USD/CNY: Yuanen stabil när Kinas inflation faller till lägstanivå på 11 år

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on nov 10, 2020
  • USD/CNY sjunker något när handlare reagerar på de senaste vaccinnyheterna.
  • Pfizer uppger att deras vaccin är 90% effektivt medan FDA godkände Eli Lillys antikropp.
  • Uppgifter från Kina visade att den årliga inflationstakten föll till lägsta nivån på 11 år.

USD/CNY-priset har sjunkit med 0,25% när handlare reagerar på den totalt sett svagare dollarn och Kinas svaga inflationsdata. Det handlas till 6,6118, vilket är något högre än gårdagens lägsta på 6,5622.

USD/CNY
USD/CNY sjunker efter svag kinesisk inflationsdata

Amerikanska dollarn faller efter nya vaccinförhoppningar

Den amerikanska dollarn faller när handlare reagerade på de senaste covid-19-vaccinnyheterna. I ett uttalande i går sa det ledande läkemedelsföretaget Pfizer att deras vaccin är effektivt för över 90% av patienter. Det fick globala aktier att stiga kraftigt och trygga tillgångar som den amerikanska dollarn och japanska yenen att falla.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Analytiker och investerare tror att ett vaccin kommer att bidra till att minska infektioner i de flesta länder, vilket eliminerar risken för en lång period av långsam tillväxt. Detta är särskilt viktigt nu när de flesta regioner, inklusive USA och Europa, ser ett ökat antal nya fall.

I ett annat positivt uttalande godkände Federal Drug Administration (FDA) användningen av en antikropp som utvecklats av Eli Lilly. Antikroppen fungerar genom att härma kroppens naturliga försvar mot viruset.

Samtidigt försvagas dollarn ytterligare eftersom lugnet lägger sig efter att det amerikanska presidentvalet är över.

Inflationen i Kina sjunker

USD/CNY reagerar också på de senaste inflationsuppgifterna från Kina. Enligt landets statistikbyrå sjönk det officiella konsumentprisindexet med 0,3% i oktober, vilket ledde till en årlig tillväxt på 0,5%. Under föregående månad ökade KPI med 0,2% på månadsbasis och 1,7% på årsbasis. KPI låg på den lägsta nivån på 11 år.

Enligt byrån påverkades konsumentpriserna av låga priser på fläsk, som föll med 2,8% jämfört med för ett år sedan.

Kärn-KPI, som exkluderar de volatila livsmedels- och energiprodukterna, var oförändrad på 0,5% i oktober. Inflationen ligger därför betydligt under Kinas mål på 3,5%.

Samtidigt sjönk producentprisindexet (PPI) med en årlig takt på 2,1%, vilket var sämre än den förväntade nedgången på 2,0%.

USD/CNY teknisk prognos

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

På det dagliga diagrammet ser vi att USD/CNY-paret har sjunkit med mer än 8,65% sedan i maj i år. Priset förblir under de glidande medelvärdena för 50 och 25 dagar. Det har också bildat en fallande kanal som visas i grönt. Därför misstänker jag att paret kommer att fortsätta stiga när tjurar siktar mot ovansidan av kanalen vid 0.6700. Läs vår omfattande recension av de bästa Paypal-valutamäklarna här.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust