EasyJet stiger kraftigt efter nyheterna om covid-19-vaccin

Författad av: Stanko Iliev
november 17, 2020
  • Moderna meddelade att deras kandidatvaccin är 94,5% effektivt för att förhindra covid-19.
  • EasyJets aktier steg igår till över 10,34 dollar.
  • EasyJet är fortfarande en riskfylld investering och priset kan försvagas igen.

Läkemedelsföretaget Moderna meddelade att deras kandidatvaccin är 94,5% effektivt för att förhindra covid-19. EasyJet (OTC: ESYJY) -aktier har nu stigit från 7 till över 10,34 dollar på bara några dagar.

Grundläggande analys: EasyJet kommer att överleva pandemin

EasyJet, som främst fokusera på Europa, har en flotta på 331 flygplan och bedriver även handel och leasing av flygplan. EasyJets aktier steg till över 10,34 dollar i måndags och den tekniska analysen visar att priset kan komma att lyfta ytterligare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den amerikanska aktiemarknaden slog rekord i måndags tack vare nyheten från läkemedelsföretaget Moderna om att deras potentiella vaccin är 94,5% effektivt för att förhindra covid-19. Aktierna stöds också av tecken på ekonomisk återhämtning i Asien och ett stigande oljepris.

”Dagens vaccinnyheter bör göra investerarna mer toleranta för den kraftiga ökningen av virusfall, så att de kan se bortom det till den starka dynamiken som verkar ta form för 2021. Den globala befolkningen kunde inte ha önskat sig mer från Moderna-vaccinet,” konstaterade Seema Shah, chefstrateg på Principal Global Investors i London.

Trots det kommer konkurrensen att vara stor inom flygindustrin de närmaste månaderna och priset på EasyJet-aktier kan också försvagas under de kommande veckorna. EasyJet har rapporterat att den globala försäljningen under tredje kvartalet minskade med 99% jämfört med året innan.

På grund av det negativa resultatet meddelade företaget att 727 av deras brittiska piloter riskerar att förlora jobbet. Deutsche Bank konstaterade att återhämtning i Europa är en stor utmaning och att en rad svåra månader väntar för flygbranschen.

Med en kontantreserv på 3 miljarder dollar kommer EasyJet att kunna överleva pandemin, men återhämtningen kommer att ta åratal. Min åsikt är att aktien fortfarande är en riskfylld investering och att priset på EasyJet-aktier kan försvagas igen.

Teknisk analys: Tjurar kontrollerar prisutvecklingen

Datakälla: tradingview.com

På det här diagrammet har jag nu markerat viktiga motstånds- och stödnivåer. De viktiga stödnivåerna är 9 och 8 dollar, samtidigt som 11 och 12 dollar representerar motståndsnivåerna.

Om priset stiger över 11 skulle det vara en signal att köpa EasyJet-aktier och då ligger vägen fri upp till 12 dollar. Om de bryter över 12 dollar skulle det stöda fortsättningen av den hausseartade trenden och nästa prismål kan då ligga runt 15 dollar.

Om priset å andra sidan sjunker under 8 skulle det vara en stark säljsignal och då riskerar det att fortsätta falla hela vägen ned till 7 dollar.

Sammanfattning

Den amerikanska aktiemarknaden slog rekord i måndags tack vare nyheter från läkemedelsföretaget Moderna om att deras kandidatvaccin är 94,5% effektivt för att förhindra covid-19. Med en kontantreserv på 3 miljarder dollar kommer EasyJet att kunna överleva pandemin, men återhämtningen kommer att ta åratal. Min åsikt är att aktien fortfarande är en riskfylld investering och att priset på EasyJet-aktier kan försvagas igen.