Storbritannien presenterar planer på att reglera stablecoins och lansera en CBDC

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on nov 10, 2020
  • Nyheterna kommer som ett svar på landets uttåg ur EU.
  • Storbritannien försöker uppnå en netto-noll-ekonomi genom att erbjuda en välreglerad marknad.
  • Enligt Rishi Sunak har stablecoins potential att förändra hur människor lagrar och utbyter pengar.

Storbritanniens finansdepartement arbetar med ett utkast för att reglera privatägda stablecoins. Departementet avslöjade den här nyheten idag via ett officiellt tillkännagivande och konstaterade också att man undersöker hur en Central Bank Digital Currency (CBDC) kan användas som ett alternativ till kontanter. Initiativen är ett led i den brittiska regeringen strävan att hitta den bästa ramen för finansiella tjänster efter att landet lämnade EU tidigare i år.

I publikationen sa Rishi Sunak, kansler för Storbritanniens finansdepartement, att:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Vi startar ett nytt kapitel i historien om finansiella tjänster och förnyar Storbritanniens position som världens främsta finanscentrum. Genom att fatta så många likvärdighetsbeslut som möjligt i avsaknad av tydlighet från EU gör vi det som är rätt för Storbritannien och ger företag säkerhet och stabilitet. Våra planer kommer att säkerställa att Storbritannien går framåt som en öppen, attraktiv och välreglerad marknad och fortsätter att leda världen vad gäller banbrytande ny teknik och att driva finansiering mot en netto-noll-framtid.”

Sunak fortsatte med att konstatera att finansiella tjänster är en viktig faktor på vägen mot en netto-noll-ekonomi. Därför lyfte kanslern fram nya förslag som kan bidra till att stödja hållbara finansiella flöden samtidigt som Storbritanniens globala ledarskap inom grön ekonomi etableras – inte minst när landet förbereder sig för att vara värd för FN:s klimatkonferens (COP26) 2021. Dessa förslag inkluderar utfärdande av den första Sovereign Green-obligationen under 2021, införande av starkare miljöupplysningsstandarder och implementering av bland annat en grön taxonomi.

Kämpar för att bli ledande inom finansiell teknik

Enligt Sunak har Storbritannien varit en pionjär inom finansiella tjänster under lång tid och kommer att fortsätta att ligga i framkanten för teknisk innovation inom sektorn. Ny teknik, som stablecoins, kan revolutionera sättet som människor lagrar och utbyter sina medel på. Genom att integrera användningen av stablecoins i det finansiella system tror Sunak att betalningar kan bli snabbare och billigare.

Han fortsatte med att notera att:

”För att dra nytta av de potentiella fördelarna med stablecoins, samtidigt som vi hanterar risker för konsumenter och den finansiella stabiliteten, kommer regeringen att föreslå en lagstiftningsstrategi för relevanta stablecoin-initiativ som säkerställer att de uppfyller samma minimistandarder som vi förväntar oss av andra betalningsmetoder.”

I linje med Storbritanniens ståndpunkt angående Central Bank Digital Currenies (CBDC) välkomnade kanslern HM Treasurys och Bank of Englands arbete för att avgöra om och hur centralbanker kan utfärda CBDC:er för att komplettera kontanter.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust