ECB-styrelseledamot säger att banken måste förbereda sig för digital euro

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on okt 5, 2020
  • Enligt uppgift skulle en digitala euro komplettera kontanter istället för att ersätta dem.
  • Enligt Fabio Panetta skulle en digital euro hjälpa till under extrema förhållanden som pandemier.
  • Panetta anser att skapandet av en digital euro skulle visa Europas vilja att anamma förändring.

Fabio Panetta, styrelseledamot för Europeiska centralbanken (ECB), har föreslagit att banken förbereder sig för att utfärda en digital euro för att komplettera sedlar – om och när det blir nödvändigt. I ett blogginlägg den 2 oktober konstaterar han att en digital euro har potential att hantera situationer där medborgarna antingen har övergivit kontanter, där utländska former av elektriska pengar har blivit vanliga eller när andra betalningsmedel har blivit otillgängliga.

Enligt blogginlägget sprider sig digitaliseringen snabbt till alla aspekter av det moderna samhället, vilket stör kulturella, sociala och ekonomiska strukturer i processen. Som ett resultat har betalningsmetoderna drabbats av samma öde. På grund av dessa förändringar har stora centralbanker världen över undersökt hur man skapar digitala versioner av sina valutor för att tillgodose den ökande efterfrågan på elektriska betalningsmedel. Dessutom syftar bankerna till att få en konkurrensfördel över privata tokens som Bitcoin (BTC) och Facebooks föreslagna Libra stablecoin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I inlägget konstaterar Panetta att ECB måste vara redo att ge ut en digital euro om utvecklingen kräver det. Han tillade att banken redan borde börja med förberedelsearbetet.

Europas vilja att anamma förändring

Enligt blogginlägget skulle en digital euro bidra till att bevara strävan för allmänhetens bästa som euron för närvarande erbjuder. Det handlar om att ge gratis tillgång till ett enkelt, allmänt accepterat, riskfritt och pålitligt betalningsmedel. Den digitala versionen av euron skulle kunna vara till nytta i en mängd olika situationer. Dessa inkluderar situationer där människor inte längre är intresserade av att betala kontant eller i extrema situationer som naturkatastrofer eller pandemier.

Därtill noterade inlägget att en digital euro skulle bidra till att skydda euroområdet mot externt styrda digitala betalningsmedel. Sådana mynt skulle kunna ge upphov till regleringsproblem och hota den finansiella stabiliteten, eller till och med regionens monetära och finansiella makt.

Även om det är viktigt för ECB att fokusera på att skapa en digital euro, skulle valutan komplettera kontanter istället för att ersätta dem. Blogginlägget fortsatte med att säga att båda betalningsmedlen skulle erbjuda människor större valmöjligheter och enklare åtkomst, vilket även skulle öka ekonomisk inkludering. Att skapa en digital euro skulle också vara en symbol för Europas vilja att anta förändringar och leda digitaliseringen av den europeiska ekonomin.

Inga beslut har fattats ännu eftersom ECB har gett sig själva till mitten av nästa år för att besluta om det är nödvändigt att gå vidare med projektet. För tillfället är projektet öppet för offentligt samråd eftersom banken strävar efter att hitta en guide för sitt framtida arbete.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust