GBP/USD störtdyker när London implementerar striktare lockdowns

Författad av: Crispus Nyaga
oktober 15, 2020
  • GBP/USD-paret minskade idag efter att antalet nya covid-19-fall i Storbritannien fortsatt att öka.
  • Som svar tillkännagav London en rad nya och striktare restriktioner.
  • Paret fick visst stöd från den nya optimismen att ett Brexit-avtal kan komma till stånd.

GBP/USD-priset föll kraftigt idag när marknaden fortsatte att oroa sig för nya strikta lockdowns i London. Paret reagerade också på ny utveckling kring Brexit och uppgifter om arbetslöshetsersättning från USA.

GBP/USD
GBP/USD föll kraftigt idag

London inleder lockdowns

Antalet nya fall av koronavirus i Storbritannien har ökat de senaste veckorna. I går bekräftade hälsovårdsministeriet fler än 16 000 nya fall och det totala antalet uppgår nu till över 655 000. Fler än 43 000 människor har dött av sjukdomen i landet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I ett uttalande tidigare idag sa Londons borgmästare, Sadiq Khan, att staden kommer att införa strängare locktons för att förhindra att sjukdomen sprids. Från och med imorgon är det förbjudet för Londonbor att umgås med människor utanför sina hushåll. De kommer också att förbjudas att arrangera offentliga evenemang.

Samtidigt bad borgmästaren invånarna att resa så lite som möjligt. Barer och pubar får endast vara öppna fram till 22.00.

De nya reglerna kommer vid en kritisk tidpunkt för den brittiska ekonomin. Uppgifter som publicerades denna vecka visade att arbetslösheten ökar. Denna trend förväntas intensifieras när regeringen avvecklar sitt permitteringsprogram. Så sent som idag meddelade Marstone, en ledande puboperatör i landet, att de kommer att avskeda över 2 000 anställda. Whitbread, som äger hotellkedjan Premier Inn, meddelade för tre veckor sedan att fler än 6 000 uppsägningar väntar.

GBP/USD-priset reagerade också på den senaste utvecklingen kring Brexit. Enligt the Guardian kommer Boris Johnson att gå med på att förlänga samtalen mellan de två parterna i ett försök att nå en överenskommelse. Detta eftersom de två sidorna enligt David Frost redan har gjort betydande framsteg.

De tre återstående frågorna handlar om fiske, reglering och statligt stöd till företag. EU, särskilt Frankrike, har insisterat på att de behöver tillgång till brittiska fiskevatten. Vad gäller reglering har EU hävdat att det skulle missgynna unionens företag om Storbritannien tillåts fastställa sina egna regler.

Vad gäller statligt stöd vill EU också avskräcka den brittiska regeringen från att stödja sina företag ekonomiskt.

GBP/USD föll även efter dystra initiala uppgifter om ansökningar om arbetslöshetsersättning. Enligt Bureau of Labor Statistics ökade antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning till 898 000 förra veckan. Det var värre än den förra uppdateringens 845 000 och även de 825 000 som analytiker hade förväntat sig.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

GBP/USD teknisk analys

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

Timdiagrammet visar att GBP/USD-priset föll från höga 1,3064 till 1,2909 som lägst under dagen. Den lägsta nivån är samma nivå som det första stödet för de vanliga pivotpunkterna. Priset har också sjunkit under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Därför förväntar jag mig att paret kommer att fortsätta falla eftersom björnarna siktat in sig mot gårdagens lägstanivå på 1.2861. Få tillgång till våra gratis kurser och guider för valutahandel här.