Ad

MEME-MYNTS STORHETSTID ÄR HÄR

Memeinated animation

NÄSTA 100x PRE-SALE STARTAR SNART

KÖP NU

Kryptomarknaden: Q&A med Verkställande direktör för CEX.IO

Av:
Oct 29, 2020
Uppdaterad: May 27, 2022
Listen
  • Bitcoin växer men är inte redo att ersätta den amerikanska dollarn som reservvaluta.
  • Centralbankernas digitala valutor kommer att förändra hur miljontals människor tänker på pengar.
  • DeFi kan vara både revolutionerande och en investeringsmöjlighet.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Konstantin Anissimov är verkställande direktör för den internationella kryptobörsen CEX.IO. Med gedigen erfarenhet från affärsvärlden från innan han gav sig in i kryptobranschen bidrar Anissimov med ett brett spektrum av expertis till krypto- och blockchainvärlden. Vi slog oss nyligen ner med Anissimov för att fråga honom om kryptomarknadens tillstånd.

Invezz: Vad lockade dig att ge dig in i kroptobranschen?

Anissimov: Mitt engagemang i kryptobranschen började 2017–2018. Innan jag gick in i detta område var jag involverad i FoU, verksamhetsledning och företagsförsäljning. Ansvarsnivån i mina tidigare jobb ledde till att jag tog en MBA-examen vid Cambridge Judge Business School. Jag ville ha gedigen kunskap och färdigheter inom företagsledning och administration.

När jag tog Executive MBA-kursen fick jag min första erfarenheter av blockchain-teknik. Det handlade om att arbeta med en startup på en fysisk plattform för ägarhistoria för guld, som byggdes på en Ethereum-blockchain. Jag hjälpte startupen med att starta sin första MVP. Under processens gång insåg jag själv potentialen för innovation som blockchain-tekniken har.

Sedan dess var mitt mål att ge mig in i kryptovaluta- och blockchainvärlden. Så småningom blev jag mer engagerad i detta område och 2020 uppstod en möjlighet att gå med i CEX.IO-teamet.

Invezz: CEX.IO erbjuder en rad finansiella tjänster, från lån till integrerade kryptobetalningsportaler – kommer kryptovalutor att bli mainstream inom privatekonomi?

Anissimov: Kryptovalutor blir onekligen mycket mer vanliga. Trots det tror jag inte att de kommer att ersätta kontanter inom vardagsekonomi inom en överskådlig framtid. För att det ska kunna ske måste majoriteten av världens länder enhälligt besluta om att anta blockchain-teknik och förändra sina betalningssystem för att tillåta det. Och enligt mig har vi fortfarande en lång väg att gå innan det händer.

Å andra sidan, även om kryptovalutor kanske inte dominerar betalningsbranschen, kommer de definitivt att ha en solid närvaro på de finansiella marknaderna. Det ökande antalet privatpersoner och institutionella investerare inom krypto talar sitt tydliga språk. Så, enligt min mening kommer krypto sannolikt att bli ett alternativt finansiellt instrument, på samma sätt som högriskaktier eller valutahandel.

Vad gäller oss på CEX.IO – vårt företag arbetar för utvecklingen av kryptomarknaden och kan med rätta kallas en pionjär inom kryptobranschen. Vi började med att erbjuda en Bitcoin-molntjänst redan 2012. Sedan dess har vi introducerat ett brett utbud av produkter och tjänster: staking, kryptobaserad utlåning, traditionella växlingstjänster, möjligheten att sätta in med bankkort och SEPA, snabbare betalningar samt SWIFT. Vi populariserar och utvecklar marknaden samtidigt som vi tillgodoser behoven för ett stort antal användare – från nybörjare som just gett sig i kast med krypto till proffs med lång erfarenhet.

Invezz: I takt med att kryptopriserna stiger ser vi fler och fler kryptobörser öppna. Vad gör CEX.IO annorlunda?

Anissimov: CEX.IO grundades i Storbritannien 2013. Snarare än att vara en startup med en osäker framtid är vi en väletablerad och reglerad börs med en lång historia. CEX.IO har visat sig vara pålitligt genom åren. Oavsett om vi talar om hypen 2017 eller kryptovinter, ändringar av regler eller snabb uppskalning av DeFi-utrymmet – vi har anpassat oss framgångsrikt och snabbt till alla dessa utmaningar och har i slutändan blivit en starkare verksamhet varje gång.

Ända sedan vi grundades har vi valt att gå en regleringsanpassad väg i utvecklingsstrategin för CEX.IO, eftersom vi visste vart branschen var på väg. Där andra kanske försöker kringgå regler, eftersträvar vi bättre efterlevnad. Vi har implementerat och följer strikt alla KYC/AML-policyer och fortsätter att söka regleringsstatus i alla strategiska jurisdiktioner. Detta hjälper oss att skapa och upprätthålla en säker handelsmiljö för våra kunder. Och samtidigt tillåter det oss att bygga robusta relationer med banker och betalningsleverantörer och erbjuda fler betalningsalternativ för våra användare.

2020 ser vi hur fler av de mer traditionella och institutionella investerare vänder sig till krypto som en alternativ investeringstillgång. Och därmed letar de efter pålitliga partners. Det är vi. Det är vår strategi att tillhandahålla de verktyg som gör det möjligt att investera i krypto på ett säkert och effektivt sätt, i linje med våra kunders förväntningar.

Vi vill att CEX.IO ska vara känt för allmänheten som en toppleverantör av kryptovalutarelaterade tjänster. Och det som skiljer oss från många andra börser inom detta område är att vi strävar efter fullständig reglering för att erbjuda våra kunder bästa möjliga tjänster, kompatibilitet och säkerhet.

Kommer Bitcoin att fortsätta härska?

Copy link to section

Invezz: Tror du att framtiden för kryptovaluta fortfarande har Bitcoin i centrum, eller kommer den första kryptons dominans någonsin att hotas?

Anissimov: Jag tror inte att det finns ett hot att tala om här. Det är sant att det pågår en förändring – Bitcoin kan bli mindre dominerande när andra protokoll och kryptovalutor utvecklas (till exempel med den senaste aktiviteten inom DeFi). Men ändå, om vi tittar på diagrammen (till exempel på TradingView eller CoinMarketCap) kan vi se att vad gäller totalt marknadsvärde fortsätter Bitcoin att ligga långt före andra aktörer och upptar cirka 60% av marknaden. Trots ett tumultartat 2020 har denna enorma fördel inte förändrats i någon större grad. Så inom den närmaste framtiden ser jag inget så allvarligt hot att det skulle kunna förpassa Bitcoin till en andraplats.

En analogi kan dras här med den amerikanska dollarn – det finns inga signaler som tyder på stora förändringar framöver. BRICS-länderna ville gå samman och skapa ett separat betalningssystem för att motverka dollarn. Och även om det har diskuterats under lång tid, verkar det som om idén ännu inte har har kunnat förvandlas till någon lösning som skulle få stor effekt. De flesta av transaktionerna världen över sker fortfarande i dollar.

Om man ser till själva dollarn så fungerade Marshallplanen bra efter andra världskriget. Nu, trots att länder försöker skapa alternativa sätt att betala för tjänster och varor, behåller dollarn sin dominans i världen. Fördelar och nätverkseffekter kan vara extremt svåra att övervinna. Baserat på det tror jag inte heller att situationen kan förväntas se några dramatiska förändringar när vi talar om Bitcoin.

Framväxten av CBDC:er

Copy link to section

Invezz: Vad anser du om kryptovalutor som är kopplade till dominerande fiatvalutor, till exempel Digital Dollar och Kinas Digital Currency Electronic Payment-nätverk?

Anissimov: Många centralbanker i världen befinner sig nu i en kapplöpning för att implementera sina egna statliga digitala valutor. Och naturligtvis ser situationen för införandet av CBDC:er annorlunda ut i olika länder. Kina anses vara bland de främsta, och de testar för tillfället sin digitala yuan i pilotprojekt. USA, EU och Storbritannien diskuterar alla de potentiella fördelarna med att lansera sina egna digitala valutor.

Eftersom idén om CBDC fortfarande är i ett tidigt skede, kan vi för närvarande bara gissa vilka effekter de kan få för den totala kryptovalutamarknaden. Särskilt eftersom många centralbanker fortfarande bara överväger implementering, utan att vara säkra på exakt hur det skulle gå till.

Trots allt detta kommer nationella digitala valutor sannolikt att ha en positiv inverkan, förbättra effektiviteten i betalningssystemen och låta regeringarna snabbare och i mer detalj kontrollera mängden pengar som finns i cirkulation.

Eftersom kryptovalutor fortfarande har lång väg att gå innan de är helt antagna, skulle utformningen av CBDC:er på marknaden göra det möjligt för miljarder icke-kryptokonsumenter att bekanta sig med begreppet digitala pengar. Detta skulle sannolikt påskynda antagandet av vanliga kryptovalutor.

Invezz: Vilka råd skulle du ge till en nybörjare som överväger att göra sitt första köp av kryptovaluta?

Anissimov: Jag skulle rekommendera att börja med något enkelt. Registrera dig på en ansedd plattform, gå igenom alla KYC-steg, köp BTC eller ETH och genomför en enkel transaktion för att förstå att allt faktiskt är ganska enkelt. Jag skulle inte rekommendera att börja med trendiga instrument med hög avkastning eftersom de är de mest riskfyllda. Börja smått och enkelt, prova olika saker, se till att det du gör fungerar för dig. Börja med små summor pengar som du har råd att förlora om du gör ett misstag någonstans längs vägen; men om du använder en ansedd börs som CEX.IO är det faktiskt ganska svårt att hamna i den typen av situation.

Om du vill ha en lista över utbyten som kan lita på kan du kolla in dem på CryptoCompare-webbplatsen. De har en lista över de mest pålitliga börserna och CEX.IO ligger också bland de 10 bästa.

Invezz: Och vilka råd skulle du ge till den erfarna kryptoinvesteraren som tror sig ha alla svar?

Anissimov: En intressant fråga. Om en person är erfaren och säker på kryptovalutor, skulle jag förmodligen inte känna mig bekväm att ge dem några råd. Tvärtom skulle det vara intressant att lyssna på en sådan person för att lära sig något nytt av dem. Att samtala om deras vision och hur den passar med mina egna idéer.

Kryptoindustrin utvecklas så snabbt att nya människor ständigt dyker upp som förstår nya koncept mycket bättre än andra. Och jag är alltid öppen för att träffa nya människor och lära mig. I vår bransch är det viktigt att inte vara arrogant och istället förbli ödmjuk, opartisk och öppensinnad.

Nästa stora genombrott

Copy link to section

Invezz: Många kryptovalutaentusiaster ser digitala valutor som ett sätt att utöka tillgången till finansiering i världen. Tror du att dessa digitala valutor har potential att förändra världen?

Anissimov: Det korta svaret är ja. Hur kommer det att hända? Jag kan inte säga att jag vet svaret på den frågan, för det är det faktiskt ingen som gör. En av nyckelpunkterna för innovation är att ingen vet med säkerhet hur nya idéer så småningom kommer att användas och antas. Det finns nuvarande trender, men vem kan vara säker på hur de kommer att förändras i framtiden? Hela konceptet med innovationer, särskilt med en förändring som sker stegvis, ligger i det faktum att helt nya lösningar implementeras som inte funnits tidigare. Detta är oförutsägbart av naturen.

Vi kan till exempel se på vad som händer inom DeFi just nu. Särskilt i DeFi-insatspooler där du bara sätter stablecoins. Ett exempel är att man kan ha en pool av USDC, USDT och DAI – tre stablecoins knutna till den amerikanska dollarn – och i teorin borde de inte alls förändras i värde och kännetecknas av låg volatilitet och låg risk . Det finns bara minimala kortsiktiga fluktuationer. Tack vare det är risken för sådana investeringar mycket låg, men samtidigt kan du tjäna upp till 30% per år på sådana pooler.

Om du sätter in amerikanska dollar på ett sparkonto är det helt enkelt omöjligt att få 30% per år. För att få en sådan vinst genom att investera i dollar inom traditionell finansiering måste du investera i dollarkonton i vissa högriskländer (Nigeria, Turkiet, Ryssland, Ukraina, etc.).

Hur fungerar det vanligtvis? Om en person har tillräckligt med medel kan de gå till finansinstitut som strukturerar sådana investeringsprodukter just för att göra det möjligt för investerare att nå sådana inkomstnivåer från investeringar i US-dollar. Risken är att bankerna du använder för att investera i dessa högriskländer kan gå i konkurs, eller att politisk oro kan påverka ett av de utvalda länderna och orsaka att du eventuellt förlorar dina investeringar. Det är delvis därför endast professionella investerare får använda sådana investeringsinstrument.

Den andra anledningen är att finansinstitut tar ut en kostnad för att inrätta och driva en sådan fond. Om inte investeringsstorleken är tillräckligt stor, konceptet i sig är inte ekonomisk hållbart om det lockar till sig små till medelstora investeringar.

Om du för fem år sedan var tvungen att ha 100 000 till 250 000 dollar för att kunna investera på det sättet, kan det nu göras inom DeFi för 1 000 till 10 000 dollar. Det är ett exempel på hur kryptovalutateknik förändrar detta lilla nischområde i investeringsvärlden.

Invezz: Vad är nästa stora genombrott som vi snart kommer att se på kryptohandelsplattformar?

Anissimov: Precis vad jag pratade om tidigare – möjligheten att effektivt investera i kryptovalutor med begränsade risker och ganska hög avkastning. Detta är enligt min mening nästa steg i utvecklingen av kryptovalutor. Detta är möjligt dels på grund av DeFi, dels på grund av staking. Hur som helst utvecklas mer sofistikerade finansiella instrument för kryptovalutor, som tidigare var avsedda för ett enkelt utbyte av tillgångar, men som nu kan generera inkomster i sig.

Konstantin Anissimov är verkställande direktör för den internationella kryptobörsen CEX.IO. Han tog examen från Executive MBA-programmet vid University of Cambridge. Hans ansvarsområde på CEX.IO inkluderar kundrelationer med institutionella och VIP-kunder, och övervakar utvecklingen av företagets utvecklingsstrategi, nya produkter, marknader och partnerskap. Som styrelseledamot är Konstantin också ansvarig för bolagsstyrning. Konstantin har lång erfarenhet av att arbeta med olika marknader över hela världen, inklusive Storbritannien, EU-länder, Kina, Sydostasien och Sydafrika. Hans starka tekniska bakgrund inkluderar expertis inom webbutveckling och Ethereum blockchain.

Ad

Kom enkelt igång med krypto genom att följa kryptosignaler & diagram från den professionella handlaren Lisa N Edwards. Registrera dig idag för handel som är enkel att följa för massor av altcoins hos GSIC.