USD/CNY sjunker när Kinas ekonomi fortsätter att gå urstarkt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on sep 3, 2020
  • USD/CNY-paret sjönk idag efter att Caixin och Markit släppte PMI-data för Kinas tjänstesektor i augusti.
  • Enligt uppgifterna låg tjänste-PMI på 54,0 medan den kombinerade PMI steg till 55,1 i augusti.
  • Siffrorna visar att den kinesiska ekonomin går urstarkt under tredje kvartalet.

USD/CNY- paret sjönk när investerare reagerade på de starka PMI-uppgifterna från Kina. Det handlas till 6,8300, vilket är något högre än veckans lägsta nivå på 6,8122.

USD/CNY
USD/CNY faller efter imponerande kinesisk service-PMI

Kinas tjänstesektor gör framsteg

Den kinesiska ekonomin har gått urstarkt. Förra månaden visade data från landets statistikbyrå att ekonomin expanderade med 3,2% under andra kvartalet. Det gjorde det till det enda stora landet som registrerade en expanderande ekonomi. Däremot minskade USA, Storbritannien och euroområdet med 32%, 20% respektive 11,5%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Expansionen fortsätter under tredje kvartalet. Data som publicerades av China Logistics och Caixin visade att PMI för tillverkningssektorn steg till 53 respektive 51,0 i augusti. Och idag visade data från Caixin att PMI för tjänstesektorn minskade från tidigare 54,1 till 54,0. Men håll i minnet att ett PMI-värde på 50 eller högre vanligtvis är ett tecken på att en bransch växer.

Enligt Caixin rapporterade tjänsteleverantörerna i Kina att de hade fler ordrar och också hade tillräcklig kapacitet för att hantera dem. Det berodde delvis på att de flesta av leverantörerna uppger att de haft fler arbetare att sköta jobbet. Dessa företag förväntar sig också att antalet ordrar kommer att öka de närmaste 12 månaderna. I ett uttalande sa Dr. Wang Zhe från Caixin:

”Affärsaktivitetsindexet för Caixin China General Services landade på 54 i augusti, nästan samma som föregående månads 54,1. Att arbetet fortsätter att återupptas och att efterfrågan på marknaden normaliseras fortsatte att främja den ekonomiska återhämtningen efter epidemin.”

Kinas kombinerade PMI-vinster

Enligt Caixin steg samtidigt den kombinerade PMI till 55,1 i augusti från föregående 54,5. Kombinerad (composite) PMI är viktade medelvärden för jämförbara tjänster och tillverkningsindex. I ett uttalande sa Zhe:

”Caixin China Composite Output Index uppgick till 55,1 i augusti och fortsatte en uppåtgående trend av förbättringar inom tillverknings- och tjänstesektorn. Sysselsättningen inom servicesektorn expanderade för första gången på sju månader.”

Analytiker nämner flera orsaker till den fortsatta tillväxten i den kinesiska ekonomin. För det första har landets centralbank tagit räntorna till historiska låga nivåer, vilket har uppmuntrat människor och företag att låna mer.

För det andra har landet varit relativt framgångsrikt med att hantera Covid-19-pandemin. Enligt Worldometer har landet endast rapporterat 85 077 fall och 4 634 dödsfall. Det är en väldigt låg siffra i förhållande till andra jämförbara länder.

För det tredje har landet gynnats av ökad efterfrågan från andra regioner som USA och Europa.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk analys

Veckografen visar att USD/CNY-paret har haft en nedåtgående trend de senaste sex veckorna i rad. Under denna period har priset sjunkit från högstanivån hittills i år på 7,1765 till nuvarande 6,8300. Priset har rört sig ner under de exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 100 dagar medan RSI har sjunkit till den lägsta nivån sedan mars 2018. Därför verkar det som om björnar har total kontroll, vilket sannolikt kommer att driva ned priset till nästa stöd på 6.8200.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust