USD/CHF stiger när fokus flyttas till schweizisk arbetslöshet och Pfizer-vaccin

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 9, 2020
  • USD/CHF-paret steg något när handlare reagerade på nyheter om Schweiz låga arbetslöshet.
  • Arbetslösheten var oförändrad på 3,2% i oktober, bättre än den förväntade ökningen till 3,3%.
  • Paret reagerade också på nyheter om att Pfizers covid-19-vaccin är 90% effektivt.

USD/CHF-paret har ökat med 0,25% idag när handlare reagerar på de senaste uppgifterna om Schweiz arbetslöshet, de senaste nyheterna om Pfizers covid-19-vaccin och resultatet i det amerikanska valet. Paret handlas till 0,9000, vilket är några punkter över dagens lägsta värde på 0,8995.

USD/CHF
USD/CHF stiger idag

Schweiz arbetslöshet stabil

Schweiz ekonomi har drabbats hårt av covid-19-pandemin. Totalt har viruset infekterat fler än 212 000 människor och dödat fler än 2 400 av dem. Dessvärre kämpar landet nu med en andra våg av viruset. Den 3 november bekräftade schweiziska myndigheter fler än 21 000 nya fall i landet, vilket tvingade regeringen att införa nya restriktioner.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Landets ekonomi har dock varit relativt motståndskraftig. Till exempel krympte ekonomin bara med 8,2% under andra kvartalet. Även om det var dåliga nyhet så var det ändå bättre än USA:s nedgång på 30% och 14,7% i Europeiska unionen.

Trenden blev återigen tydlig idag när Statssekretariatet för ekonomiska frågor (SECO) offentliggjorde landets arbetslöshetsdata. Siffrorna visade att arbetslösheten var oförändrad på 3,2% i oktober efter att antalet arbetslösa ökat med 558 till 149 118. Det var bättre än de 3,3% som analytiker som undersökts av Reuters hade förväntat sig.

Ungdomsarbetslösheten sjönk med 1 508 medan arbetslösheten bland personer mellan 50 och 64 ökade med 1 015. Samtidigt ökade antalet arbetssökande på marknaden med 3 315 medan antalet lediga jobb minskade med 4 054.

USA:s valresultat påverkar

USD/CHF reagerar också på resultatet av det amerikanska valet. Under helgen utsågs före detta vice president Joe Biden till USA:s nästa president efter tt ha besegrat Donald Trump.

Idag försöker marknaden smälta resultaten och förutsäga resultatet. För det första tror investerare att Biden kommer få svårt att genomföra sin politik helt ut eftersom republikanerna ser ut att behålla sin majoritet i senaten.

För det andra tror man att de globala riskerna kommer att minska eftersom Biden sannolikt kommer att prioritera dialog istället för hot.

För det tredje förväntar sig analytiker strängare miljö- och konsumentskyddsregler som främst kommer att påverka energi- och finansföretag.

Slutligen tror investerare att Biden kommer att lyckas med att omförhandla en rad handelsavtal efter att ha avslutat Trumps handelskrig.

USD/CHF reagerade även på nyheter om att Pfizers och BioNTechs covid-19-vaccin nu är mer än 90% effektivt.

USD/CHF teknisk prognos

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

USD/CHF-paret handlas till 0,9017. I det dagliga diagrammet ligger priset under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Det ligger också något ovanför det viktiga stödet vid 0,900, där paret har bildat ett dubbelbottnat mönster. Därför misstänker jag att paret kommer att börja stiga igen när större risker, som det amerikanska valet och covid-19-panemin, lättar. Kom igång med din handel genom att kolla in vår omfattande recension av de bästa forex- och CFD-mäklarna .

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust