DXY: Amerikanska dollarindexet stiger inför detaljhandelsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 16, 2020
  • US-dollarindexet (DXY) ökar när marknaden reagerar på det ökande antalet covid-19-fall.
  • Smittspridningen har ökat i såväl Europa som i Nordamerika
  • Indexet kommer att reagera på uppgifter om amerikanska detaljhandeln som publiceras idag.

US-dollarindexet (DXY) såg endast små förändringar idag då handlare reagerade på det ökande antalet covid-19-fall och de svaga ekonomiska uppgifterna från USA. Det handlas till 93,80 dollar, vilket är på samma nivå som igår.

DXY
US dollar index rallies as risks rise

Flera nya covid-19-fall

Dollarindex tenderar att stiga när oron på den globala marknaden ökar. Igår steg indexet med mer än 0,35% när investerare reagerade på den andra vågen av coronavirus i USA och Europa. Tyskland bekräftade fler än 6 000 fall och Angela Merkel kom med nya varningar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt bekräftade Frankrike 30 000 nya fall och Emmanuel Macron tillkännagav strikta lockdown-åtgärder i Paris och andra städer. Spanien bekräftade 16 000 medan Italien hade fler än 8 000 nya infekterade. Antalet infektioner har också ökat i t.ex. USA, Kanada och övriga Europa.

Det värsta är att hälsoexperter tror att läget kommer att försämras markant nu när norra halvklotet rör sig mot vinter. Det har varit till dollarindexets fördel eftersom investerare och företag flyttar sina innehav till det som traditionellt ansetts vara en ”trygg valuta”.

Samtidigt har ingen lyckats skapa ett effektivt vaccin eller läkemedel mot sjukdomen. Den här veckan tvingades Johnson & Johnson, ett av företagen som försöker skapa ett vaccin, att avbryta sina tester när en patient blev sjuk. Eli Lilly, ett företag som utvecklar en antikropp, tvingades också stoppa sina tester. Och i en rapport igår varnade Världshälsoorganisationen (WHO) också att läkemedlet remdesivir från Gilead har minimala effekter på patienter.

Väntar på siffror från amerikanska detaljhandeln

Dollarindex reagerar också på de svaga ekonomiska uppgifterna från USA. Igår visade siffror från Bureau of Labor Statistics (BLS) att fler än 890 000 personer ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången förra veckan. Det var det högsta antalet sedan mitten av augusti och är ett tecken på att den ekonomiska återhämtningen har stannat av.

Dollarindexet kommer också att reagera på de amerikanska detaljhandelssiffrorna som kommer att publiceras idag. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att den totala försäljningen ökade med 0,7% i september. De ser också att detaljhandeln, som exkluderar de volatila livsmedels- och energiprodukterna, bara ökar med 0,5%. Dessa svaga siffror står i kontrast till ökningen i maj på 18%.

Det är också ett tecken på att USA snabbt behöver ett nytt stimulanspaket. Analytiker, inklusive de vid Federal Reserve, anser att ett nytt stimulanspaket skulle bidra till att minska antalet amerikaner som ansöker om arbetslöshetsersättning och även öka konsumtionen.

Därtill kommer dollarindexet att reagera på amerikansk industriproduktions- och tillverkningsdata.

Dollarindexet: Teknisk analys

US dollar index
US dollar-indexet teknisk graf

Fyratimmarsdiagrammet visar att dollarindexet har stigit från oktobers lägstanivå på 93,00 till högstanoteringen på 93,91 dollar. Efter detta rally befinner sig nu indexet i en konsolideringsfas. Den uppåtgående trenden stöds också av det exponentiella glidande medelvärdet för 25 dagar och ligger något under Fibonacci retracement-nivån på 23,6%. Därför misstänker jag att indexet kommer att fortsätta stiga när tjurar siktar in sig på nästa motstånd vid 94,20 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust