Hvordan presterte aksjeindeksene i 2022?

Av:
Jan 6, 2023
Listen to this article
  • 18 billioner dollar ble tapt fra globale aksjemarkeder i 2022
  • S&P 500 har bare gitt negativ avkastning to år på rad kun to ganger i løpet av de siste 80 årene
  • Den britiske indeksen FTSE 100 en av de svært få som ga positiv avkastning i fjor

MSCI All-Country World Index er en aksjemarkedsindeks som sporer nærmere 3000 aksjer i 48 utviklede og fremvoksende markedsøkonomier. Det er så nær en global aksjemarkeds-proxy som vi kan komme, og derfor gir det å se på avkastningen et godt bilde av hvordan livet har vært for aksjeinvestorer.

Siden 1987 har indeksen gitt en gjennomsnittlig avkastning på 8,24 %. Det sterke tallet viser kraften til passiv langsiktig investering. Men det tallet er et gjennomsnitt, og året 2022 var alt annet enn gjennomsnittlig. Utbredt inflasjon, en krig i Europa og en overgang til et miljø med høye renter har bidratt til å trekke markedene drastisk ned.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Globale aksjer taper 18 billioner dollar i 2022

I år falt indeksen 20 % da nesten 18 billioner dollar ble slettet fra globale aksjeverdier. Det er det verste fallet siden 2008 da det raste mer enn 43 %.

Vil avkastningen være negativ igjen i 2023?

Ved å flytte fokus til S&P 500, som fortsatt er en sterk proxy for aksjemarkedet og som vi har et større utvalg av data for, kan vi se tilbake over det siste århundret for å vurdere hvor vanlig vi ser påfølgende år med negativ avkastning.

Bare to ganger i løpet av de siste 80 årene har vi sett år på rad med negativ avkastning. Den første var 1973/1974 da indeksen ga henholdsvis -17,4 % og -29,7 %, og så igjen i 2000, 2001 og 2002, da indeksen falt med henholdsvis 10,1 %, 13,0 % og 23,4 %.

Så selv om påfølgende år med negativ avkastning er usannsynlig, er det ikke uhørt. Dessuten er det nåværende miljøet helt unikt – kanskje bare 70-tallet tilbyr noe av en rimelig sammenligning – ved at vi kjemper mot høy inflasjon med aggressive renteøkninger midt i en global energikrise.

En ytterligere titt på hvor unikt miljøet er gitt ved lagdeling i obligasjonsmarkedet. Bare fem ganger i historien har S&P 500 og den 10-årige statsobligasjonen falt samme år: 1931, 1941, 1969, 2018 og 2022.

Ytterligere fremhevet av sjokket som var 2022, er det faktum at aldri før har begge disse beregningene falt med mer enn 10 %. Både aksjemarkedet og obligasjonsmarkedet ble fullstendig herjet i år, og det er noe vi nesten aldri ser.

Hvilke indekser presterte best i 2022?

Det var et urolig bilde over hele linja i 2022. European Stoxx 600, som tar rundt 90 % av markedsverdien til det europeiske markedet i 17 land, falt nesten 13 %. Den tyske DAX var lik, ned 12,3 %, mens den franske CAC 40 falt 9,5 %.

FTSE 100 stikker imidlertid ut med en liten gevinst på 1,2 %. Den britiske indeksen klarte stormen fra tre statsministre og en kvelende levekostnadskrise i fjor. Dette er imidlertid kanskje ikke representativt, med råvaretilknyttede gevinster som presser indeksen oppover, samt et ekstremt svakt pund som øker salget i det som er en svært eksporttung indeks.

Ellers er det ikke mye positivitet å velge mellom. Asiatiske aksjer var like, med både Hong Kong og kinesiske indekser hvor sistnevnte kjempet mot den ekstra kampen med strenge nedstengninger og forstyrrende protester gjennom året.