Oracle och Walmart är TikTok Globals nya ägare efter Trumps godkännande

Författad av: Wajeeh Khan
september 22, 2020
  • Oracle och Walmart blir ägare av TikTok Global efter Trumps godkännande.
  • De två företagen kommer att betala sammanlagt 9,38 miljarder pund, enligt det nya avtalet.
  • ByteDance kommer att skapa 25 tusen nya jobb i USA.

USA:s president Donald Trump meddelade i helgen att affären som skulle göra det möjligt för TikTok att undvika ett förbud i USA får tummen upp av regeringen. Ursprungligen hade presidenten beordrat ByteDance (ägare av Kinabaserade TikTok) att avyttra det sociala videonätverket.

Efter affären kommer TikTok Global att vara en USA-baserad enhet. Oracle Corporation (NYSE: ORCL) kommer att äga 12,5% av det nya företaget. Oracle publicerade sin resultatrapport för första kvartalet tidigare i september som överträffade analytikernas förväntningar på resultat och intäkter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Oracle lyfte med ungefär 5% på aktiemarknaden på måndag men förlorade cirka 3% efter de första timmarna. Priset på 47,21 pund per aktie innebär att Oracle nu stigit nästan 10% hittills i år på aktiemarknaden. Årets lägstanotering kom i mars med ett värde på 31,10 pund per aktie. Intresserad av att investera på aktiemarknaden? Här är en enkel guide för att komma igång.

De två företagen kommer att betala 9,38 miljarder pund tillsammans

Walmart Inc. (NYSE: WMT) kommer också att ha en ägarandel på 7,5% i TikTok Global. De två företagen betalar enligt källor sammanlagt 9,38 miljarder pund för förvärvet.

I en rapport på måndagen framkom också att ByteDance försökt värdera TikTok till 46,89 miljarder pund i USA. TikTok Global kommer möjligen ansöka om att noteras i USA under 2021.

Källor bekräftade också att det nya bolaget kommer att få en styrelse med totalt fem medlemmar, med VD Doug McMillon från Walmart på en av stolarna. I relaterade nyheter satsar Walmart vidare inom mode och introducerade ett nytt klädmärke för män och kvinnor på måndag.

ByteDance skapar 25 tusen nya jobb i USA

I det nya avtalet lovade ByteDance också att man kommer att skapa 25 tusen nya jobb i USA. För närvarande har det nya företaget drygt 1 000 anställda i landet.

Walmart handlades i stort sett oförändrat på aktiemarknaden på måndag. Aktierna i företaget handlas för närvarande till 106,42 pund per aktie. Som jämförelse handlades Walmart till låga 81,30 pund per aktie i mars när effekterna av covid-19 var som värst.

I början av året hade det amerikanska multinationella detaljhandelsföretaget ett pris per aktie på 93 pund. Walmart värderas för tillfället till 301,58 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 21,71.