USD/TRY: Är turkiska liran ett ”köp” inför CBRT:s räntebeslut?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 22, 2020
  • USD/TRY har stigit kraftigt i år på grund av pressen på den turkiska liran.
  • Den turkiska centralbanken (CBRT) kommer att fatta sitt räntebeslut idag.
  • Analytiker förväntar sig att banken kommer att höja räntorna för andra månaden i rad.

USD/TRY-priset handlas i stort sett oförändrat idag när handlare väntar på det turkiska räntebeslutet senare i dag. Paret handlas till 7.8155, vilket är betydligt lägre än rekordhöga 7.9575.

USD/TRY
Den turkiska liran har varit under press

Turkiets centralbankbeslut

Den turkiska liran har varit en av de sämst presterande valutorna i världen i år. Den har sjunkit med mer än 32,5% mot den amerikanska dollarn och med 40% mot euron hittills under 2020. Det har också backat mot andra valutor på tillväxtmarknaden som den sydafrikanska randen och mexikanska peson.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Lirans svaghet beror främst på åtgärderna från centralbanken, som har sänkt räntorna nio gånger. Banken har också genomfört flera åtgärder för att begränsa kortslutningen av valutan. Den viktigaste orsaken till valutans fall är ändå covid-19-pandemin. Sjukdomen har infekterat fler än 353 000 människor i Turkiet och dödat nära 10 000.

Den turkiska centralbanken kommer att avge sitt räntebeslut senare idag. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntar sig att banken kommer att höja räntorna för andra månaden i rad. De förväntar sig en ökning med 1,75% till 12,0%. De ser också att banken höjer sina kortsiktiga upplånings- och utlåningsräntor till 10% respektive 13%.

De senaste ekonomiska uppgifterna stöder räntehöjningen. Exempelvis ökade detaljhandelsförsäljningen med 5,8% i augusti, den tredje raka månaden med vinster. På samma sätt ökade industriproduktionen med 10,4% i augusti efter att ha ökat med 4,5% föregående månad. Viktigast är att inflationen är nära 12%, vilket gör den idealisk för räntehöjningar. Och utländska investerare har återvänt till marknaden, vilket framgår av den senaste handeln på obligationsmarknaden.

Samtidigt har handlare börjat att se positivt på liran igen. Thomas Clarke, senior investeringsanalytiker vid William Blair, kallade nyligen valutan för ”betydligt undervärderad.” Han avslöjade att han gått lång på valutan. Han sa till Bloomberg:

”Den har undergrävts av rädslan att centralbanken under politiskt inflytande inte kommer att strama åt penningpolitiken tillräckligt för att motverka hög inflation.”

USD/TRY teknisk prognos

USD/TRT
USD/TRY teknisk graf

Fyratimmarsdiagrammet visar att USD/TRY-paret har sjunkit från högstanivån för dagen på 7.9574 till låga 7.8153. Priset har sjunkit under de glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Det har också gått under den stigande kanalen som visas i rött medan RSI (Relative Strength Index) har flyttat till översåld nivå. Det ligger längs det andra stödet för de vanliga pivotpunkterna. Därför misstänker jag att paret kommer att fortsätta falla när björnarna siktar in sig på att gå under 7.800.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust