Kjerneinflasjonen er fortsatt høy – flere renteøkninger

Av:
Dec 20, 2022
Listen
  • Inflasjonen er fortsatt høy over hele verden til tross for positive målinger de siste par månedene
  • Kjerneinflasjonen faller ikke, i motsetning til overordnet inflasjon, som er det sentralbankene lener seg på
  • ECB og Federal Reserve har indikert at renteøkninger ikke vil ta slutt med det første

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Mens inflasjonsdata kom inn forrige uke som viste svakere tall enn forrige måned i eurosonen, USA og Storbritannia, er kampen langt fra over.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Inflasjonen er fortsatt ekstremt høy over hele kloden. Jeg har satt sammen tabellen nedenfor som viser de siste inflasjonstallene på tvers av et utvalg land. Husk at 2 % er det typiske inflasjonsmålet som sentralbankene setter, og som de fleste fortsatt vil kjempe for å komme tilbake til. Jeg lar deg lese tabellen nedenfor, men det er nok å si at disse tallene er bare litt nord for 2 %.

Prisøkninger vil ikke ta slutt med det første

Copy link to section

Med disse tallene i tankene, vil renteøkninger ikke ta slutt med det første. Mens de siste renteøkningene på 50 bps i Europa og USA kan ha blitt sett på som håpefulle av enkelte investorer, gitt at den var 25 bps lavere enn de to foregående månedene som ga 75 bps-økninger, priser markedet i høy grad inn flere økninger .

Optimismen i umiddelbar etterkant av den positive inflasjonslesningen i USA ble for eksempel raskt dempet, med aksjer som trakk seg tilbake etter aggressive kommentarer fra Federal Reserve. Diagrammet nedenfor viser at desember nå ser like ille ut som de fleste andre månedene i 2022.

ECB-president Christine Lagarde sa at pengepolitiske innstramninger «fortsatt har en vei å gå» og at man kan forvente renteøkninger på 50 bp fremover. Hun erkjente også at underliggende inflasjonspress ville “vedvare i noen tid”. Federal Reserve-leder Jerome Powell gjentok disse kommentarene kort tid etter.

Overordnet inflasjon faller, men kjerneinflasjonen vedvarer

Copy link to section

Mens den overordnede inflasjonen har falt i de fleste større økonomier de siste månedene, har ikke kjerneinflasjonen det – og det er der problemet nå virkelig ligger.

Kjerneinflasjon anses generelt som den bedre målestokken for langsiktig inflasjon fordi den fjerner effekten av mat og energi. Disse to målingene er mye mer volatile, spesielt i år ettersom verden har blitt kastet ut i en energikrise på bakgrunn av Russlands krig i Ukraina.

Forrige uke reviderte politikere i USA sitt kjerneinflasjonsanslag for neste år opp til 3,5 %, fra prognosen på 3,1 % i september. Dette er samme uke som så fallet i overordnet inflasjon og den (riktignok midlertidige) pumpen opp i aksjemarkedet på grunn av det.

Hva skjer etterpå?

Copy link to section

Denne divergensen mellom kjerne- og overordnet inflasjon fremhever problemet. Overordnet inflasjon kan godt ha nådd toppen. Men kjerneinflasjonen – som er det som virkelig betyr noe fra et monetært synspunkt – forblir hardnakket høy, selv om den stiger i en langsommere takt.

Dette er grunnen til at markedet har falt tilbake den siste måneden, men det er også det som bør gi investorer grunn til å ta en pause når de vurderer å gå inn i markedet på dette tidspunktet. Selv om prognoser for inflasjon og sentralbankhandlinger har vært svært utfordrende den siste tiden, så lenge kjerneinflasjonen forblir høy, er renteøkninger uunngåelige og verdivurderinger av aksjer vil fortsette å bli undertrykt.

Uten noen håndgripelig svakhet ennå sett i arbeidsmarkedet, er det kanskje ingen overraskelse at kjerneinflasjonen fortsatt er høy. Og dessverre er den eneste veien ut av dette gjennom flere renteøkninger.

Det verste med boom-bust-sykluser er at det dessverre betyr at nå igjen må du tåle en byst.

Storbritannia USA Aksjer Europa Makroøkonomi Verden