Kakaoprisprognose: kjøpe dippen eller selge ripen?

Av:
May 3, 2024
Listen
  • Kakaoprisen er på vei mot det verste månedlige krakket på mange år.
  • Den har falt med mer enn 37 % fra det høyeste nivået i år.
  • Dette krakket skjer på grunn av profitttaking.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Kakaoprisen har hatt en dramatisk reversering de siste dagene. Etter å ha sjokkert verden med en bemerkelsesverdig økning som presset den til $12 253 i april, har den nå stupt med mer enn 37 %. Den ble handlet til 7658 dollar fredag morgen.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Oppgangen og fallet av kakao

Copy link to section

For å være klar: kakao er fortsatt en av de beste varene i år, selv etter å ha mistet over 37 % av verdien. Den har steget med nesten 90 % fra det laveste nivået i januar og med 265 % fra det laveste punktet i 2020.

Kakaoprisen, som jeg har skrevet før , hoppet på grunn av den generelle misforholdet mellom tilbud og etterspørsel. Etterspørselen har økt kraftig globalt, godt hjulpet av den voksende middelklassen og mer forbruk i asiatiske land.

Samtidig har de fleste kakaoproduserende land møtt en rekke utfordringer som har påvirket produksjonen. Den første viktige saken er at kakao var en tapsbringende avling i lang tid, noe som førte til underinvesteringer i nøkkelland.

Som et resultat viste vårt besøk til Elfenbenskysten og Ghana at de fleste kakaotrærne var gamle, noe som påvirket avlingene deres. Samtidig har det vært noen problemer med været og sykdommer, spesielt i Elfenbenskysten. For nylig var det en stor brann i en kakaofarm i Nigeria, et annet toppproduserende land.

Kakao er forskjellig fra andre avlinger som mais og soyabønner fordi det bare produseres i noen få land. Som sådan kan ikke andre land gå inn i industrien på grunn av klima- og jordfaktorer.

Dessuten tar det noen år før kakaotrær begynner å produsere produkter. Derfor, mens mange bønder i Ghana og Elfenbenskysten nå skynder seg tilbake til industrien, vil virkningen av denne produksjonen merkes i løpet av de neste fem til syv årene.

Kakaoprisen steg også på grunn av hedgefond og handelsmenn, som har allokert milliarder av dollar i industrien. Nå skjer det pågående krasjet ettersom disse deltakerne avvikler sine handler.

Kakaoprisprognose

Copy link to section

Kakaodiagram av TradingView

Når vi ser på det ukentlige diagrammet, ser vi at prisen på kakao toppet seg på 12 253 dollar forrige måned. Det har nå falt i løpet av de siste to ukene på rad, som jeg spådde. Bare denne uken har kakaoen falt med rundt 30 %, den verste ytelsen noensinne.

Relative Strength Index (RSI) har krasjet fra det ekstreme overkjøpte nivået på 96,4 til omtrent 53. Det samme gjelder blant andre oscillatorer som MACD og Stokastisk Oscillator.

Denne retretten skjer på grunn av profitttaking blant investorer som har tjent en formue under rallyet. Den har også gått inn i mark-down-fasen av Wyckoff-metoden, som er preget av mer salg enn kjøp.

Derfor er utsiktene for kakao bearish, med neste punkt å se på er på $7000. Imidlertid mistenker jeg at et kort comeback vil skje i løpet av de neste dagene i en prosess kjent som en død katt-sprett.

Denne artikkelen er oversatt fra engelsk ved hjelp av AI-verktøy, og deretter korrekturlest og redigert av en lokal oversetter.

Handelsvarer Landbruksvarer Markedsanalyse