USD/SEK mot 8,7 när antalet nya covid-19-fall i Sverige återgår till junitopparna

Författad av: Crispus Nyaga
oktober 27, 2020
  • USD/SEK-paret sjönk något när handlare reagerade på det ökande antalet covid-19-fall i Sverige.
  • Paret har haft en nedåtgående trend sedan i september, då det nådde en topp på 9.15.
  • Valutaparet kommer att reagera på svensk industriproduktionsdata senare i dag.

USD/SEK-paret har fallit med 0,10% idag efter att antalet nya covid-19-fall fortsätter att öka i Sverige och resten av Europa. Paret handlas till 8,7385, vilket är något under fredagens högstanivå på 8,7937.

USD/SEK
USD/SEK faller i takt med att antalet covid-19-fall ökar

Covid-19-fallen i Sverige ökar

Sverige har figurerat flitigt i internationell media det senaste halvåret på grund av vårt annorlunda sätt att möta covid-19-hotet. Sveriges val att inte utlysa lockdowns på samma sätt som grannländerna har lett till otaliga diskussioner. Sammanlagt har nu fler än 111 000 fall och 5 933 dödsfall rapporterats.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nu pågår striden mot den andra vågen av viruset och antalet nya fall ökar. Igår bekräftades fler än 1 255 nya fall, vilket är den högsta siffran sedan juni i år. Dessvärre har antalet nya fall sett en långsamt uppåtgående trend de senaste veckorna.

Nya covid-19-fall i Sverige

De nya fallen riskerar att bromsa den senaste tidens tillväxt. Den senaste datan visade att PMI för tillverkning och tjänster förblev över 50 för tredje månaden i rad. Arbetslösheten sjönk från 8,8% till 8,3% i september medan industriproduktionen återhämtade sig med 7,8%.

Inflationen har emellertid varit relativt låg. KPI har ökat med 0,4% och KPI vid konstanta räntor med 0,3%. Statistikbyrån kommer att offentliggöra tillväxten för nya privatlån och handelsdata senare idag.

En annan utmaning för Sveriges ekonomi är att även våra grannländer har sett en ökad infektionstakt. Norges regering har återinfört en rad restriktioner. Detsamma gäller i länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Konsekvensen för detta är att efterfrågan på svenska varor kommer att påverkas, åtminstone på kort sikt.

Allt detta får blickarna att vändas till Riksbanken, den äldsta centralbanken i världen. Som ett led i återhämtningsinsatserna har banken sänkt räntorna till noll och infört fler åtgärder. Man har till exempel erbjudit bankerna mer likviditet för att stödja utlåningen. Om situationen förvärras ökar det risken att banken kommer att återgå till negativa räntor senare i år eller i början av 2021.

USD/SEK teknisk prognos

USD/SEK
USD/SEK teknisk analys

Fyratimmarsdiagrammet visar att USD/SEK-priset har haft en kraftig nedåtgående trend sedan september när det nådde sin topp på 9.1622. Sedan dess har paret fallit kraftigt och handlas nu på den lägsta nivån sedan den 10 september. Priset har också fallit under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Därför talar det mesta för att valutaparet kommer att fortsätta sin nedgång ner till nästa stödnivå vid 8.700. Kom igång med att handla med våra gratis valutakurser.