McDonalds aktier kämpar mot 230 dollar-motstånd

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on okt 14, 2020
  • Den tekniska analysen visaratt priset kan gå upp över 230 dollar inom kort.
  • McDonalds Q3-totala försäljning minskade med 2,2%
  • Företaget höjde sin kvartalsutdelning med 3% till 1,29 USD per aktie.

Aktierna i McDonald’s har lyft från 180 till över 229 dollar på bara några månader och det aktuella priset ligger runt 228 dollar. Hård konkurrens väntar inom snabbmatsbranschen de närmaste månaderna och McDonalds kämpar även med lägre intäkter på grund av covid-19.

Grundläggande analys: McDonald’s höjde sin kvartalsutdelning med 3%

McDonald’s Corporation (NYSE: MCD) är kanske världens mest kända snabbmatföretag. Företaget grundades 1940 och är idag världens största restaurangkedja sett till intäkter. McDonald’s är även världens näst största privata arbetsgivare med fler än 1,7 miljoner anställda (efter Walmart).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

McDonalds aktier kämpar för att komma över det viktiga motståndet vid 230 dollar trots att ”tjurarna” behåller kontroll över prisutvecklingen. Du som funderar på att investera i McDonalds kan känna dig trygg i att det är ett stabilt företag med en bra position på marknaden.

Företaget lägger nu till bakverk till menyn för första gången på över åtta år i USA. Den nya menyn med friterade äpplen, blåbärsmuffins och kanelbullar kommer att finnas i utvalda restauranger i USA med början den 28 oktober.

McDonald’s ökade sina intäkter 2019 till 21,07 miljarder dollar från 21,02 miljarder dollar 2018. Annan användbar information för potentiella investerare är att man har betalat ut mer än 9 miljarder dollar till sina aktieägare under de senaste tre åren.

Om du bestämmer dig för att investera i McDonald’s aktier bör du även känna till att det finns ett par frågetecken för verksamheten. McDonald’s rapporterade nyligen att försäljningen under tredje kvartalet minskade med 2,2% jämfört med för ett år sedan.

Försäljningsresultatet påverkades av negativ jämförbar försäljning i Latinamerika och Kina i kombination med covid-19-pandemin. Trots detta höjde företaget sin kvartalsutdelning med 3% till 1,29 dollar per aktie.

Teknisk analys: Trendlinjen representerar en mycket stark stödnivå

Datakälla: tradingview.com

När vi tittar på diagrammet ovan (en årsperiod) ser vi att priset på denna aktie har stigit från 124 till över 229 dollar det senaste halvåret. Så länge som priset ligger över denna trendlinje ligger aktien i ”köp”-zonen och det finns ingen indikation på att trenden skulle vända.

Om priset faller mot trendlinjen och om vi får ett ”hausseartat bekräftelseljus” skulle det vara en mycket bra startpunkt för kortfristiga handlare som handlar med ”stop-loss”- och ”take profit”-ordrar. Trendlinjen representerar en mycket stark stödnivå och om priset bryter under denna trendlinje skulle det vara en mycket stark “säljsignal” och då riskerar priset att falla hela vägen till 200 dollar.

Om priset stiger över 230 dollar skulle det vara en signal att köpa McDonald’s-aktier och då ligger vägen fri till 240 dollar. Ett lyft över 240 skulle stöda fortsättningen av den hausseartade trenden och nästa prismål kan då ligga runt 250 dollar.

Sammanfattning

McDonalds aktier har haft i en uppåtgående trend under flera månader och för närvarande finns det ingen signal om att trenden skulle vända. Den tekniska analysen visar att priset kan komma att gå upp över 230 dollar (en rekordnivå) inom kort, men enligt min mening är aktien något övervärderad. McDonald’s är ett stabilt företag med en bra position på marknaden men det nuvarande ”risk/reward”-förhållandet är inte bra för långsiktiga investerare.