ved å investere i utenlandsk valuta kommet ganske bra inn, ettersom den amerikanske dollaren har vært veldig sterk i år.

Til tross for å trekke seg tilbake i løpet av den siste måneden eller så, har dollaren gått sterkt i hele år.

Hvorfor det? Jeg skrev et dypdykk om årsakene i løpet av sommeren, men kort fortalt er det to hovedgrunner. Den første er at USA øker rentene raskere enn resten av verden, noe som betyr at kapital har strømmet inn til statene for å dra nytte av denne økte avkastningen.

Det andre er at dette alltid skjer i tider med usikkerhet. Dollaren har historisk styrket seg gjennom usikre perioder, ettersom investorer selger ut risikoaktiva og strømmer til de sterkeste og sikreste eiendelene. Ingenting oppfattes som så trygt som kontanter, og innenfor valutaer er amerikanske dollar den globale reservevalutaen og regjerer.

Kartet nedenfor (fra det tidligere nevnte dypdykket) viser dette veldig godt.

Så hvis vi tar avkastningen til S&P 500 i lokal valuta, viser det hvordan utenlandske investorer har blitt spart for noe av smerten fra nedgangsmarkedet.

Det er litt rotete å spore, så sammendraget av stillingen ovenfor så langt i år er vist nedenfor. Takket være litt hjelp fra Liz Truss (jeg skrev et dypdykk i det kaoset her), ser spesielt britiske investorer avkastning som egentlig ikke er synonymt med et ondskapsfullt bjørnemarked, med et tap på 8,9 %. Dårlig, men ikke så ille.

Det er åpenbart flere grunner til at en fallende lokal valuta skader investorene mer. Ikke bare er reiser til Disneyland i Florida betydelig dyrere, men den lokale økonomien lider av en rekke problemer, inkludert dyrere import, en nedgang i kjøpekraft og høyere inflasjon.

Ikke desto mindre er det en fin påminnelse om viktigheten av å kontekstualisere porteføljeavkastning og engasjere seg i forsvarlig diversifisering. Det er klart at personlige forhold for hver investor er forskjellige, og derfor varierer deres respektive valutabehandling. Noen kan bli betydelig mer skadet av en styrkende dollar, noen kan bli reddet av det.

Men det er veldig bemerkelsesverdig at for flertallet av utenlandske investorer som fikk betalt i en lokal valuta før de la den inn i S&P 500, har 2022 ikke vært ille. Sikkert når man tar i betraktning den ubarmhjertige okseløpet fra årene før (S&P 500 var opp over 7X fra 2008-laven til toppen tidligere i år) – spesielt under COVID – så har langsiktige investorer det helt fint.

Ad

Vil du ha krypto-, valuta- og aksjehandelssignaler som er enkle å kopiere? Gjør handel enkelt ved å kopiere vårt team av pro-traders. Konsekvente resultater. Registrer deg i dag på Invezz Signals™.

0/10
Learn more
AUD CAD CHF GBP USD Aksjer Børs Europa Forex Makroøkonomi Verden