Hvordan presterte aksjeindeksene i 2022?

Av:
Jan 6, 2023
Listen
  • 18 billioner dollar ble tapt fra globale aksjemarkeder i 2022
  • S&P 500 har bare gitt negativ avkastning to år på rad kun to ganger i løpet av de siste 80 årene
  • Den britiske indeksen FTSE 100 en av de svært få som ga positiv avkastning i fjor

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

MSCI All-Country World Index er en aksjemarkedsindeks som sporer nærmere 3000 aksjer i 48 utviklede og fremvoksende markedsøkonomier. Det er så nær en global aksjemarkeds-proxy som vi kan komme, og derfor gir det å se på avkastningen et godt bilde av hvordan livet har vært for aksjeinvestorer.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Siden 1987 har indeksen gitt en gjennomsnittlig avkastning på 8,24 %. Det sterke tallet viser kraften til passiv langsiktig investering. Men det tallet er et gjennomsnitt, og året 2022 var alt annet enn gjennomsnittlig. Utbredt inflasjon, en krig i Europa og en overgang til et miljø med høye renter har bidratt til å trekke markedene drastisk ned.

Globale aksjer taper 18 billioner dollar i 2022

Copy link to section

I år falt indeksen 20 % da nesten 18 billioner dollar ble slettet fra globale aksjeverdier. Det er det verste fallet siden 2008 da det raste mer enn 43 %.

Vil avkastningen være negativ igjen i 2023?

Copy link to section

Ved å flytte fokus til S&P 500, som fortsatt er en sterk proxy for aksjemarkedet og som vi har et større utvalg av data for, kan vi se tilbake over det siste århundret for å vurdere hvor vanlig vi ser påfølgende år med negativ avkastning.

Bare to ganger i løpet av de siste 80 årene har vi sett år på rad med negativ avkastning. Den første var 1973/1974 da indeksen ga henholdsvis -17,4 % og -29,7 %, og så igjen i 2000, 2001 og 2002, da indeksen falt med henholdsvis 10,1 %, 13,0 % og 23,4 %.

Så selv om påfølgende år med negativ avkastning er usannsynlig, er det ikke uhørt. Dessuten er det nåværende miljøet helt unikt – kanskje bare 70-tallet tilbyr noe av en rimelig sammenligning – ved at vi kjemper mot høy inflasjon med aggressive renteøkninger midt i en global energikrise.

En ytterligere titt på hvor unikt miljøet er gitt ved lagdeling i obligasjonsmarkedet. Bare fem ganger i historien har S&P 500 og den 10-årige statsobligasjonen falt samme år: 1931, 1941, 1969, 2018 og 2022.

Ytterligere fremhevet av sjokket som var 2022, er det faktum at aldri før har begge disse beregningene falt med mer enn 10 %. Både aksjemarkedet og obligasjonsmarkedet ble fullstendig herjet i år, og det er noe vi nesten aldri ser.

Hvilke indekser presterte best i 2022?

Copy link to section

Det var et urolig bilde over hele linja i 2022. European Stoxx 600, som tar rundt 90 % av markedsverdien til det europeiske markedet i 17 land, falt nesten 13 %. Den tyske DAX var lik, ned 12,3 %, mens den franske CAC 40 falt 9,5 %.

FTSE 100 stikker imidlertid ut med en liten gevinst på 1,2 %. Den britiske indeksen klarte stormen fra tre statsministre og en kvelende levekostnadskrise i fjor. Dette er imidlertid kanskje ikke representativt, med råvaretilknyttede gevinster som presser indeksen oppover, samt et ekstremt svakt pund som øker salget i det som er en svært eksporttung indeks.

Ellers er det ikke mye positivitet å velge mellom. Asiatiske aksjer var like, med både Hong Kong og kinesiske indekser hvor sistnevnte kjempet mot den ekstra kampen med strenge nedstengninger og forstyrrende protester gjennom året.

Ad

Vil du ha krypto-, valuta- og aksjehandelssignaler som er enkle å kopiere? Gjør handel enkelt ved å kopiere vårt team av pro-traders. Konsekvente resultater. Registrer deg i dag på Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Storbritannia USA Aksjer Asia Børs Europa Nord-Amerika Verden