Mediejätten Comcast lyfter med 3% efter Trian-investering

Författad av: Jayson Derrick
september 23, 2020
  • Trian Management bekräftar att man förvärvat en andel i mediejätten Comcast.
  • De två företagen har inlett diskussioner om framtiden.
  • Det är tveksamt om det rör sig om en regelrätt aktivistkampanj från Trians sida.

Aktierna i Comcast Corporation (NASDAQ: CMCSA) lyfte med mer än 3% på tisdag efter att investeringsbolaget Trian Fund Management köpt en relativt liten andel i mediejätten, enligt The Wall Street Journal.

En aktivistinvestering?

Trian köpte nyligen Comcast-aktier till ett värde av 900 miljoner dollar, vilket gav dem en andel på cirka 0,4%. Comcast är moderbolag för NBC, Telemundo, CNBC, USA Network, Universal Pictures, för att bara nämna några av koncernens mediatillgångar. En talesman för Trian bekräftade för WSJ att Trians och Comcasts ledningar nyligen inlett samtal om framtiden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som en aktivistinvesterare är Trian känd för att köpa andelar i företag som går tungt och som behöver en vändningsstrategi. Till exempel köpte Trian för några år sedan en andel på 3 miljarder dollar i konsumentvarugiganten Procter & Gamble med mål att komma till rätta med företagets komplexa och alltför globala struktur.

Aktiviststrid i uppförsbacke

”Vi får utgå ifrån att Trian anser att aktierna i Comcast är undervärderade,” kommenterade CNBC:s David Faber affären. Comcast är både ett bredbands- och ett underhållningsföretag. Jämfört med det rivaliserande bredbandsföretaget Charter och det rivaliserande underhållningsföretaget Disney representerar Comcasts aktier en prisvärd kombination av två sektorer.

En aktivistkampanj mot Comcast för att genomföra stora förändringar på ledningsnivå kommer att vara något av en uppförsbacke. På andra sidan bordet sitter ordföranden och VD:n Brian Roberts, en större aktieägare som äger 33% av bolaget. Hans ledarskap har belönat investerare med en relativt god avkastning fram till covid-19-pandemin. Aktien har stigit med nästan 400% under en 10-årsperiod

Roberts är en “mycket aggressiv” VD som tänker långsiktigt genom att bygga upp verksamheten genom tvingande förvärv, konstaterade Faber. Han kommer sannolikt inte att ge efter för eventuella krav från Trian om att dela upp företaget i två enheter för att marknaden sammanlagt ska värdera dem högre var för sig.

Men Trian och Roberts kan säkerligen komma överens vad gäller strategier för hur man ska kommunicera till investerare att aktien är undervärderad.

”Men kommer det verkligen att leda till något i slutändan?” frågade Faber. ”Det är det väldigt svårt att sia om.”

Cramer: Trian borde inte satsa på Comcast

Trian har varit framgångsrika under tidigare kampanjer, men nu begår man ett misstag genom att rikta in sig på företag som faktiskt har lyckats generera värde på lång sikt, kommenterade CNBC:s Jim Cramer till Faber.

Cramer noterade också att det kan visa sig att Comcasts problem bara är tillfälliga, t.ex. vad gäller nöjesfältsverksamheten mitt under den pågående globala pandemin. Om nöjesfälten bara var öppna som vanligt skulle Comcasts aktie förmodligen vara cirka 10 dollar dyrare och handlas till 55 dollar.