DXY: Tre anledningar till att US-dollarindexet stiger idag

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 22, 2020
  • US-dollarindexet har stigit med 0,15% idag och återhämtat en del av gårdagens förluster.
  • Indexet reagerar på de senaste nyheterna om det amerikanska stimulanspaketet och det kommande valet.
  • Att en testdeltagare för ett covid-19-vaccin i Brasilien avlidit har också bidragit.

Amerikanska dollarindexet (DXY) steg i handeln över natten när handlarna fortsatte att fokusera på amerikanska stimulansåtgärder och det kommande presidentvalet. Indexet handlas till 92,80 dollar, vilket är betydligt högre än gårdagens lägsta värde på 92,48 dollar.

US dollar-indexet har studsat tillbaka idag

Tvisten om amerikansk stimulans kvarstår

Den amerikanska dollarn har två viktiga roller i världsekonomin. Det är världens största reservvaluta och även USA:s valuta. Därför tenderar valutan att öka i värde i takt med att osäkerheten och riskerna i världsekonomin ökar. Faktum är att dollarindexet nådde den högsta nivån på flera år när covid-19-pandemin var som värst i mars.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tre huvudfaktorer får dollarn att reagera idag. För det första finns det fortfarande splittringar i USA eftersom de senaste samtalen om ett nytt stimulanspaket inte har gett resultat. Skillnaderna är de olika målen för Vita huset, representanthuset och senaten.

Vita huset har föreslagit ett räddningspaket på 1,8 biljoner dollar som innehåller stöd för företag och privatpersoner. Huset, som är under demokratisk majoritet, har föreslagit ett paket på 2,2 biljoner dollar som fördelar stöd till individer, företag och många lokala myndigheter. Senaten har å sin sida ställt sig emot alla lösningar som överstiger 500 miljarder dollar.

Utebliven stimulans ökar riskerna i ekonomin och kommer att leda till att allt fler företag meddelar om uppsägningar. Konkurser ökar också.

Testdeltagare för covid-19-vaccin dog

För det andra reagerar dollarindexet på nyheter om att Brasilien har avbrutit testerna av AstraZenecas covid-19-vaccin efter att ett testdeltagare avlidit. Tester pågår i andra länder, men vi har en lång väg att gå innan ett vaccin är färdigt. Samtidigt fortsätter antalet nya antalet covid-19-fall att öka runt om i världen.

Slutligen stiger den amerikanska dollarn på grund av riskerna i samband med det kommande valet i USA. I ett uttalande igår anklagade direktören för National Intelligence (DNI) Ryssland och Iran för att ha lagt sig i valet. Iran, sade han, skickade ett betydande antal e-postmeddelanden som avskräckt amerikaner från att rösta på Donald Trump.

Senare idag kommer dollarindex att reagera på de befintliga bostadsförsäljningsnumren från USA. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att försäljningen ökade med mer än 6,3 miljoner i september från 6,0 miljoner föregående månad. Dessutom kommer valutan att reagera på uppgifterna om nya ansökningar om arbetslöshetsersättning.

Teknisk prognos för det amerikanska dollarindexet

Dollar index
US dollar-indexet teknisk graf

Fyratimmarsdiagrammet visar att dollarindexet stigit från en lägstanivå på 92,47 till 92,77 dollar. Priset ligger något under den viktiga motståndsnivån vid 93,00 dollar. Det ligger också något under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Indexet ligger också mellan Fibonacci retracement-nivåerna på 50% och 61,8%. Därför misstänker jag att tjurarna kommer att behålla kontrollen idag och sikta in sig på 93,00 dollar. Börja din handelskarriär med våra kostnadsfria valutahandelskurser.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust