Hva er rentekurvekontroll, og hva skjedde i dag i Japan?

Av:
Dec 21, 2022
Listen
  • Sentralbanker rundt om i verden setter opp renten, men Japan har stoppet trenden
  • Den har opprettholdt enkel pengepolitikk via avkastningskurvekontroll
  • Denne uken hevet den målområdet til +/- 50 bps

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Japan rystet markedet tirsdag morgen med en overraskende justering av sin rentekurvekontrollstrategi. Dette pumpet yenen mot dollaren (USD/JPY), og sendte bølger gjennom hele markedet, med S&P 500-futures sendt kraftig lavere. Men hva betyr rentekurvekontroll?

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

De fleste sentralbanker bruker ikke rentekurvekontroll

Copy link to section

Den amerikanske sentralbanken styrer typisk økonomisk vekst og inflasjon ved å sette en kortsiktig nøkkelrente kjent som federal funds-renten. Dette er kursen som markedet følger så nøye med, ettersom den styrer hvor billige penger er å låne, noe som har konsekvenser for økonomien for øvrig.

I år har inflasjonen steget raskt over hele kloden, noe som har ført til at sentralbankene har hevet renten aggressivt for å dempe etterspørselen og kjøle ned økonomien, den siste av disse var en økning på 50 bps (0,5 %) forrige uke.

Grafen ovenfor viser at rentene har kommet ned til nesten null ofte de siste tjue årene. Dermed er sentralbankens mulighet til å påvirke økonomisk vekst begrenset fordi den ikke lenger kan kutte renten.

Dessuten er Fed Funds-renten den kortsiktige renten for ting som kredittkortgjeld og billån. Mens renten filtrerer gjennom økonomien, kan det være lurt å påvirke den langsiktige renten direkte, noe som er avgjørende for ting som boliglånsrenter.

For å oppnå dette engasjerer sentralbanken seg i kjøp av verdipapirer og statsstøttet gjeld på det åpne markedet, som tilfører bankreserver i økonomien. Dette er kjent som kvantitative lettelser , og holder det finansielle systemet oversvømmet med kreditt. Det er musikken de spiller for å holde festen i gang, med andre ord.

Hvordan er kvantitativ lettelse forskjellig fra kontroll av avkastningskurve?

Copy link to section

Men ett land er annerledes – Japan. Dens sentralbank, Bank of Japan (BoJ) har brukt en annen strategi kjent som yield curve control siden 2016. Dette er en mer ukonvensjonell måte å holde avkastningen på et visst nivå, og sikter seg inn på de langsiktige avkastningene.

Styring av avkastningskurve innebærer at en sentralbank kjøper eller selger så mange obligasjoner som nødvendig for å målrette en spesifikk langsiktig rente. Dette kan høres ut som kvantitativ lettelse, sier du. Og du har rett, det er det virkelig. De er to sider av samme sak – de kjøpte innebærer kjøp av statsgjeld (statskassen) for å påvirke renten og pumpe penger inn i økonomien.

Men forskjellen er at kvantitative lettelser innebærer kjøp av en spesifikk mengde obligasjoner på regelmessig basis for å injisere denne kreditten i systemet. Mens rentekurvekontroll innebærer å kjøpe så mange obligasjoner som nødvendig for å holde avkastningen på et visst nivå.

Så kvantitativ lettelse er fokusert på mengden penger, mens kontroll av avkastningskurve handler om å målrette en spesifikk langsiktig avkastning. Og styring av avkastningskurve er vanligvis fokusert på langsiktige avkastninger i stedet for kortsiktige.

Hva skjer i Japan med styring av avkastningskurve?

Copy link to section

Når det gjelder Japan, skiftet BoJ til en politikk for styring av avkastningskurve i 2016 som forsøkte å knytte den 10-årige japanske statsobligasjonsrenten (JGB) til 0 %. Dette betyr at hver gang JGB-avkastningen stiger over 0 %, kjøper BoJ obligasjoner for å drive avkastningen ned igjen.

Talsmenn for denne politikken hevder at sentralbanker kan oppnå en lavere rente med en mye liten balanse enn de kunne under kvantitative lettelser.

Avveiningen er at obligasjonshandelen kan avta drastisk. Bedrifter kan også bli oppmuntret til å laste opp gjeld, slik at zombieselskaper kan fortsette ved å rulle over billig gjeld. Det er også problemet med at større selskaper sannsynligvis kan dra nytte av disse lavere prisene i større grad, noe som gir opp alle slags monopolimplikasjoner.

Kritikere bekrefter også at inflasjonsforventningene stiger. Men den største ulempen kan være usikkerheten, siden ingen egentlig vet hva politikken vil påvirke på lang sikt. Federal Reserve har forfulgt rentekurvekontroll siden andre verdenskrig, men den har ikke blitt brukt siden i en normal tidsperiode.

Hva skjedde i dag?

Copy link to section

I morges tok Bank of Japan markedene på vakt ved å utvide målet for 10-års JGB for å la den bevege seg 50 bps på hver side av 0 %. Den sa i en uttalelse at den var ment å “forbedre markedsfunksjonen og oppmuntre til en jevnere dannelse av hele avkastningskurven, samtidig som de opprettholder imøtekommende økonomiske forhold”.

Yenen styrkes som et resultat, ettersom høyere avkastning betyr at mer kapital sannsynligvis vil strømme inn. Aksjer i både USA og Europa falt tilbake før åpningen. Markedet ser sannsynligvis på dette som et signal om at Japan beskytter seg mot inflasjon.

Med Japan som blir mer haukeaktig, Feds faste holdning denne uken om at høye renter vil vedvare, og ECB-sjef Christine Lagarde også advarer om høyere renter, fortsetter markedet å innse at 2023 kan bli et høyrentemiljø lenger enn tidligere forventet .

Spenn i folk, en retur av lett-penger-dagene er et stykke unna ennå.

Ad

Vil du ha krypto-, valuta- og aksjehandelssignaler som er enkle å kopiere? Gjør handel enkelt ved å kopiere vårt team av pro-traders. Konsekvente resultater. Registrer deg i dag på Invezz Signals.

Learn more
JPY Aksjer Makroøkonomi Obligasjoner