USD/CNY sjunker till juni 2018-nivåer när Kinas arbetslöshet minskar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on nov 16, 2020
  • USD/CNY föll efter kinesiska uppgifter om arbetslöshet, anläggningstillgångar och industriproduktionen.
  • Kinas arbetslöshet sjönk från 5,4% till 5,3% medan investeringarna i anläggningstillgångar ökade till 1,8%.
  • Industriproduktionen steg med en årstakt på 6,9%.

Den kinesiska ekonomin går urstarkt, vilket framgår av de senaste uppgifterna om investeringar i anläggningstillgångar, arbetslöshet och detaljhandel. Det har lyft den kinesiska yuanen till den högsta nivån gentemot den amerikanska dollarn sedan juni 2018. USD/CNY handlas till 6.5800.

USD/CNY har fallit till den lägsta nivån sedan i juni 2018

Robust ekonomiska data från Kina

Förra månaden offentliggjorde den kinesiska statistikbyrån den senaste ekonomiska datan från tredje kvartalet i Kina. Siffrorna visade att ekonomin expanderade med 4,9% under kvartalet efter att ha expanderat med 3,2% under det föregående. Det innebar att Kina var världens bäst presterande ekonomi.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Idag visade ny data att ekonomin fortsatte att gå starkt i början av fjärde kvartalet. Siffrorna visade att investeringarna i anläggningstillgångar, som är en väsentlig del av BNP, ökade med 1,8% i oktober. Det var bättre än septemberens ökning med 0,8% och de genomsnittliga prognoserna på 1,6%.

Industrisektorn var också robust och produktionen ökade med 6,9%. Forex-investerare, med hjälp av data som sammanställts av Reuters, hade förväntat sig att produktionen skulle öka med 6,5%. Från januari till oktober steg industriproduktionen med 1,8%.

Detaljhandeln ökade med 4,3% i oktober medan arbetslösheten sjönk från 5,4% till 5,3%. I jämförelse ligger arbetslösheten i USA på mer än 7%. Detsamma gäller i de flesta europeiska länder.

I början av månaden visade data från Caixin och Markit att PMI för tillverkning och tjänster fortsatte att expandera i Kina i november. Tillverknings-PMI steg till 53,6 i oktober, vilket var den sjätte månaden i rad raka med vinster. Tjänste-PMI steg också till 56,8.

Svagare dollar i fokus

USD/CNY sjunker också på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn, eftersom förhoppningarna om ett nytt vaccin dämpt rädslan för nya restriktioner. Dollarindexet, ett viktigt mått som jämför dollarn gentemot en rad andra nyckelvalutor, har sjunkit med 0,20% idag och handlas till 92,56 dollar.

Svagheten beror främst på att förra veckans vaccinnyheter från Pfizer och BioNTech om effekten av deras vaccin. Analytiker förväntar sig att andra vaccinutvecklare, som AstraZeneca och Novavax, också är nära att publicera sina testresultat. Förhoppningen är att ett vaccin kommer att hjälpa till att plana ut covid-19-kurvan och återställa ekonomin till det normala.

USD/CNY teknisk prognos

USD/CNY
USD/CNY teknisk analys

I månadsdiagrammet ser vi att USD/CNY-priset haft en stark nedåtgående trend och har minskat med nästan 8% sedan maj i år. Denna nedgång har stöttats av de vägda glidande medelvärdena för 25 och 15 dagar. Det har också sjunkit under de viktiga stöden vid 6.8400 och 6.6719. Därför ser paret ut att fortsätta falla, med nästa mål att hålla ögonen på vid 6.5500.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust