Kinas befolkningsnedgang – den globale forsyningskjeden

Av:
Jan 18, 2023
Listen to this article
  • Kina rapporterte en befolkningsnedgang i 2022.
  • Dette markerer den første lesningen av negativ vekst siden 1960-tallet.
  • I følge en logistikkproff går Kinas etikett som "verdens fabrikk" nå mot en slutt.

Kinas befolkningseksplosjon gjennom flere tiår tok en interessant vending denne uken. I følge Kinas nasjonale statistikkbyrå falt Kinas befolkning med 850 000 i 2022, og markerte den første negative avlesningen siden 1961.

Dette ser ut til å være en nyhet fra Kina som, selv om den tiltrekker seg en god del global medieoppmerksomhet, ser ut til å være undervurdert av investorer. Finansiell dekning ser ut til å mangle, selv om dette kan skyldes at World Economic Forum dominerer oppmerksomheten.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Jeg fant noen interessante kommentarer sendt til innboksen min fra Oliver Chapman, en leverandørkjedespesialist og administrerende direktør i OCI som jeg gjerne vil dele med våre lesere.

Kina fødselsrate: “en spesielt viktig trend”

Kanskje får enda mindre oppmerksomhet enn Kinas befolkningstrend er det som skjer i India. Chapman bemerker at Kinas befolkning ved slutten av 2022 var 1,412 milliarder mens Indias befolkning er på 1,414 milliarder.

Indias befolkning har konsekvent vokst med rundt 1 % i året og «vil snart utvetydig overgå Kinas befolkning» i 2023, skriver Chapman. Kanskje viktigere er at Indias medianalder er 28,4 mens Kinas er hele 10 år høyere med 38,4. Han legger til:

Tilpasningen i forsyningskjeden er uunngåelig, takket være demografi, og bra for global økonomisk stabilitet ettersom den skaper en forsyningskjede som er mindre avhengig av én region.

Kina er ikke lenger ‘verdens fabrikk’

India er i en sterk posisjon til å ta del i den globale produksjonsindustrien. Man må se på Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) for bevis, hevder Chapman. Fra april 2022 til desember 2022 doblet Indias eksport av iPhone-enheter.

Ironisk nok har Foxconns anlegg i Zhengzhou blitt hardt rammet av Kinas COVID-politikk. For å motvirke dette, investerer Foxconn 500 millioner dollar i… India. I mellomtiden utforsker Apple lignende investeringer i nærliggende Vietnam.

Når det er sagt, Kinas tittel som “verdens fabrikk går nå mot slutten,” skriver Chapman.

Er India det nye Kina?

India har mye fart, og jeg ser at flere og flere indiske startups tiltrekker seg global oppmerksomhet. Jeg dekket til og med nyheter i mars om en enormt populær plattform Chingari som registrerte ekstremt imponerende vekstmålinger.

Antallet enhjørninger (dvs. selskaper verdsatt til 1 milliard dollar eller mer) er ganske imponerende med noen estimater som setter tallet til mer enn 100.

Så kan India opprettholde det siste momentumet og bli et av, om ikke det, viktigste landet for den globale økonomien. Ikke så fort, hevder Chapman:

Den nylige forsyningskjedekrisen har tvunget organisasjoner til å fokusere på detaljene i forsyningskjededetaljene og oppmuntret dem til å lage en forsyningskjede som kan reagere raskt og effektivt på skiftende omstendigheter.

Det er usannsynlig at India vil dominere den globale forsyningskjeden, da vi kan forvente ytterligere endringer i de kommende årene og tiårene. Nærmere bestemt fokuserer bedrifter nå på å etablere en produksjon nær forbrukspunktet. Land som Polen og Mexico vil “bli mer verdifulle koblinger” til den globale forsyningskjeden.

Likevel vil India «bli et stadig viktigere produksjonsknutepunkt» gjennom tiårene og et «viktig ledd» i forsyningskjeden.