Verdensbanken advarer mot global resesjon

Av:
Jan 11, 2023
Listen to this article
  • Verdensbankens rapport tegner et dystert bilde for 2023, og advarer mot vedvarende kjerneinflasjon
  • Fremvoksende økonomier rammes spesielt hardt, melder Verdensbanken
  • Vekstprognosene for 2023 er 0 % for eurosonen, 0,5 % i USA mens de er 4,3 % for Kina

Akkurat da markedene begynte å føles litt mer optimistiske, kom en påminnelse om den vanskelige situasjonen verden står overfor. Verdensbanken kuttet sine vekstprognoser tirsdag, og maler et dystert bilde av året som kommer for mange nasjoner.

Global resesjon i kortene

Verdensbanken forventer en global BNP-vekst på 1,7 % i 2023. Utenfor 2009, som var kjølvannet av det store finanskrakket, og det covid-inspirerte 2020, er det den laveste veksten siden 1993. Du trenger ikke å fortelle meg at det ikke er bra.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Enda mer oppsiktsvekkende er det faktum at 1,7 %-prognosen kom ikke så lenge etter den siste rapporten i juni 2022, da banken spådde global vekst for 2023 til å lande på 3 %.

Gitt skjøre økonomiske forhold, kan enhver ny ugunstig utvikling – som høyere enn forventet inflasjon, brå renteøkninger for å begrense den, en gjenoppblomstring av COVID-19-pandemien eller eskalerende geopolitiske spenninger – presse den globale økonomien inn i resesjon

Verdensbanken

Og så er “R”-ordet fast i leksikonet for nasjoner rundt om i verden. Dette er dilemmaet som står overfor sentralbanker over hele verden, selvfølgelig. Det er behov for renteøkninger for å dempe den voldsomme inflasjonen, men stigninger for langt og en resesjon vil utløses.

Dette har utløst katt-og-mus-spillet mellom aksjemarkedet og Fed, med investorer som prøver å gjette Fed og forutsi om den er så ubøyelig som den hevder å dreie seg om inflasjon, eller om de skal kalle dens bløff og anta en pivot kommer hvis ting blir for hårete.

Så langt har imidlertid ikke Fed spilt rundt. Rentene har blitt presset nordover og med inflasjonen hevet til så høye nivåer – og til tross for at utsiktene har blitt mykere den siste måneden og håp om at den kan ha nådd toppen – virker det stadig mer usannsynlig at det ikke vil være nødvendig med en konkret nedgang for å takle kostnadene ved levende kriser som griper land rundt om i verden.

Hvilke land forventes å vokse med hvilke hastigheter?

Veksten i USA anslås å komme inn på 0,5 %, mens eurosonen er spådd å være flat. “Veksten i avanserte økonomier anslås å avta fra 2,5 % i 2022 til 0,5 % i 2023. I løpet av de siste to tiårene har nedganger av denne skalaen varslet en global resesjon”, la Verdensbanken til.

Smerten forventes å bli verre for de fremvoksende økonomiene, hvorav mange er bekledd med høye gjeldsbyrder og dermed ekstra sårbare for det stigende rentemiljøet. Forholdene deres forverres av “sammensatt av høy inflasjon, valutasvekkelse, strammere finansieringsforhold og annen innenlandsk motvind”

Den anslåtte veksten på 0,5 % i USA i 2023 er 1,9 prosentpoeng under tidligere prognoser og vil være den svakeste ytelsen utenom offisielle resesjoner siden 1970. Dette vil uten tvil tynge på hodet til politikere i Fed.

I Europa fikk eurosonen en nedjustering på 1,9 % for å komme frem til 0 %-renten, mens Kina har anslått en vekst på 4,3 % i år – 0,9 % under tidligere prognoser, til tross for at økonomien har åpnet seg de siste ukene etter en lang periode med covid-sperringer. Kinas vekst falt til 2,7 % i 2022, det laveste tempoet siden 1970-tallet, bortsett fra 2020.

Er det verste forbi?

Spørsmålet om billioner dollar er om det verste har passert og inflasjonen har nådd toppen. Dette vil være nøkkelen som bestemmer den fremtidige rentebanen og skjebnen til den globale økonomien. Verdensbanken bemerket at inflasjonspresset begynte å avta etter hvert som 2022 gikk mot slutten, men advarte om at forhøyet kjerneinflasjon kan vedvare.

Denne kjerneinflasjonen er vanligvis det politikere fokuserer på, siden den fjerner de flyktige mat- og energielementene og er mer lydhør overfor pengepolitikken. Med lavere energi- og råvarepriser har de overordnede inflasjonsratene begynt å falle, men kjerneinflasjonen har vært fastere i mange nasjoner, noe som peker på en lengre periode med høye priser og et mer vedvarende problem.

Banken skisserte det bearish argumentet for markeder:

Global inflasjon kan bli presset høyere av fornyede forsyningsforstyrrelser, inkludert viktige råvarer, og økt kjerneinflasjon kan vedvare. For å få kontroll over inflasjonen kan sentralbanker måtte heve styringsrentene mer enn det som er forventet

Tiden vil vise om inflasjonen har nådd toppen. For nå vil markedet fortsette å forutsi inflasjonstall og handlinger fra Fed. Neste stopp? Morgendagens CPI-avlesning i USA, den viktige månedlige måleren som sannsynligvis vil flytte markedene betydelig – spørsmålet er hvilken vei.