Inför FOMC: Dollarindexet under tryck före Fed-beslutet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 15, 2020
  • US-dollarindexet är under press när marknaden väntar på Federal Reserves räntebeslut.
  • Indexet har sjunkit de senaste tre dagarna i rad och handlas på den lägsta nivån sedan i fredags.
  • Analytiker som intervjuats av CNBC förväntar sig att räntorna kommer att lämnas oförändrade fram till 2023.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) faller för tredje dagen i rad när handlare väntar på Federal Reserves räntebeslut. Indexet handlas till 92,83 dollar, vilket är lägstanivån sedan fredag förra veckan.

Dollar index
Dollarindexet faller inför FOMC

Dollarn faller inför FOMC

Dollarindexet sjunker idag när dollarn försvagadess mot samtliga indexets jämförelsevalutor. Den sjönk med 0,55% mot det brittiska pundet, 0,25% mot euron och schweiziska franc och med 0,20% mot den japanska yenen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nedgången har skett i väntan på att Federal Open Market Committee (FOMC) inleder sitt tvådagarsmöte. Inför mötet intervjuades ekonomer av CNBC och de flesta av dem tror att banken kommer att lämna räntorna oförändrade fram till 2023. De förväntar sig också att banken väntar med att röra räntorna i cirka sex månader efter att inflationen stigit över 2%.

Analytiker förväntar sig också att banken kommer att lämna sin öppna kvantitativa lättnadspolicy intakt efter veckans policymöte. Denna policy har sett Feds balansräkning stiga från strax under 4 biljoner dollar i mars i år till mer än 7 biljoner dollar.

Mötet kommer två veckor efter att Fed-ordföranden uttalande sig vid det virtuella Jackson Hole-toppmötet. I ett tal sa han att banken kommer att tolerera högre inflation eftersom den försöker sänka arbetslösheten. Det innebär att banken inte kommer att vara pressad att ingripa när inflationen stiger över sitt mål på 2%.

Förra veckan visade data från USA att konsumentprisindexet ökade med 0,4% i augusti. Det pressade årsräntan till 1,3%. Kärn-KPI, som exkluderar livsmedel och energi, steg med 0,4% efter att ha stigit med 0,6% under föregående månad. Dagen innan visade data att producentprisindexet steg med 0,3% i augusti.

FOMC-mötet kommer vid en tidpunkt då de amerikanska ekonomiska uppgifterna har varit relativt stabila. Tidigare denna månad visade data från ISM och Markit att PMI för tillverkning och tjänster förblev över 50 i augusti. Annan data från Bureau of Labor Statistics visade att USA skapade fler än 1,3 miljoner jobb och arbetslösheten sjönk till 8,4%. Som ett resultat har analytiker börjat att revidera sina helårsprognoser. Analytiker förväntar sig nu att BNP minskar med 2,6% i år, upp från tidigare 4,6%.

Teknisk analys av amerikanska dollarindexet

US dollar index
US-dollarindexet teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att dollarindexets försök att studsa tillbaks mötte ett starkt motstånd på 93,63 dollar den 9 september. Sedan dess har indexet gått ned och handlas nu till 92,82 dollar. Priset ligger fortfarande under de vägda glidande medelvärdena för 50 och 25 dagar. Samtidigt har det genomsnittliga riktningsindexet (ADX) sjunkit till den lägsta nivån sedan den 9 juli.

Därför verkar det som om björnarna har segrat, vilket innebär att det bara är en tidsfråga innan indexet testar det hittills lägsta värdet på 91,73 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust